Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Máig kell megfizetni a tavalyi áfát

2006.01.20. 12:15
Járulék- és adófizetési kötelezettségek, valamint bevallások egész sorát kell teljesíteni legkésőbb a mai napig. A tennivalók egy része minden hónapban jelentkező feladat, de vannak negyedéves és éves bevallási és befizetési tennivalók is.
Január 20-ig, azaz a mai napig tizenhétféle adó- és járulékbevallási, valamint -befizetési kötelezettségnek kell eleget tenniük az adózóknak. Az előírások egyéni vállalkozókra és vállalkozásokra vontakoznak.

A mai napig kell bevallani és megfizetni az áfakörös vállalkozóknak és vállalkozásoknak az elmúlt év után fizetendő általános forgalmi adót a 0565/650/651/310/320 számú nyomtatványokon - közli honlapján az adóhivatal.

Máig kell bevallania és megfizetnie az áfát a személygépkocsinak minősülő, valamelyik EU-tagállamból származó gépjármű után, ha annak vevője nem rendelkezik közösségi adószámmal, a bevalláshoz a 0587-es nyomtatványt kell használni. Szintén máig kell bevallást készíteniük egyes, más EU-tagállamból származó beszerzésekre az áfatörvény 7/A. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott adóalanyok és adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személyeknek a 0586-os nyomtatványon.

Előlegfizetés is van

Ugyancsak január 20-ig kell megfizetni a társasági adó előlegét, az innovációsjárulék-előleget. Ma van a munkaadói- és munkavállalói járulék befizetésének, a kulturális járulék befizetésének ehavi határideje is.

Szintén máig kell befizetni a környezetvédelmi termékdíjat, továbbá benyújtani a negyedéves összesítő bevallást - havi és negyedéves bevalló esetén - a 0523-as nyomtatványos. Január 20-a a játékadó befizetésének és részletező bevallásának benyújtási határideje is, a bevalláshoz a 0578- és 06780-as nyomtatványra van szükség az APEH tájékoztatása szerint.

Máig kell elkészíteni és benyújtani az úgynevezett összesítő nyilatkozatot a 0560-as vagy 0561-es nyomtatványos, a havi, illetve negyedéves bevallást a 0501-es nyomtatványos, máig igényelhető a 0511-es űrlapon fogyasztói árkiegészítés és költségvetési támogatás. Ugyanezen a nyomtatványon máig kell bevallást készítenie a fogyasztói árkiegészítés az annak gyakoribb igénybevételére jogosult adózónak. Emellett most van a nyomtatvány forgalmazók adatszolgáltatási kötelezettségének és fogyasztói árkiegészítés negyedéves összesítő bevallás benyújtásának a napja is. Utóbbi a havi vagy negyedéves bevallású adózók részére vonatkozik, és a 05215-ös űrlapon teljesíthető.

Elektronikusan is lehet

Ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk, az adóbevallások kitöltésére már elektronikusan is lehetőség van. Az adózók az APEH honlapján megtalálhatják a nyomtatványkitöltő keretprogramokat nemcsak az idei, hanem még a 2005-ös évre vonatkozó nyomtatványokhoz is. A kitöltött bevallások egy részét a regisztrált felhasználók az ügyfélkapun keresztül is benyújthatják.