Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szerdán még beadhatjuk az adóbevallásokat

2006.02.15. 10:30
Az evások többsége, az éves áfabevallók, az szjá-t fizető egyéni vállalkozók és áfakörbe tartozó magánszemélyek, valamint az adóhatósági adómegállapítást kérők a mai napig adhatják postára bevallásukat, nyilatkozataikat. Aki nem fizetett elég előleget, annak az adót is meg kell fizetni máig, a visszatérítésre viszont több mint harminc napot kell várni. A késedelmes bevallás akár százezer forintba is kerülhet.
Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó csaknem százezer egyéni vállalkozónak és társas vállalkozásnak a tavalyi bevételekről szóló bevallást kell máig postára adni. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik az eva szerint adóznak, és egyéb - a vállalkozói tevékenységhez nem kapcsolódó - jövedelemmel nem rendelkeznek, szja-bevallást nem kell benyújtaniuk.

Azoknak viszont, akiknek az evás vállalkozói bevételeken kívül egyéb keresetük is volt - például másodállású vállalkozóként eváznak, míg főállásban alkalmazottként dolgoznak -, szjá-t is kell fizetniük. Erről saját maguk is elkészíthetik bevallásukat, de kérhetnek adóhatósági adómegállapítást - ez az úgynevezett adam, amelynek választásáról szintén máig kell nyilatkozni -, vagy akár a kifizetőtől is kérhették az adóelszámolásuk elkészítését.

A most benyújtandó bevallások többségét el lehet készíteni az APEH honlapjáról letölthető programokkal. Ehhez először az ABEV 2006 szoftvert kell installálni, majd ezt követően a nyomtatványkitöltő oldalról lehet feltelepíteni az egyes bevallások vagy nyilatkozatok kitöltéséhez szükséges programokat.


Rendkívüli nyitva tartás a postákon

Az elkészített bevallások jelentős része nemcsak postán vagy személyesen nyújthatható be, hanem elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül is. Az ehhez szükséges regisztráció azonban egy olyan hosszabb folyamat, amely miatt az, akinek máig kell beadni az adóbevallását, ezt az utat már nem választhatja.

Eva, szja, áfa - fizetni is kell

Az evásoknak a 0543-as nyomtatványon kell bevallaniuk a tavalyi bevételeik után fizetendő adójukat. Ez alól a számviteli törvény hatálya alá tartozó evás társaságok jelentenek kivételt, számokra nem február 15-e, hanem május 31-e a bevallás és a fizetés határideje.

Az szja-bevalláshoz a 0553-as nyomtatványt kell használni. Azok, akik már tavaly is internetes programmal készítették a bevallásukat, az APEH által kiküldött bevallási csomagban csak csekket, egy rövid tájékoztatót az ötéves adóprogramról, borítékokat és egy feladóvevényt találtak, a nyomtatványt és a kitöltési tájékoztatót nem, azt idén is a netről kell(ett) letölteniük (ha ez nem sikerült, akkor elvileg bármelyi APEH-kirendeltségen kérhettek komplex csomagot.

Ha valaki, akinek február 15-ig kell bevallania az szjá-t, és olyan adókedvezményt szeretne igénybe venni, amelyről az igazolást addig nem kapja meg - bár elvileg tegnapig minden papírt meg kellett kapnia -, a kedvezményt nem tüntetheti fel a bevallásban. Ebben az esetben később önellenőrzéssel kérheti az adókedvezményt.

Február 15-ig kell bevallást készíteniük az éves áfabevallóknak, nekik a tavalyi évről szóló bevalláshoz 0565/650/651-es nyomtatványt kell használniuk.

Fizess most, kapd vissza később

Akiknek bármely bevallásuk szerint adófizetési kötelezettségük lett - vagyis a korábban befizetett előlegük kevesebb volt a bevallásban szereplő adónál -, február 15-ig meg is kell fizetniük az adót. Ezt elvileg az evásoknak a legegyszerűbb kiszámolniuk. Nekik tavaly három alkalommal, az első három negyedév után kell adóelőleget fizetni - a véget ért negyedév bevételeinek 15 százalékát -, és ha rendesen fizettek előleget, akkor most csak az utolsó negyedéves bevételük után kell fizetniük.

Ha valaki a bevallás benyújtásáig nem fizeti meg az adót, akkor később késedelmi pótlékot is követelhet tőle az APEH. Ezt a jegybanki alapkamat kétszerese alapján, napra lebontva számolja ki az adóhivatal. Azok viszont, akik túl sok adóelőleget fizettek be - vagy vont le tőlük a kifizető -, nem a bevallás benyújtásakor azonnal kapják vissza a pénzüket. Az szja-visszatérítésre például nem is a postára adás, hanem a beérkezést követő harmincadik naptól lehet számítani - mivel senki nemigen ellenőrzi, hogyan dolgozik az a fránya posta, ez akár a beadástól számított 36-38 napot is jelentheti.

Ha valaki hibásan tölti ki a bevallását - még akkor is, ha a hibáért legalább részben okolható az adószoftver is -, azon akár több tízezer forintot is bukhat. Emellett azok is komoly bírságra készülhetnek fel, akik nem adják be időben a bevallást, az szja-bevallással késlekedők még akkor is mulasztási bírságra számíthatnak - aminek összege akár százezer forint is lehet -, ha az adóhivatal figyelmeztetése előtt adják postára a bevallást.

Még kérhető az adam

Az APEH immár második éve kiszámítja az elmúlt évi jövedelmek után fizetendő szjá-t, ha az erre jogosult adózó ezt írásban kéri. Ez az úgynevezett adam, amelyet azonban nem mindenki választhat, hogy ki nem, arról részletesen az APEH honlapján ebben a tájékoztatóban olvashat.

Az adam választásához a 05530-as nyilatkozatot kell postára adni, legkésőbb szintén a mai napon. Akik erről lecsúsznak - vagy kérik az adamot, de nem jogosultak arra -, azoknak szja-bevallást kell benyújtaniuk, legkésőbb május 20-ig.

Posta, APEH: felkészültek a rohamra

Az elmúlt években megszokottá vált, hogy az adózók nagy része az utolsó napokra hagyja a bevallás postára adását (főként azok, akik nem visszatérítésre számítanak, hanem fizetniük kell). Ezért az APEH-igazgatóságok központi ügyfélszolgálatai az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallásainak és az egyszerűsített vállalkozói adóbevallások benyújtási határideje miatt február 15-én, szerdán rendkívüli nyitvatatartással délután hat óráig fogadják az ügyfeleket.


Közepes forgalom szerda délelőtt a 62-es postán

Nemcsak az adóhivatal, hanem a Magyar Posta is készül az adózók rohamára. A megyeszékhelyeken működő főpostákon egységesen este nyolc óráig, a fővárosban a XII. kerület, Krisztina körút 6-8. szám alatti 114-es postán este tíz óráig lehet feladni a nyomtatványokat (február 15-e nemcsak az adóbevallások, hanem a felsőoktatási jelentkezések határideje is). Ugyancsak a fővárosban a Nyugati pályaudvar melletti 62-es, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő 72-es posta, valamint a Nyíregyháza-Jósaváros postamesterség éjfélig lesz nyitva, míg a budapesti Fogarasi utcai Tescóban az év minden napján nonstop posta működik.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft