József, Bánk
-7 °C
0 °C

Adócsökkentés nélkül élénkítenék a gazdaságot

2003.07.15. 08:53
Bár a gazdasági minisztériumban több elképzelés készül a befektetések ösztönzéséről, átfogó adócsökkentési programra egyelőre nem számíthatunk. A gazdaságpolitika irányítói inkább a kedvezményekre helyezik a hangsúlyt, és azt vizsgálják, hogyan lehetne versenyképességünket Szlovákia vagy Csehország szintjére emelni.
A gazdasági tárca a befektetésekhez kapcsolódó adókedvezmények feltételeinek javítását célzó javaslatokkal állt elő - írja a Napi Gazdaság. A kormány több más javaslattal együtt vizsgálja a társasági adó csökkenthetőségének lehetőséget is. Az MTI jelentése szerint Csillag István gazdasági miniszter úgy véli: "ha a költségvetés helyzetét, a makrogazdasági összképet javítani szeretnénk, akkor egyszerre kell a kiadási és a bevételi oldalon is az ésszerűsítéseket végrehajtani".

Az áfakulcs egyelőre nem csökken

A minisztérium tervei szerint a befektetési adókedvezmény időszakát ötről tíz évre növelnék, a kedvezményre jogosító beruházási küszöböt pedig lejjebb vinnék. Az áfakulcs csökkentése ugyanakkor legfeljebb a középtávú menetrendben kaphat helyet.

Minderről azután volt szó, hogy Csillag István gazdasági miniszter vállalati érdek-képviseletekkel, valamint nagyvállalati képviselőkkel tárgyalt. A gazdaság élénkítésének lehetőségeiről szóló megbeszélésen a befektetések és a munkahelyteremtés ösztönzését, illetve a jövő évi költségvetési és adótörvények esetleges módosítását vették górcső alá - írja a Napi Gazdaság.

Szlovákia és Csehország a példa

A kormányzat jövő évi gazdaságpolitikájának fókuszában a makrogazdasági teljesítmény, a versenyképesség javítása és a területi egyenlőtlenségek orvoslása áll. Ennek tükrében a tárca és a vállalatok közös javaslatai a befektetési környezet javítását érintik, hiszen az elmúlt években Szlovákia vagy Csehország tőkevonzó képessége - Magyarországgal ellentétben - jelentősen javult.

A felek egyetértettek abban, hogy középtávon mérsékelni kell az áfakulcsokat, közelítve azokat az európai normához, azaz a 20-22 százalékhoz, ám megfigyelők szerint a pénzügyi tárca egyelőre ellenáll. Csillag kiemelte, hogy az ügyintézés megkönnyítése érdekében szeretnék elérni az adótörvények fogalmainak egységesítését.

A társasági adó sem változik

A társasági adót egyelőre nem mérsékelnék, inkább átfogó beruházásösztönzési intézkedéseket kívánnak hozni. Erről az adónemről a gazdasági miniszter az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a tényleges adóteher a társasági adó esetében a különböző igénybevett adókedvezmények miatt valójában tíz százalék környékén van. "Ha csupán a 18 százalékos nominális kulcsból indulunk ki és nem a különböző igénybevett adókedvezményekkel együttesen számított adóteherből, az nagyon félrevezető lehet" - jegyezte meg.

Csillag István azt is elmondta, hogy a tárca igyekszik felmérni: kiválthatja-e a ténylegesen befizetett iparűzési adó egy része a ténylegesen befizetett társasági adót. Hozzátette: azoknál a vállalatoknál, ahol viszonylag jelentős méretű a helyi foglalkoztatás, és ezáltal a helyi önkormányzatok pénzügyeihez történő hozzájárulás is, ott elképzelhető egy ilyen típusú mérséklés.

Csúszik az ösztönző program

A vállalatok által sürgetett versenyképesség-ösztönző lépések bevezetése azonban egyelőre csúszik - írta a Világgazdaság. A gazdasági napilap szerint várhatóan csak ősszel fogadja el a kormány a tőkebevonás élénkítésére tervezett programot. Ennek elemeire folyamatosan érkeznek javaslatok a munkaadóktól. Egy, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által készített felmérés szerint a német üzletemberek leginkább a bürokrácia csökkentését és a gazdaságpolitikai stabilitás megteremtését sürgetik, viszont meglepően elégedettek az infrastrukturális adottságokkal.

A gazdasái tárca adócsökkentési terveiről a pénzügyminisztériumban úgy nyilatkoztak: minden ésszerű javaslatot alaposan megvizsgálnak. Az MTI-nek nyilatkozó Máté Dániel szóvivő ugyanakkor azt is elmondta: 2004-ben korlátozottak az adócsökkentés lehetőségei.