Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Jövőre ötszázmilliárddal nő az adóteher

2003.07.18. 07:19
A jelenlegi adórendszerhez képest több mint 550 milliárd forintnyi tehernövekedést jelentenek a következő évi adókoncepció megszorításai, adta közre a Pénzügyminisztérium. Leginkább a személyi jövedelemadó rendszerében jelentkező szigorításokat érezzük meg jövőre. Emellett új tb-járulékot vezetnek be, a háztartási energia áfája pedig 12-ről 23 százalékra drágul.
Elsősorban a lakosság érzi majd meg pénztárcáján a jövő évi költségvetés alakítása során most bejelentett tervezett adóintézkedéseket. A korábbi vállalásokhoz képest mégsem változnak az szja-sávok és -kulcsok, pedig a gazdasági miniszter kompromisszumként mindhárom sávban egy-egy százalékos mérséklést terjesztett elő.

Az szja-teher csökkenés helyett emelkedik

Jövőre már nem vehető igénybe befektetési adóhitel, a már felvett hiteleket pedig legkésőbb 2007-ig vissza kell fizetni, derült ki a jövő évi adókoncepció bemutatásakor. Azok az adózók, akik a gyors visszafizetés mellett döntenek, fizetési könnyítéssel élhetnek.

A tárca egyelőre nem szolgált további részletekkel, ám azt tudni lehet, hogy az intézkedésből már jövőre tizennégymilliárd forintnyi többletbevételt remél a Pénzügyminisztérium. Ez csaknem akkor összeg, mint amennyi az idén félévig befolyt az evabevételekből.

Sem az adókulcsok, sem a sávok nem változnak

Máté Dániel pénzügyminisztérium szóvivő kifejtette: komoly indok szól a 2004-re elfogadott adótábla bevezetésének elhalasztása mellett. A költségvetés ezzel 153 milliárd forinttal emeli bevételeit.

Rossz hír, hogy nem csupán az egy éve megígért és törvénybe foglalt adótáblával, de még az idei sávok korrigálásával sem számol a kormány. Egyedül az adójóváírás kompenzációja szerepel az elképzelésekben, ám ennek megváltoztatásának részleteit még nem dolgozta ki a PM.

Megszűnő kedvezmények

A megszorító csomag eltörli a lakáscélú hiteltörlesztés utáni kedvezményeket. A lakáshitel-törlesztés után igénybe vehető, jelenleg évi 240 ezer forintban maximált adókedvezményt már nem kell keresni a 2004-es adótörvény tervezetében. A koncepció szerint ezt az idei év után lehet utoljára igénybe venni.

Nem található az egyéni nyugdíjjárulék kedvezménye sem. A koncepció szerint 91 milliárd forintnyi engedmény megvonását jelenti az alapvetően a nyolc és fél százalékos nyugdíjjárulék kedvezményére vonatkozó rendelkezés. Természetesen arra is vonatkozik, aki magánnyugdíjpénztárba fizeti ezen járulék nagy részét.

Ez például egy évi négymillió forintos jövedelemmel bíró adózónál havi 6900 forintos adónövekedést jelent. Az elkülönülten adózó jövedelmek jelenleg húsz százalékos adója 25 százalékra emelkedik.

Új tb-járulék született

Új adónemmel emelkedik a járulékszint: jövőre már az egyszázalékos mértékű, úgynevezett ápolási díjat is fizetnie kell a munkavállalónak. Ezenkívül kiszélesítik a járulékköteles jövedelmek körét. Előbbi 53, utóbbi pedig 13 milliárd forintot hoz a büdzsének.

A tárca egyelőre nem nyilatkozik a jövőre járulékkötelessé váló jövedelmek köréről. Mindeközben a versenyképességi csomag részeként is hangoztatott elem, miszerint az ötven év feletti tartósan munka nélkül lévők foglalkoztatása után nem kell tételes egészségügyi járulékot fizetni, csak egymilliárd forintot vesz el a tb-kasszából.

Duplájára nő a cégautó adója

A cégautó adója a duplájára emelkedik. A jelek szerint ugyanakkor némi enyhülés várható a helyi iparűzési adó szabályaiban. A befektetett eszközök és kamatok kivétele ötmilliárd forintos bevételelmaradást jelen ezen a soron.

A jelek szerint az adóhivatal is bekeményít jövőre - legalábbis a kormány által már elfogadott koncepció szerint. A büdzsé negyvenmilliárdnyi többletbevételre számít az adó- és járulékbeszedés hatékonyságának javításából.

Áremelkedést hoz az áfakulcsok változása

Az általános forgalmi adó kulcsainak változása miatt összességében 85 milliárd forinttal növekedik az áfateher. Az eddig nulla kulcssal adózó termékeket jövőre már ötszázalékos áfa terheli. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek és a tankönyvek, de ide kerülnek át az eddig 12 százalékos kulcsba tartozó könyvek is.

Az idén 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékig emelkedik. Kikerül innen a háztartási energia (a gáz kivételével), ami a normál, jövőre 23 százalékos kulcsba tartozik majd. Ez azt jelenti, hogy 2004-ben 11 százalékkal magasabb forgalmiadó-teher sújtja a távhő- és az áramszolgáltatást is. Hasonlóképpen drágul a normál áfakulcsba kerülés következtében a személyszállítás.

Noha a legfelső áfakulcs 25-ről 23 százalékra mérséklődik, ennek következtében nem csökkenhet a jövedékiadó-köteles termékek adóterhelése - áll a koncepcióban. A dohányáru, a szeszes italok és az üzemanyagok esetében a költségvetés akkora jövedékiadó-emelkedést tartalmaz, amely kompenzálja az áfakulcs csökkenésének hatását.

Ezzel a szabállyal 18,5 milliárd forintot takarít meg a büdzsé. Egyedül a gázolaj kivétel, amelynél összességében öt forinttal mérséklődik literenként jövőre az adóteher - ezzel négymilliárd forintnyi áldozatot vállal a koncepció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!