József, Bánk
-6 °C
0 °C

Duplán adóztatnák a neten nyert pénzt

2006.02.14. 09:20
Akkor is adózni kellene az internetes szerencsejáték nyereménye után, ha abból a külföldi kifizető már levonta az ott érvényes adót. Ennek ellenére a legtöbben még az adózatlan nyereményt sem jelentik be, és nincs is nagy veszély a lebukásra.
Kevesen gondolnak arra, hogy miközben az interneten játszanak és nyernek, az így keletkezett jövedelem után adózniuk is kell. Bár pontos számok nincsenek arról, hányan is vesznek részt online szerencsejátékokban Magyarországon, de valószínűleg egyre többen, hiszen szerte a világon dinamikusan nő az ilyen játékosok száma. Az APEH azonban nem nézi jó szemmel, hogy ez a jövedelem adózás nélkül kerül a nyertesek zsebébe. Az így megszerzett nyeremény ugyanis önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, ami után adózni kell áll az adóhatóság tájékoztatójában.

Az ilyen módon bezsebelt pénzek azért nem tekinthetők közönséges nyereménynek, mert nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvényben meghatározott, engedélyköteles sorsolásos játékból, ajándéksorsolásból vagy fogadásból származnak. Ez a tevékenység Magyarországon állami monopólium, s például az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Rt. évente szép summát fizet be a költségvetésbe.

Az online játékokon, különösen kártyaversenyeken való részvétel viszont olyan tevékenység, amely több óráig, nem ritkán napokig tart, s az előre kitűzött nyereményekből az elért rangsor alapján részesülnek a résztvevők. Ezen jellemzők alapján kezeli az APEH önálló tevékenységből származó jövedelemként az internetes szerencsejátékkal elért nyereséget.

A játékos bevételével szemben elszámolhatja a megszerzésével kapcsolatos költségeit, például levonható a nevezési díj. Erről azonban nyilatkozni kell a kifizetéskor a játék szervezőjének, máskülönben a megszerzett nyeremény 90 százaléka lesz adóköteles. Az internetes játékból származó jövedelem minden esetben Magyarországon adózik, függetlenül attól, hogy a játék szervezője magyar vagy külföldi, s továbbá attól, melyik országban nyitottunk bankszámlát - tájékoztattak az APEH-nél.

Magyarországi szervező esetén könnyebbséget jelent, hogy nem nekünk kell az adóelőleget negyedévenként leróni. Az adóelőleget egyébként akkor is meg kell fizetnünk, ha azt külföldön már levonták - bár az ilyen cégek általában adóparadicsomnak számító országokban vannak bejegyezve, s egyáltalán nem vonnak előleget, így a játékoson múlik, hogy bevallja-e jövedelmét.

Az adóhatóságnak csak abban az esetben van könnyű dolga, ha külföldön adót vonnak le a szerencsejátékból származó jövedelemből, ekkor ugyanis az APEH megkapja a társszervezettől azoknak a magyaroknak a listáját, akiknek külföldön keletkezett bevétele. Így már elméletileg könnyen ellenőrizhetők lennének azok, akik az interneten játszanak, azt azonban az APEH-nél is elismerték, hogy általában csak szúrópróbaszerű ellenőrzésen bukhat meg a jövedelmét eltitkoló szerencsejátékos.