Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Változatlan marad a lakások adókedvezménye?

2003.10.09. 08:52
Egyre több ponton találnak egymásra az ellenzéki és kormánypárti módosítások a jövő évi adótörvények ürügyén.
Egy nappal a leadási határidő előtt 151-re nőtt az adótörvény módosítására beadott javaslatok száma, egyúttal körvonalazódni is látszanak a lehetséges - akár kormánypárti-ellenzéki - megegyezés főbb pontjai.

240 ezer marad?

h i r d e t é s
Az egyik kritikus kérdés a lakástámogatási rendszernek a kormány által tervezett megnyirbálása, amelyet korábban erőteljesen támadott az ellenzék mellett a szocialista frakció egy része is. A "közös" javaslat szerint az adókedvezmény mértéke a továbbiakban is 240 000 forint maradna. A jelek szerint hasonlóképpen mindkét oldal támadja az energia, illetve a tüzelőanyagok áfájának emelését - egyes javaslatok a legkedvezményesebb, 5 százalékos kulcs alá sorolnák ezeket, szociális indokokra hivatkozva.

A lapok áfája

Az ellenzék soraiból érkezett javaslat a vendéglátás, a szállodai szolgáltatás kedvezményes áfa-körbe sorolásáról. Ez szerepelt a szocialista javaslatok között is, ám itt kiegészült a személyszállítás átsorolásával. Az ellenzék javaslataiban számos más, a napokban nagy nyilvánosságot kapott téma is előfordul: így a javaslatok hevesen ellenzik az ingatlanokra kivetett legmagasabb áfa-kulcsot és a kulturális termékek magasabb áfa-besorolását, egy javaslat például a politikai lapok áfáját is csökkentené.