Krisztina
19 °C
25 °C

Az adóbevételi többlet tíz százaléka a tét

2003.10.08. 08:53
A szocialista frakció által az adótörvényekhez benyújtott javaslatoknak köszönhetően a módosítási elképzelések száma kedd estére meghaladta a 120-at. A javaslatok a jövő évi bevételi többlet mintegy 10 százalékával csökkentenék a befolyó pénzeket.
Első olvasatban 45-65 milliárd forinttal apasztják a költségvetés jövőre tervezett bevételeit a nagyobbik kormánypárt képviselőinek eddig benyújtott főbb adómódosító javaslatai. A kabinet által az adómódosításoktól várt 500 milliárd fölötti bevételi többlet tizede forog tehát kockán. A két legnagyobb tétel a lakáshitelek adókedvezményének megőrzése, valamint az energiaáfa átsorolásának elhalasztása, ezek együttesen csaknem 60 milliárd forinttal mérsékelnék a 2004-es bevételeket. A büdzsé bukna továbbá a jövedéki adók, valamint az illetékek moderáltabb emelésén is.

Húszmilliárd többlet

h i r d e t é s
Összességében bőven 70 milliárd forint fölötti veszteséget okozna a szocialista javaslatok elfogadása, bár ezt valamelyest kompenzálná néhány indítvány. A negyedik szja-kulcs bevezetése, valamint a magán-nyugdíjpénztári járulékrész befagyasztása (az idei 7 százalékon) 20-25 milliárd forintos többlethez juttatná az államháztartást. Lényegesen átrendezhetné az egyenleget a büdzsé kárára az egyik javaslat, amely nem a társasági adóalapból, hanem a fizetendő társasági adóból tenné levonhatóvá az iparűzési adó 25 százalékát. (A beterjesztett indítvány az előbbit tartalmazza, amelynek csekély adómegtakarító hatása lenne.) A szocialista frakció a kieső pénzeket egy negyedik adósáv bevezetésével kívánja pótolni: ez a legmagasabb jövedelműeket sújtaná az egyik javaslat szerint 40 százalékos adóval (ennek alsó határa 5 millió forint lenne), a másik szerint 46 százalékossal (itt 10 millió forint az alsó határ).

Érkezett javaslat az evára áttérni kívánó vállalkozók érdekében is, eszerint eltörölnék a kétéves korlátot. Egy másik javaslat szerint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj emelését jövőre halasztanák, és mivel a szocialista frakció vezető politikusai jegyzik a beadványt, várhatóan komoly támogatásra talál. Szintén a társadalombiztosítási terheket illető változás a nyugdíjjárulékhoz kapcsolódó plafon eltörlése, ami a rendszer megerősítését szolgálná. Érkezett javaslat az adóhitelrendszer megszüntetésének halasztását illetően is, amely csupán az új hitel lehetőségét szüntetné meg jövőre. A tételes egészségügyi hozzájárulás alól a kormányzat néhány esetben felmentést adna, mint például a GYES-ről, GYET-ről visszatérők és az 50 éven felüli munkavállalók esetében, míg egy módosítás a "válságövezetekben és -ágazatokban" foglalkoztatott munkavállalókra is kiterjesztené azt. Az indoklás a könnyűipar nehéz helyzetére hivatkozik.

Lakástámogatás

Erős szocialista nyomás mutatkozik - gyakorlatilag majdnem az egész frakció a javaslat mögé sorakozott fel - a lakástámogatási rendszer tervezett visszametszésének enyhítése érdekében. Az egyik módosítás szerint a 8 milliós alsó határt 12 millióra növelnék, míg a másik javaslat meghagyná azt, de az adókedvezmény mértékét emelné 240 ezer forintra, illetve kitolná az adókedvezményes jövedelem alsó határát. Mindezek valószínűleg jelentős költségvetési extrakiadásokkal járnának. Az energia áfáját a normál kulcsba soroló tervekkel szemben egy javaslat hagyná a kedvezményes, de immáron 15 százalékos kulcsot. Egy másik javaslat a vendéglátóipar nehéz helyzetére hivatkozva az ágazatot az 5 százalékos körbe sorolná.

Kompromisszumok

Egyúttal érkezett javaslat a reprezentatív költségek adómentes szintjének emelésére és a "study-tourok" adómentességére. Úgy tűnik, születőben van számos kompromisszum a kormány és az ellenzék között. A bor, illetve a dohányipari termékek jövedéki adójának emelése ellen ma is érkezett módosító javaslat, így ezekben valószínűleg megegyezés születik. (Bár utóbbi kapcsán még további szigorítást igénylő javaslat is érkezett.) Emellett várhatóan az illetékek mértékéről is megegyeznek, hiszen a kormánypárti javaslat erőteljesen közelít az ellenzékihez.