Benedek
-4 °C
5 °C

Harmadával csökkenhet a társasági adó

2003.07.04. 12:04
Jövő heti ülésén tárgyalhat a kormány a gazdaság verseny-képességének javítását célzó programról. Abban szerepel a társasági adó csökkentésének vizsgálatára vonatkozó javaslat. A most 18 százalékos adókulcs 15 vagy akár 12 százalékra mérséklése is elképzelhető, noha László Csaba szerdán úgy nyilatkozott, hogy a PM nem készül a társasági adó csökkentésére.
A magyar gazdaság versenyképességének javítására készült előterjesztést a pénzügy- és a gazdasági miniszter mellett a külügyminiszter is jegyzi beterjesztőként. A jelenleg 18 százalékos társasági adó fokozatos, vagy egy lépésben - január elsejétől - történő 12 vagy 15 százalékra való csökkentését mérlegelik. Az előterjesztéshez csatolt határozattervezetben a kormány felkéri a pénzügyminisztert a társasági adó csökkentésének hatásvizsgálatára.

Versenyképességi tanácsot terveznek

A kormány asztalán fekvő, a külföldi működőtőke-beáramlás fokozását, illetve a magyar gazdaság versenyképességét javító gazdasági csomag több pillérre épít. Az adórendszer egyes elemeinek módosítása mellett javasolja a beruházástámogatási rendszer változtatását, illetve az adminisztráció egyszerűsítésére is konkrét javaslatokat fogalmaz meg.

A gazdaságért felelős minisztériumok egy úgynevezett "versenyképességi tanács" létrehozását is javasolják a kormánynak. Az új intézmény feladata a magyar gazdaság versenyképességét rövid-, közép- és hosszútávon meghatározó gazdaságpolitikai döntések, cselekvési programok koncepciójának megvitatása lenne. Az előterjesztés nem szól arról, hogy az új intézmény milyen viszonyban állna a már jelenleg is működő, és hasonló feladatokat ellátó gazdasági tanáccsal.

A társasági mellett az iparűzési adó csökkenhet

A társasági nyereségadó csökkentésének részleteit a következő évi költségvetés előkészítésével párhuzamosan dolgozza ki a PM. Az előterjesztés 12 vagy 15 százalékos adómértéket tart elfogadhatónak. A tárca vizsgálja majd az adómentes fejlesztési tartalék feltételeinek enyhítését, illetve a fejlesztési adókedvezmény és a helyi iparűzési adó feltételeinek versenyképességet javító módosítási lehetőségeit is.

Szerdán László Csaba még úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyminisztérium nem készül a társasági adó jövő évi csökkentésére. A pénzügyminiszter szerint csak az iparűzési adó felülvizsgálata indokolt. Ennek ellenére a több minisztérium által jegyzett előterjesztésben, amelyet várhatóan következő ülésén tárgyal a kormány, a társasági adó csökkentésének terve is szerepel.

A beruházástámogatási rendszer átalakításai már körvonalazódnak. A versenyképes beruházások vissza nem térítendő támogatása a jelenlegi 410 ezer eurónak megfelelő összegről négymillióig nőne. A jelenleg húsz százalékos támogatási arány nem változna.

Megfontolandó a dokumentum szerint az úgynevezett európai regionális szolgáltatói központok létesítésének kiemelt támogatása. Ez esetben az egymillió euró feletti beruházásra adható támogatása felső határát a beruházási költség legfeljebb negyven százalékában, de maximum négymillió euróban szabná meg.

Kiterjesztenék az elektronikus kormányzatot

A csomag harmadik pillére a külföldi befektetések bürokratikus akadályait bontaná le. Kiemelt szerepet szánnak az idén tavasszal felállított beruházásösztönzési koordinációs albizottságnak. Ennek feladata az egyablakos támogatás-odaítélési rendszer előkészítése, valamint a tárcák koordinált döntéshozatalának felgyorsítása.

Az adminisztrációs eljárások között célszerű volna az elektronikus kormányzat kiterjesztése, az engedélyezési eljárások országos egységesítése, továbbá az idegenrendészeti, munkavállalási és vámeljárások gyorsabbá, egyszerűbbé, korrupciómentesebbé és áttekinthetőbbé tétele - jegyzi meg az előterjesztés. A munkaanyag szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a célzott befektetőkeresésre is.