Benedek
-5 °C
5 °C

Vitáznak a családtámogatásról

2004.10.26. 08:49
Még ma is egyeztetnek a koalíciós pártok a családtámogatási rendszerről, az álláspontok egyelőre nem közelednek. Az MSZP a kérdést a tőzsdei árfolyamnyereség-adóval csomagban is tárgyalná, engedve annak mértékéből, ám az SZDSZ elutasítja a felvetést.
Szerdán derül ki, hogy bizottsági módosító indítványként végül milyen javaslatot tudnak támogatni a kormánypártok a jövő évi családtámogatási rendszert illetően. Egyelőre nincs köztük megegyezés, a megbeszélések még ma is folynak. A parlament tegnap zárta le a 2005. évi adójogszabályok részletes vitáját, és a tervek szerint november 2-án dönt az ahhoz benyújtott módosító indítványokról.

Az ellenzék kezében az árfolyamnyereség-adó

Úgy tűnik, egyetlen nyitott kérdés van ez ügyben, mivel a szabad demokraták azt mondják: a tőzsdei árfolyamnyereség-adó ügye lezárult, ott a forgatókönyvről már korábban is megegyezés született. Az SZDSZ elfogadta, hogy ez az adónem 25 százalékos kulccsal bekerült a kormány javaslatába. Az MSZP támogatja a kisebbik koalíciós párt elutasítja bevezetését, s csak a módosító indítványokról szóló szavazáson derül ki, hogyan voksol a Fidesz, azaz lesz-e ilyen adónem 2005-ben. Lapunk úgy tudja, az MSZP a nyereségadó kérdését akár csomagban is tárgyalná a családtámogatással, s hajlandó lenne megfelezni a kulcsot. Így a 12,5 százalékot állítaná be, ám az SZDSZ elutasította ezt a felvetést. Mint a szabad demokraták mondták, álláspontjuk ugyanaz: nem támogatnak adóemelést, s csak a bankadónál nyilatkoztak úgy, hogy annak bevezetését tudomásul veszik.

A családtámogatási rendszer kapcsán a két párt között abban egyezség van, hogy jövőre legyen inflációkövető a családi pótlék emelése, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás az infláció+2 százalékos mértékében emelkedjen, s 2005 szeptemberétől az általános iskolákban is ingyenes legyen az étkeztetés.

Vita az adóvisszatérítésről

Ám az SZDSZ ellenzi az MSZP azon javaslatát, hogy akik nem tudnak alacsony jövedelmük miatt adó-visszaigényléssel élni, azok 3 év alatt 3 lépcsős emelés nyomán kiegészítő támogatáshoz juthassanak. A legújabb verzió szerint ez azt jelentené, hogy aki csak évi 60 ezer forintos visszaigényléssel élhet, az a jelenlegi, közel 100 ezer forintos maximumösszeghez mért különbözet - azaz a 40 ezer forint - egyharmadát kaphatná meg az első évben támogatásként. A szabad demokraták szerint nem megfelelő ez az elképzelés, hiszen ha erre van pluszforrás, akkor azt miért nem a legrosszabb helyzetben lévő gyerekekhez csoportosítják át? - kérdezik. Vagyis eleve elutasítják az adó-visszatérítést, és a családi pótlék jelentős emelését tartják kívánatosnak. Információink szerint az SZDSZ-ben azt tartanák kívánatosnak, hogy az adó-visszatérítést egészében szüntessék meg. Azonban tisztában vannak azzal, hogy ez politikai okokból nem valósítható meg, így első lépésben a visszatérítésre elkülönített források egy részét csoportosíttatnák át a családi pótlék emelésének finanszírozására.