Antal, Anett
16 °C
23 °C

Törvénymódosítás gazdag minimálbéresek miatt

2005.07.28. 16:47
A magyar adórendszer számos kiskaput kínál, ezek egyikét zárja be az a törvény, amelyet az Országgyűlés július elején fogadott el. Ma még akár 114 ezer forintot is összeszedhet egy minimálbéres, ezért kell jogszabályt változtatni. A változtatás ellenzői szerint adóemeléssel ér fel a törvénymódosítás.
Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló, idén július 4-én elfogadott, LXXXII. számú törvény rendelkezik arról, hogy a természetbeni juttatások után fizetendő 29 százalékos társadalombiztosítási járulék alapja ne önmagában a juttatás értéke legyen, hanem annak az szjá-val megnövelt értéke. A jogszabály-módosítás célja az, hogy csökkentsék az adómentesen, járulékfizetés nélkül nyújtott természetbeni juttatások mértékét.

Minimálbérrel havonta nettó 114 ezer

Az ötlet nem új, hiszen már a munkáját tavasszal befejező adóreform-bizottság jelentésében szerepelt az a javaslat, hogy mérsékeljék az adó- és járulékmentesen adható természetbeni juttatások szintjét, korlátozzák az ilyen jogcímén kifizetett juttatások mértékét.

Adószakértők szerint akár az is előfordulhat, hogy egy munkaadó éves szinten a bérként kifizetett összeg mellett annak akár másfélszeresét elérő, kizárólag adó- és köztehermentes juttatási rendszert működtet. Ilyen lehet egyebek mellett az önkéntes pénztári munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás, az iskolakezdési támogatás, de még a tanulmányi költségek átvállalása címén is nyújthat támogatást.

A mostani rendszer lehetővé teszi, hogy a minimálbéren - vagyis havi bruttó 57 000 forintért - foglalkoztatottak évente nettó 1 368 000, vagyis havonta nettó 114 000 forintnyi, juttatásokkal kiegészített éves jövedelmek kaphassanak. Ezt ráadásul nem is terheli szja, csak 18,5 százaléknyi járulék - érvelnek ezzel az adóreform-bizottság által is idézett példával a szigorítás hívei. A törvénymódosítás értelmében ugyanis a természetbeni juttatást értékét meg kell növelni az szjá-val, és az így kapott összeg után kell megfizetni a munkaadói tb-járulékot.

Tizenhét százalékos tehernövekedés

A változtatás ellenzői ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy a módosítás burkolt adó- (pontosabban járulék-) emelést jelent. A pénzügyminisztérium információink szerint 8-9 milliárd forintos pluszbevételt vár a módosítástól, amely szeptember elsején lép hatályba. Az üzleti szféra képviselői úgy számolnak, hogy a munkabérhez kapcsolódó természetbeni juttatásokat terhelő adók és járulékok szintje ezzel a változtatással 17 százalékot emelkedik, hiszen 1000 forintnyi kifizetést az eddigi 760 helyett 887 forintnyi járulék terhel. Számításaik szerint legalább nyolcmilliárd forinttal növekszik az államkassza bevétele a törvényváltoztatás miatt.

A Pénzügyminisztérium a járulékalap szélesítésével kapcsolatos változtatást is lejelentette Brüsszel felé - írja a Portfolio.hu. A jelentés része annak a csomagnak, amely tartalmazza azokat a változtatásokat, melyekkel hazánk igyekezett bizonyítani, hogy tartható az idei évre kitűzött (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált, eredményszemléletű) GDP-arányos 3.6%-os államháztartási hiánycélt. Brüsszel elegendőnek értékelte a benyújtott intézkedéseket.