Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hárommillióig egy kulcs az SZJA-ban?

2005.01.28. 16:53
Egy három millió forintos jövedelemmel bíró munkavállaló éppen 300 ezer forinttal adózna kevesebbet az SZDSZ új, a párt reményei szerint jövőre hatályba lépő szja-elképzelései szerint. Ugyanakkor elveszítené összes kedvezményét, így egyelőre nem lehet kiszámolni, ki hogyan járna az új sávhatárokkal.
Minden szociális kedvezményt eltörölne a személyi-jövedelemadó rendszeréből az SZDSZ, ugyanakkor a jelenlegi másfél millióról három millió forintra emelnék a 18 százalékos sávhatárt. Ez azt jelenti, hogy az adózók kilencven százaléka ezzel az egy kulccsal adózna -- mondta Kuncze Gábor. A pártelnök hozzátette: a gyermekek utáni adókedvezmény az egyetlen, melynek két millió forinos jövedelemhatárig való megtartásán gondolkodnak, de az szja-reformmal párhuzamosan az SZDSZ emelné a családi a pótlékot.

A jelenlegi felső, 38 százalékos kulcsot ugyanakkor négy százalékkal csökkenté az SZDSZ. A párt álláspontja szerint az új rendszer megszüntetné azt a jelenlegi állapotot, melyben a nagyobb jövedelmüek több kedvezményt vehetnek igénybe, mint a kisjövedelműek.

Csak a kedvezmények ismeretében lehet számolni

Általánosítva lehet azzal számolni, hogy a javaslat bevezetése esetén a 1,5 és 3 millió forint közötti jövedelmek adója húsz százalékkal csökken, de az, hogy ez az egyes esetekben ténylegesen mekkora megtakarítást jelent, attól függ, hogy az adott személy mennyi kedvezményt tud igénybe venni a jelenlegi rendszerben - mondta az Indexnek Zara László. Az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint így a három milliós jövedelemhez közelítők esetében az is elképzelhető, hogy nem járnak jobban az új rendszerrel. A szakértő szerint ugyanakkor kérdéses, hogy az elsősorban a minimálbér adómentességét szolgáló adójóváírás eltörölhető-e, ez véleménye szerint nem is tartozik a szociálpolitikai kedvezmények sorába.

Az elnök szerint adójogi szempontból mindenképpen üdvözlendő minden, a rendszer egyszerűsítését szolgáló javaslat. A kedvezmények jelenlegi sokasága ugyanis az adózók helyzetét is megnehezíti. A javaslatok szerinte ismét felvetik majda tőkejövedelmek adózásának, azaz a forrásadó bevezetésének kérdését.

Egyszerűsített szja

Az SZDSZ ismét javasolja az egyszerűsített szja bevezetését. Az adózók szabadon választhatnának, hogy a kétkulcsos rendszerben, vagy az összes jövedelmük után egy kulcs szerint fizetnek adót. Az egyetlen kulcs 29 százalékos lenne, és választója minden kedvezménytől elesik. A párt ugyanakkor kivonná az egyéni vállalkozókat az szja hatálya alól, és a társasági adó szabályai szerint adóztatná őket.

Elég a populista javaslatokból

Az SZDSZ azzal számol, hogy a javaslatok jövőre léphetnek hatályba - mondta az Indexnek Kuncze Gábor. Ugyanakkor arra figyelemmel, hogy úgy tűnik, immáron mindegyik párt egyetért az adócsökkentés szükségességével, szeretnék, ha elkezdődne a gondolkodás ezen a javaslaton is. A reform az állami bevételeinek csökkenésével jár, ezért minden pártnak figyelemmel kell lennie arra is, hogy nem lehet több populista, a költségvetési kiadásokat növelő javaslattal előállni -- hangsúlyozta a pártelnök.