Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Egyszerűsödik az adó és járulékrendszer

2003.12.22. 14:57
Elkészültek az első munkaanyagok a Pénzügyminisztériumban, amelyek az adó- és járulékrendszer egyszerűsítésére irányuló december 10-én elhangzott miniszterelnöki programban fogalmazódtak meg - mondta Terták Elemér, a tárca közigazgatási államtitkára.
Terták Elemér szerint az adóreform 2005-ben gyorsulhat fel, hiszen a változtatásokat a Parlamentnek majd a 2005-es költségvetési törvény, illetve az adózás rendjéről szóló törvény keretében kell jóváhagynia.

Egyszerűbb

Első lépésben a 2004-es adó- és járulékváltozások leltárát állította össze az adó- és járulékrendszer egyszerűsítésén dolgozó bizottság. Ugyanakkor a 2004-es személyi jövedelemadó-bevallás már egyszerűsödik, mivel az APEH elvégzi az adózók munkáját azzal, hogy kiküldi a számított személyi jövedelemadót az ügyfeleknek. Ez jelentős adminisztrációs terhet vesz le az adózók válláról - tette hozzá az államtitkár.

Az általános forgalmi adó uniós harmonizációjával kapcsolatos változtatásokat a csatlakozás előtt 45 nappal, azaz március közepéig el kell fogadnia a parlamentnek.

Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszter, a Világbank igazgatója szerint a kormánynak hozzá kell fognia az átfogó adóreformhoz, az oktatási reformhoz, az egészségügy megreformálásához és az önkormányzati reformhoz, még lehetőleg az uniós belépés előtt. Ezzel kapcsolatos részletes elképzeléseit Bokros néhány előadásában, valamint az Élet és Irodalom karácsonyi számában publikált 130 pontos programban ismertette.  • Vennék
  • Hírek