Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Októbertől adómentes a minimálbér?

2002.05.09. 10:20
A száznapos program értelmében a minimálbér 2002 októberétől nemcsak a közszférában, hanem minden alkalmazásban álló számára adómentessé válik, ehhez az új kormány az adójóváírást hívja segítségül. Az igénybevétel feltétele azonban a legfeljebb 1,2 millió forintos éves adóalap lesz. Jövőre valószínűleg nem emelkedik a minimálbér értéke.
Az új kormány rövid távú programjának sarkalatos eleme a minimálbér szocialisták által preferált adómentessége, valamint a szabad demokraták javaslata a diplomás-minimálbér bevezetésére. Mindkét intézkedést október elsejétől vezetnék be. Az előbbi minden alkalmazottra, az utóbbi viszont csak a közszférára vonatkozik.

Adójóváírás mindenkinek

A minimálbér 2002. októbertől nemcsak a közszférában, hanem minden egyes alkalmazásban álló számára az adójóváírás révén válik a gyakorlatban adómentessé - mondta a Napi Gazdaságnak Csillag István gazdaságkutató, a szabad demokraták gazdasági programjának egyik összeállítója.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás szerint az adójóváírást nemcsak a közszférában dolgozók, hanem bármely alkalmazott választhatja, amennyiben éves összevont adóalapja nem haladja meg az 1,2 millió forintot. Az adójóváírás idén havonta legfeljebb háromezer forint, s nem haladhatja meg az adóévben megszerzett bér tíz százalékát.

Adótörvény-javaslatok 2-3 hónap múlva

Az új kormány még nem állt össze, ezért konkrét adótörvény-javaslataik sincsenek - fogalmazott Csillag. A végleges szöveg várhatóan 2-3 hónap alatt készül el. Egyelőre csupán az adóhatás-számításról cserélte ki véleményét a két párt.

A jelenlegi elképzelések szerint az adójóváírás igénybevételének továbbra is egyik feltétele a legfeljebb 1,2 millió forintos éves adóalap, a másik pedig a legfeljebb 600 ezer forint, munkaviszonyból származó éves kereset lesz. Aki ezeknek eleget tesz, az élhet majd a havi - várhatóan legfeljebb - tízezer forintos adójóváírással.

A szabaddemokraták elképzelése szerint a közalkalmazottaknál a teljes munkaidőben adható legkisebb havi bér összege ötvenezerről százezer forintra emelkedik a felsőfokú végzettségűek esetében. Az érintett kör létszáma mintegy 400 ezer fő. Ez a szisztéma csak az állami alkalmazásában állókra vonatkozik majd. Bevezetése viszonylag egyszerű, mivel a diplomás-minimálbér a közalkalmazotti bértábla F kategóriájától - itt kezdődik a felsőfokú végzettségűek besorolása - felfelé alkalmazható.

Évi százamilliárd forint a diplomás minimálbér költsége

A bértábla arányos növekedése esetén a legfelső kategória várhatóan havi 170-180 ezer forintos alapbért jelent majd. A diplomás-minimálbér intézménye várhatóan éves szinten, tb-járulékokkal együtt 130-137 milliárd forint többletkiadást jelent az állam számára. Ebből lejönnek az adók és járulékok, így a nettó érték százmilliárd forintra tehető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!