Béla
12 °C
27 °C

Radikális adóreformra készül a kormány

2004.04.22. 08:03
Az adórendszer minden eddiginél radikálisabb átalakításán dolgozik a Pénzügyminisztérium - értesült a Világgazdaság. A napilap birtokába került dokumentum szerint adókedvezményeket vonnának meg, kétkulcsossá válhatna az adórendszer, és bevezetnék a kamatadót. A tárca elismeri, hogy változtatnának, de még nincs végleges álláspontjuk.
A Világgazdaság birtokába került dokumentum szerint 2006-tól a tőkejövedelmeket - így a kamatokat és árfolyamnyereséget is - bevonnák az szja-alapba, de újra befektetett hányaduk jelentős adókedvezményben részesülne. Úgy értesültünk, hogy a kamatokat már jövőre megadóztatnák, átmenetileg elkülönülten. Választani kellene a családi pótlék és gyermekek utáni adókedvezmény között.

Új adóalanyként megjelenne az önfoglalkoztató. Az esetleg már jövőre belépő központi vállalkozási adó hatálya kiterjedne az szja-ból átkerülő egyéni vállalkozókra is. Akár már jövőre jelentősen átalakulhat az iparűzési adó rendszere.

Eltörlésre javasolja a PM a tandíj, a felnőttképzés, a számítógép-vásárlás, a biztosítás, a szellemi tevékenység, valamint az adomány adókedvezményét is. A megmaradó adókedvezményeket pedig csak az alsó adósávban - vagyis legfeljebb az átlagjövedelem szintjéig lehetne igénybe venni. A megmaradó kedvezmények egyébként alapvetően az öngondoskodással öszszefüggő jövedelem felhasználásához kapcsolódnának. Változna az adójóváírás rendszere is, ami kiterjedne az alkalmazottakon túl az önfoglalkoztatókra és a személyi jövedelemadóban maradó, egyéni vállalkozókra.

A dokumentum kitér rá, hogy elképzelhető olyan verzió is, amelyben megmaradna az adókedvezmények döntő része, azzal a céllal, hogy ne kelljen emiatt konfliktusokat vállalni - olvasható.

Kétkulcsos adórendszer

A személyi jövedelemadóban továbbra is fenn kell tartani a progresszív adóztatást azzal, hogy az adóprogresszió (vagyis hogy a magasabb sávba tartozó jövedelmek magasabb adókulccsal adóznak) teljesítmény-visszatartó hatását tompítani szükséges. Ez azt jelenti, hogy 2006-tól a személyi jövedelemadó-rendszer két sávossá alakulna. A dokumentum kiemeli, hogy ezzel párhuzamosan az elért átlagadószint fenntartása érdekében törvényben kell rögzíteni az adótábla valorizációjának szabályait.

Kamatadó

Bár a Világgazdaság birtokába került pénzügyminisztériumi dokumentumban nem szerepel, a napilap értesülései szerint a tárcánál gondolkodnak rajta, hogy esetleg már 2005-től bevezessék a kamatjövedelmek adóztatását, 5-10 százalékosra emelve a jelenlegi nulla kulcsot. A tanulmányban leírtak szerint érdemi változásra a szakértők a 2006-os évben látnak lehetőséget.

A tervek szerint valamennyi jövedelmet összevonnának, függetlenül annak eredetétől, vagy a szerzés formájától. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a tőke- és munkajövedelmek eltérő adóztatása, ezzel együtt pedig a kamatjövedelem adómentessége is. Az még döntés kérdése - jegyzi meg a dokumentum - hogy a kamat azonnal, 100 százalékban válna adókötelessé, esetleg három lépcsőben úgy, hogy az első évben a kamatjövedelem egyharmada, a második évben kétharmada és csak a harmadik évre képezne a teljes kamatjövedelem adóalapot.

Járulékok

Első közelítésben megalapozottnak tartaná a dokumentum a foglalkoztatottakat terhelő járulékok részarányának növelését, amivel párhuzamosan csökkenthető lenne a munkaadók által fizetendő járulékok csökkentése. A járulékok változtatása csak egy több, minimum 4-5 éves folyamat eredménye lehetne, melynek során évi 0,5-1 százalékpontnyi járulékmódosítással lehetne a kívánt arányt beállítani. Ez a változtatás nem eredményezne többletbevételt, azonban a személyi jövedelemadóztatásban bekövetkező változások hatására bővülne a járulékalap.

Nem végleges

A Pénzügyminisztériumban azt elismerték, hogy három közterhet érinthet a változás, ez pedig az iparűzési adó, a személyi jövedelemadó és a járulékok. Az is igaz, hogy külső javaslatokat is figyelembe véve készülnek a különféle adómódosítási elképzelések a tárcánál, de egyelőre még számos változat van, és nincs semmiféle döntés ez ügyben - mondták a Pénzügyminisztériumban.

A pénzügyi tárcánál arra számítanak, hogy a különféle intézmények által kidolgozott elképzelések egy része a következő napokban valamilyen módon napvilágot lát. A PM nem kíván részleteket közölni, mert az elképzeléseknek egységes rendszerbe kell illeszkedniük, s a minisztérium még nem tudta kidolgozni saját álláspontját ezek ügyében.