Géza
-11 °C
-4 °C

Egyre távolabb az adóparadicsom

2003.08.18. 08:26
Az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a gazdasági szervezetek adóterhe - derül ki az adóhivatal legfrissebb adataiból. A társaságok adóterherhelése 2,2 százalékkal magasabb, mint 1998-ban.
Az adóhivatal legfrissebb adataiból kiderül: az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a gazdasági szervezetek társasági adóterhe. Az idén májusban leadott bevallások alapján az egyszeres és kettős könyvvezetést végző gazdasági társaságok 2002. évi adóterhelése - a pénzintézetek nélkül - 13,7 százalék volt. Ez 2,2 százalékponttal magasabb, mint az 1998. évi adóterhelés mértéke, míg a 2001-est 0,2 százalékponttal múlja felül.

A névleges társasági adókulcs jelenleg 18 százalék, amit a különböző adókedvezmények csökkentenek. A tényleges adóterhelés emelkedése viszont azt jelzi, hogy a kedvezmények egy része már kifutott, újabbakat pedig mérsékelten oszt a kormány. A valójában befizetett társasági adó mértéke még mindig alacsonynak számít, nemcsak a környező országokhoz, de az Európai Unióhoz mérten is, ám az adóalap-csökkentő tételek megszűnésével ez a versenyelőny mindinkább szertefoszlik.

Vita a kormányban

A kormányon belül vita van arról, maradjon-e az adókulcs vagy csökkenjen 15, esetleg 12 százalékra. Az elmúlt években átalakult a kedvezmények struktúrája: tavaly a legnagyobb részt a legalább tízmilliárd forint értékű termék előállítását szolgáló beruházások vitték el, rájuk jutott az összes megadott kedvezmény negyede, 20,5 milliárd forint. Ezen a jogcímen 1999-ben még csak az összes kedvezmény kevesebb mint négy százalékát kaphatták meg a cégek.

A vizsgált két évben a kedvezmények összege egyébként szinte megegyezett: 1999-ben 85,8, tavaly pedig 84 milliárd forinttal csökkenthették adóalapjukat a vállalkozások. Az utóbbi öt évben nem változott érdemben a legalább egymilliárd forint értékű termék előállítását, illetve kereskedelmi szálláshely létesítését szolgáló beruházások kedvezménye, ami az előző évben 11,7 milliárdot jelentett.

Csökkent a külföldi társaságok kedvezménye

Bővült viszont a társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott, illetve a kiemelt térségekben, vállalkozási övezetekben üzembe helyezett beruházások utáni adókedvezmény. Kevesebb mint felére csökkent ugyanekkor a külföldi részvételű gazdasági társaságok adókedvezménye, ami azonban még így is az összes kedvezmény ötödét teszi ki.

Az adóhivatal megállapítása szerint 2002-ben az összes adókedvezmény majdnem egészét a kettős könyvvezetést végző gazdálkodó szervezetek vették igénybe, míg a feldolgozott mintegy háromszázezer társaságiadó-bevallás kétharmad részét szintén ez a kör nyújtotta be.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft