Ágnes
-1 °C
2 °C

Lesz adócsökkentés jövőre

2003.08.29. 12:26
Csökken 2004-ben a személyi jövedelemadó - jelentette be Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára pénteken, a jövő évi adóelképzeléseket egyeztető munkacsoport ülését követő sajtótájékoztatón.
Veres János elmondta: az adócsökkentés forrását jelentős részben az állami költségek visszafogásával akarják előteremteni, ez azonban nem az önkormányzatoknál, hanem a központi igazgatásnál és háttérintézményeinél jelent költségcsökkentést.

A minisztériumok pénze lesz kevesebb

A munkacsoport másik tagja, Wekler Ferenc SZDSZ-es képviselő szerint pártja továbbra is ragaszkodik a már tavaly elfogadott, 2004-es adótáblához. Szabó Lajos MSZP-s képviselő elmondta: a szocialisták ahhoz ragaszkodnak, hogy jövőre is megmaradjanak az alanyi jogon járó juttatások, ez a terület nem eshet a megszorítás alá. Veres János szerint 2004-ban nem lesz központi létszámleépítési kvóta a tárcáknál. A minisztériumok pénze lesz kevesebb, ennek alapján minden tárcának magának kell dönteni az esetleges elbocsátásról.

Az ingatlanadó-változtatást nem támogatják

Veres elmondta: több változatot dolgoznak ki a szükséges 140-150 milliárd forint előteremtésére a jövő hétfői újabb egyeztetésen. A jövő hét szerdán a miniszterelnök dönt - az MSZP és az SZDSZ elnökével együtt - arról, hogy melyik javaslatot fogadja el. Wekler és Szabó elmondta: az ingatlanadó módosításáról nem tárgyaltak, és azt nem is támogatják. Wekler szerint pártja továbbra is ragaszkodik a már tavaly elfogadott, 2004-es adótáblához.