Piroska
-1 °C
5 °C

Egyszerűsítik az adórendszert

2003.12.11. 09:02
Kapcsolódó cikkek (1)
A Pénzügyminisztérium tavasszal lát hozzá az adó- és járulékrendszer átdolgozásához, melynek célja az adózási rendszer egyszerűsítése és az adózók adminisztrációs terhének további csökkentése. A koncepciót a pénzügyminiszter "Civil Adótanácsadó Testülete" alapozza meg.
Tovább egyszerűsítené az adózási rendszert a kormány - derült ki szerdán. A változások hatására egyes adónemek szabályai gyökeresen átalakulhatnak, noha egyelőre még nem kezdődött el a tényleges munka, közölte a Világgazdaság. A személyi jövedelemadózásban például a jelenlegi adótábla további, jelentős egyszerűsítését már a kisebbik koalíciós párt is régóta szorgalmazza. Az adótábla középtávon akár egykulcsossá is válhat, ezzel párhuzamosan azonban fokozatosan leépülnének a jelenlegi, sokszor túlbonyolított kedvezményszabályok.

A társasági adózásban további adókulcscsökkentésre lehet számítani, legkorábban 2005-től - ezt már elfogadta a kabinet. Januártól egyébként 16 százalékosra csökken a jelenleg 18 százalékos adókulcs. Emellett átalakulnak majd a helyi adóztatás alapelvei is. Az általános forgalmi adónál az európai uniós csatlakozás alapvetően meghatározza a mozgásteret, az áfakulcsok azonban változhatnak. A normál kulcs többéves kitekintésben közelíthet a jövő évtől 15 százalékos kedvezményeshez.

A tb-járulékoknál csak a következő kormányzati ciklusban lehet jelentős tehercsökkenés. Ez alól egyedül a tételes egészségügyi hozzájárulás jelent kivételt, amely a mai 3450 forintról 2005-ben 1200 forinttal csökken, és 2006-ban teljesen megszűnik.