Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Adótörvények: döntött a kormány

2004.09.24. 16:46
Elfogadta a kormány a jövő évi adótörvények tervezetét. A koalíción belül az egyetlen vitatott pont az árfolyamnyereség-adó maradt, melynek újbóli bevezetését az SZDSZ nem támogatja. A kisebb kormánypárt módosító indítvánnyal igyekszik elérni, hogy a régi-új adónem kikerüljön egységes törvénytervezetből.
Hétfőn nyújtja a be a jövő évi adótörvények tervezetét az országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium. A korábban nyilvánosságra hozott illetve a tervezés fázisában kiszivárgott információkhoz képest nincs érdemi változás a kormány pénteki ülésén véglegesített javaslatban, az illeték emelés azonban a korábbi híreknél kisebb mértékű lesz.

Drágább lesz az útlevél

Az okmányok közül az útlevélért kell 2005-től többet (az öt évig érvényes útlevélért négy helyett hat ezer forintot) fizetni, a személyi igazolvány, a jogosítvány és az anyakönyvi kivonat illetéke változatlan marad. Nem változik a lakáscsere illetve az ingatlan eladás illetékterhe sem.

Vita az árfolyamnyereség-adóról

A kormány pénteki ülésén döntött arról, hogy a Pénzügyminisztérium által benyújtott adócsomagban szerepel majd az árfolyamnyereség-adó visszaállítása. A tőzsdén elért haszon után 25 százalékot kell befizetni. A Pénzügyminisztériumban péntek délután kérdésünkre nem tudták megmondani, pontosan mekkora összeget remél a költségvetés a régi-új, az elemzők és a Budapesti Értéktőzsde vezetése által is többször kritizált adónemtől, az Index információi szerint néhány milliárd forintos tételről van szó.

Az SZDSZ továbbra is ellenzi az árfolyamnyereség adó visszaállítását - mondta az Indexnek Kuncze Gábor pártelnök, a liberális miniszterek ezt jelezték is a kormányülésen, ám kisebbségbe kerültek álláspontjukkal. A párt módosító indítványt készül benyújtani az adótörvényekhez, annak érdekében, hogy az árfolyamnyereség-adó kikerüljön a javaslatcsomagból.

Az SZDSZ tiltakozása korábban is ismert volt, az eddigi koalíciós vita során az volt a kérdés, vajon a szocialista frakció módosító indítványaként, vagy az egységes kormányjavaslatban kerül a parlament elé az adónem. Annak, hogy végül az utóbbi forgatókönyv érvényesül, az a jelentősége, hogy az egységes törvényről való zárószavazás előtt az SZDSZ-nek kell valamilyen módon elérnie, hogy a módosító javaslata többséget kapjon.

Kétkulcsos szja

A korábbi bejelentésnek megfelelően kétkulcsos szja-törvényt terjeszt a parlament elé a kormány, 1,5 millió forintos sávhatárig 18, efelett 38 százalék adó terheli a béreket. Az adókedvezmények 100 ezer forintos értékhatárig, illetve 6,5 millió forintos jövedelemhatárig vehetők igénybe, kivétel ez alól a gyermekek illetve a fogyatékosok után járó támogatás. Nem változik jövőre a lakáshitelek törlesztéséhez biztosított, illetve az önkéntes- és magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmények rendszere. Utóbbiaknál ugyanakkor 2006-tól nem készpénzben történik majd a visszafizetés, hanem a nyugdíjpénztári számlára utalja az állam a visszajáró kedvezményt.

Vállalkozások, bankadó

A kormány a kamatkülönbözet-adó bevezetése mellett döntött, a pénzügyi vállalkozások társasági adókulcsa változatlanul 16 százalék marad. A vállalkozások az iparűzési adó újabb 25, azaz összesen 50 százalékát írhatják le a társasági adóalapból. Lényegesen alacsonyabb, már 100 millió forintos határtól igénybe vehető lesz a fejlesztési adókedvezmény a K+F területén. Új, speciális kedvezmény a szoftverfejlesztő vállalkozásoknak, hogy a bérköltségek tíz százalékára adókedvezményt kapnak. Az öt főnél kisebb vállalkozások adókedvezményt kapnak a létszámfejlesztéshez, és ugyancsak a foglalkoztatást segíti, hogy járulékkedvezmény jár a fiatal pályakezdők, az 50 éven felüliek, a gyermeknevelésből illetve a börtönbüntetésből visszatérők foglalkoztatása esetén.  • Vennék
  • Hírek