Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Októbertől adómentes a minimálbér?

2002.05.09. 10:20
A száznapos program értelmében a minimálbér 2002 októberétől nemcsak a közszférában, hanem minden alkalmazásban álló számára adómentessé válik, ehhez az új kormány az adójóváírást hívja segítségül. Az igénybevétel feltétele azonban a legfeljebb 1,2 millió forintos éves adóalap lesz. Jövőre valószínűleg nem emelkedik a minimálbér értéke.
Az új kormány rövid távú programjának sarkalatos eleme a minimálbér szocialisták által preferált adómentessége, valamint a szabad demokraták javaslata a diplomás-minimálbér bevezetésére. Mindkét intézkedést október elsejétől vezetnék be. Az előbbi minden alkalmazottra, az utóbbi viszont csak a közszférára vonatkozik.

Adójóváírás mindenkinek

A minimálbér 2002. októbertől nemcsak a közszférában, hanem minden egyes alkalmazásban álló számára az adójóváírás révén válik a gyakorlatban adómentessé - mondta a Napi Gazdaságnak Csillag István gazdaságkutató, a szabad demokraták gazdasági programjának egyik összeállítója.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás szerint az adójóváírást nemcsak a közszférában dolgozók, hanem bármely alkalmazott választhatja, amennyiben éves összevont adóalapja nem haladja meg az 1,2 millió forintot. Az adójóváírás idén havonta legfeljebb háromezer forint, s nem haladhatja meg az adóévben megszerzett bér tíz százalékát.

Adótörvény-javaslatok 2-3 hónap múlva

Az új kormány még nem állt össze, ezért konkrét adótörvény-javaslataik sincsenek - fogalmazott Csillag. A végleges szöveg várhatóan 2-3 hónap alatt készül el. Egyelőre csupán az adóhatás-számításról cserélte ki véleményét a két párt.

A jelenlegi elképzelések szerint az adójóváírás igénybevételének továbbra is egyik feltétele a legfeljebb 1,2 millió forintos éves adóalap, a másik pedig a legfeljebb 600 ezer forint, munkaviszonyból származó éves kereset lesz. Aki ezeknek eleget tesz, az élhet majd a havi - várhatóan legfeljebb - tízezer forintos adójóváírással.

A szabaddemokraták elképzelése szerint a közalkalmazottaknál a teljes munkaidőben adható legkisebb havi bér összege ötvenezerről százezer forintra emelkedik a felsőfokú végzettségűek esetében. Az érintett kör létszáma mintegy 400 ezer fő. Ez a szisztéma csak az állami alkalmazásában állókra vonatkozik majd. Bevezetése viszonylag egyszerű, mivel a diplomás-minimálbér a közalkalmazotti bértábla F kategóriájától - itt kezdődik a felsőfokú végzettségűek besorolása - felfelé alkalmazható.

Évi százamilliárd forint a diplomás minimálbér költsége

A bértábla arányos növekedése esetén a legfelső kategória várhatóan havi 170-180 ezer forintos alapbért jelent majd. A diplomás-minimálbér intézménye várhatóan éves szinten, tb-járulékokkal együtt 130-137 milliárd forint többletkiadást jelent az állam számára. Ebből lejönnek az adók és járulékok, így a nettó érték százmilliárd forintra tehető.