Emőke
-4 °C
9 °C

Lejáró adóhatáridők

2005.02.14. 16:07
Az evásoknak a negyedéves bontást előíró új típusú nyomtatvány, az szja-t fizető egyéni vállalkozóknak az egy százalék felajánlására adott több lehetőség lehet újdonság a bevallásban. Február 15-e a határidő az éves áfabevallásra, és az idén először választható adóhatósági adómegállapítás is.
Eva, áfa, adam és egyéni vállalkozók - február 15-e összesen közel egymillió adózónak jelent határidőt, így kedden az Apeh-irodák meghosszabbított nyitvatartással készülnek az esetleges rohamra. Az ügyfélszolgálatok este hatig tartanak nyitva, a befizetések és a bevallások postára adásának határideje 15-e éjfél.

Evás újdonságok

Jogszabályi változás ugyan nem történt, de a korábbi félreértések miatt az APEH hivatalosan közölte: ha a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság adóalany a tagja részére tagi jogviszonyára tekintettel juttat jövedelmet "azaz az evával adózott pénzt a tagoknak kiosztják", amely osztaléknak vagy osztalék jellegű jövedelemnek minősül, ezen összeg után már nem kell az Szja törvény szerinti 20 és 25, illetőleg 35 százalékos osztalékadót fizetni. Ugyanakkor ha a tag a társaság tevékenységében személyesen is közreműködik és ilyen címen ténylegesen is kifizetés történik számára, akkor ezt a jövedelmet "a személyi jövedelemadó törvény alkalmazásában nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek kell tekinteni és a kifizetésből szja előleget kell levonni".

Változott ugyanakkor az evás bevallások formája: az idén először negyedéves bontásban kell feltüntetni a bevételeket, és ezzel párhuzamosan a negyedévente fizetendő adóelőleg összegét. Ha az adózó ehhez képest elmaradásban van, a késedelmesen fizetett összegre a jegybanki alapkamat kétszeresével számolt késedelmi pótlékot kell fizetnie.

A Pénzügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az evából az első adóévet (2003) követően 31 milliárd forint folyt be, az adóalanyiság feltételeinek enyhítésével az idei évre már 92,8 milliárd forintra számítanak a 80-100 ezer evás adózótól.

Február 15-e a határidő az éves áfabevallással dolgozó cégeknek is, az ilyen gazdálkodó szervek száma 200 ezer körül van.

Egyszázalék többfelé

A személyi jövedelemadó bevallás határideje az idén március 20-ról május 20-ra tolódott, de a 450 ezer egyéni vállalkozók szja-bevallására maradt az eddigi február 15-i dátum. A bevallásban minden szja-t fizető személynek újdonság, hogy az egyszázalékos felajánlásra a civilszervezetek helyett csak egyetlen közcélt, a parlagfűírtást lehetett támogatni, az idén a bűnmegelőzést, az egészségvédelemet-szabadidősportokat valamint a Szülőföld programot is választhatják az adózók.

Adam: most vagy soha

Több mint ötvenezren töltötték le eddig az APEH honlapjáról az adam, azaz adóhatóság általi adómeghatározás választásához szükséges nyomtatványt, így bár eddig csak kétezren nyújtottak be ilyen kérelmet, az APEH arra számít, hogy akár több tízezer ember is él majd a lehetőséggel. Az adam lényege, hogy az adózónak nem kell bevallást készítenie, azt a munkáltatóktól kapott igazolások alapján az APEH készíti el. Az adamot azonban csak azok választhatják, akiknek munkáltató(k)tól származó jövedelmükön túl egyéb bevételük nem volt, és nem vettek igénybe meghatározott kedvezményeket sem. Az adamra szintén február 15-ig lehet bejelentkezni.