Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adótörvények: döntött a kormány

2004.09.24. 16:46
Elfogadta a kormány a jövő évi adótörvények tervezetét. A koalíción belül az egyetlen vitatott pont az árfolyamnyereség-adó maradt, melynek újbóli bevezetését az SZDSZ nem támogatja. A kisebb kormánypárt módosító indítvánnyal igyekszik elérni, hogy a régi-új adónem kikerüljön egységes törvénytervezetből.
Hétfőn nyújtja a be a jövő évi adótörvények tervezetét az országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium. A korábban nyilvánosságra hozott illetve a tervezés fázisában kiszivárgott információkhoz képest nincs érdemi változás a kormány pénteki ülésén véglegesített javaslatban, az illeték emelés azonban a korábbi híreknél kisebb mértékű lesz.

Drágább lesz az útlevél

Az okmányok közül az útlevélért kell 2005-től többet (az öt évig érvényes útlevélért négy helyett hat ezer forintot) fizetni, a személyi igazolvány, a jogosítvány és az anyakönyvi kivonat illetéke változatlan marad. Nem változik a lakáscsere illetve az ingatlan eladás illetékterhe sem.

Vita az árfolyamnyereség-adóról

A kormány pénteki ülésén döntött arról, hogy a Pénzügyminisztérium által benyújtott adócsomagban szerepel majd az árfolyamnyereség-adó visszaállítása. A tőzsdén elért haszon után 25 százalékot kell befizetni. A Pénzügyminisztériumban péntek délután kérdésünkre nem tudták megmondani, pontosan mekkora összeget remél a költségvetés a régi-új, az elemzők és a Budapesti Értéktőzsde vezetése által is többször kritizált adónemtől, az Index információi szerint néhány milliárd forintos tételről van szó.

Az SZDSZ továbbra is ellenzi az árfolyamnyereség adó visszaállítását - mondta az Indexnek Kuncze Gábor pártelnök, a liberális miniszterek ezt jelezték is a kormányülésen, ám kisebbségbe kerültek álláspontjukkal. A párt módosító indítványt készül benyújtani az adótörvényekhez, annak érdekében, hogy az árfolyamnyereség-adó kikerüljön a javaslatcsomagból.

Az SZDSZ tiltakozása korábban is ismert volt, az eddigi koalíciós vita során az volt a kérdés, vajon a szocialista frakció módosító indítványaként, vagy az egységes kormányjavaslatban kerül a parlament elé az adónem. Annak, hogy végül az utóbbi forgatókönyv érvényesül, az a jelentősége, hogy az egységes törvényről való zárószavazás előtt az SZDSZ-nek kell valamilyen módon elérnie, hogy a módosító javaslata többséget kapjon.

Kétkulcsos szja

A korábbi bejelentésnek megfelelően kétkulcsos szja-törvényt terjeszt a parlament elé a kormány, 1,5 millió forintos sávhatárig 18, efelett 38 százalék adó terheli a béreket. Az adókedvezmények 100 ezer forintos értékhatárig, illetve 6,5 millió forintos jövedelemhatárig vehetők igénybe, kivétel ez alól a gyermekek illetve a fogyatékosok után járó támogatás. Nem változik jövőre a lakáshitelek törlesztéséhez biztosított, illetve az önkéntes- és magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmények rendszere. Utóbbiaknál ugyanakkor 2006-tól nem készpénzben történik majd a visszafizetés, hanem a nyugdíjpénztári számlára utalja az állam a visszajáró kedvezményt.

Vállalkozások, bankadó

A kormány a kamatkülönbözet-adó bevezetése mellett döntött, a pénzügyi vállalkozások társasági adókulcsa változatlanul 16 százalék marad. A vállalkozások az iparűzési adó újabb 25, azaz összesen 50 százalékát írhatják le a társasági adóalapból. Lényegesen alacsonyabb, már 100 millió forintos határtól igénybe vehető lesz a fejlesztési adókedvezmény a K+F területén. Új, speciális kedvezmény a szoftverfejlesztő vállalkozásoknak, hogy a bérköltségek tíz százalékára adókedvezményt kapnak. Az öt főnél kisebb vállalkozások adókedvezményt kapnak a létszámfejlesztéshez, és ugyancsak a foglalkoztatást segíti, hogy járulékkedvezmény jár a fiatal pályakezdők, az 50 éven felüliek, a gyermeknevelésből illetve a börtönbüntetésből visszatérők foglalkoztatása esetén.