Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkenhet a társasági adó

2003.09.15. 08:56
Jövőre 18-ról 16 százalékra csökkenhet a társasági nyereségadó kulcsa - ezt a javaslatot is tartalmazza a Pénzügyminisztériumban véglegesített jövő évi adókoncepció. Noha a kormány csak szerdán dönt a módosításokról, a Világgazdaság úgy tudja: a PM már nem számol azzal, hogy változtasson rajta. A versenyképességet javító intézkedések mellett jelentősen szűkítenék a lakáshitelek adókedvezményét.
A társasági adó kulcsának csökkentése mellett további versenyképesség-javító intézkedések szerepelnek a PM javaslatában. Ezek között megtalálhatóak a Világgazdaság által elsőként közreadott versenyképességi koncepció elemei, így a 2004-től keletkezett veszteség korlátlan időre történő elhatárolásának lehetővé tétele a jelenlegi öt adóév helyett. Lényegesen egyszerűsödnek a fejlesztési adókedvezmény feltételei is: a beruházási értékhatár 10 milliárd forintról 5 milliárdra (hátrányos térségekben 3 milliárd forintról 1,5 milliárdra), míg a létszámnövelési feltétel az eredeti 500 főről 200 főre (hátrányos térségben 300-ról 100 főre) csökken. A kedvezmény öt év helyett tíz évig lesz érvényesíthető. A kis- és középvállalkozások beruházási célú hitelhez kapcsolódó adókedvezményének felső határa 5 millióról 6 millió forintra emelkedik. Jelentősen szűkül ugyanakkor a természetbeni juttatások köre.

Változó osztalékadó

h i r d e t é s
Változik az osztalék adóztatása is. A 2003-as beszámoló elfogadásakor vagy korábban megállapított osztalék 2004-es kifizetése esetén még a hatályos törvényben megállapított adómérték (20 és 35 százalék) érvényesülne, de a 2004-ben kifizetett osztalékelőleg esetében már a magasabb adómértéket (20 százalék helyett 25 százalék) kell alkalmazni. A 2005-ben kifizetett osztalék esetében a törvénytervezet szerint már a magasabb mérték (25 és 35 százalék) alapján kell az adót megállapítani.

A személyi jövedelemadóban nem meglepetés, hogy a legfrissebb koncepció megtartotta a 2002-ben már elfogadott adótáblát. Az adójóváírás mértéke a megszerzett bér 18 százaléka, de legfeljebb havi 9 ezer forint, úgy, hogy 1 350 000 és 1 950 000 forint között fokozatosan csökkenve megszűnik. Eltörlik ugyanakkor a nyugdíjjárulék és a magánnyugdíj-pénztári tagdíj kedvezményét. A megállapodás alapján fizetett magánnyugdíj-pénztári tagdíjhoz és a tagdíj-kiegészítéshez kapcsolódó adókedvezmények változatlanok maradnak.

Bővülő eva-kör

Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulás bevételnek nem számító havi értékhatára a havi minimálbér 100 százalékáról 130 százalékára emelkedik, mégpedig úgy, hogy a nyugdíjpénztár javára történő befizetés értékhatára (havonta a havi minimálbér legfeljebb 100 százaléka) nem változik. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári és az önsegélyező pénztári befizetés együttes értékhatára sem haladhatja meg havonta a havi minimálbér 100 százalékát. Hasonló elvek szerint emelkedik az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári befizetések adókedvezménye: az életkorhatárhoz nem kötött 100 ezer forintos kedvezmény 120 ezer forintra emelkedik, de úgy, hogy önmagában a nyugdíj-, illetve nem nyugdíjbefizetések után érvényesíthető adókedvezmény a 100-100 ezer forintot nem haladhatja meg. A tb-szabályok között figyelmet érdemel, hogy nem vezetik be az ápolási díjat, de az egyéni egészségbiztosítási járulék 1 százalékponttal emelkedik.

Az egyszerűsített vállalkozói adó választása lehetővé válik akkor is, ha az adóalany olyan tevékenységet folytat, amelyhez a PSZÁF vagy a Szerencsejáték Felügyelet engedélye szükséges. A 15 millió forintos értékhatár akár 25 millióra is nőhet.