Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Már csökkentik az új adókat

2003.10.22. 08:59
A környezetterhelési díjról szóló törvényjavaslat belső ellentmondásai és a mögötte álló háttérszámítások bizonytalanságai miatt módosításra szorul - mondta a Napi Gazdaságnak Kovács Tibor, a parlament költségvetési bizottságának szocialista alelnöke.
Bár az MSZP-frakció által megrendelt vizsgálatok összes eredménye még nem áll rendelkezésére, valószínű, hogy az előterjesztő alulbecsülte a bevételeket - tette hozzá a képviselő. A szocialisták szerint emiatt - kímélendő a vállalkozókat - a díjtételek csökkentésére és a befizetés szabályainak módosítására van szükség.

Díjvisszaigénylés

A szabad demokraták módosító javaslatai a díjvisszaigénylés kiterjesztésére és az önkormányzatok kedvezőbb pozícióba hozására irányulnak - tudta meg a lap Kis Zoltántól, a környezetvédelmi tárca SZDSZ-es politikai államtitkárától. A befizetett összegek egy részét olyan gazdálkodó szervezetek igényelhetnék vissza, amelyek már elkezdték környezetvédelmi beruházásaikat. Az SZDSZ emellett azt javasolja, hogy a beszedett díjak teljes mértékben maradjanak az önkormányzatoknál, amelyek azt saját erőként tudnák felmutatni beruházásaiknál. Kis szerint ez nem okozna hiányt a költségvetésnek, mivel a kérdéses összeget céltámogatási és más formában amúgy is visszaosztanák a helyhatóságoknak.

Lassabb emelés

A szocialisták és a szabad demokraták módosító javaslatai alapján körvonalazható koalíciós kompromisszum a terhelési kvóták puhítására és a díjak lassabb emelésére terjedhet ki (az eredeti terv szerint jövőre még csak a díj 40 százalékát "számláznák", ami csak 2008-ra érné el a 100 százalékot). A törvényjavaslat módosításairól a jövő heti bizottsági üléseken dönthetnek a honatyák, a kormány pedig várhatóan az októberi utolsó vagy a novemberi első ülésén alakítja ki álláspontját.

A Fidesz nem támogatja

A Fidesz még komolyabb módosításokkal sem támogatja a jelenlegi törvényjavaslatot - jelentette ki Papp János, a párt országgyűlési képviselője. Bár a nagyobbik ellenzéki párt nyújtott be módosító indítványokat a környezetterelési díjjal kapcsolatban, azok csak technikai jellegűek. Az elutasítás oka az, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) javaslatának hátterében nem állnak megfelelő részletességű hatástanulmányok és az nem jár együtt a versenyképességet jelentősen befolyásoló járulékterhek csökkentésével - mondta Papp.