Ágnes
-1 °C
2 °C

Hogyan adózzunk kevesebbet?

2006.02.22. 09:55
Jelentős összegeket megspórolhatnak azok, akik idejében - már az év elején - tisztában vannak az szja-törvény adta személyi jövedelemadó kedvezményekkel, s azokat megfelelően ki is használják. Elsősorban az adókedvezmények okos felhasználásával spórolhatunk az adón.
Az összevont adóalap adóját csökkenti annak az összegnek a 25 százaléka, amelyet társadalombiztosítási ellátásra kötött megállapodás szerint nyugellátásra jogosító szolgálati idő vagy nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése érdekében valaki saját maga javára fizetett meg. Ha egy nem egyéni vállalkozó más javára fizet ilyen járulékot, szintén jogosult a 25 százalékos kedvezményre.

Ugyanekkora mértékű kedvezmény jár annak, aki magánnyugdíjpénztárba fizet be pénzt támogatási megállapodás alapján, míg a saját tagdíjat kiegészítő befizetések után 30 százalékos adókedvezmény jár.

Sulinet, tandíj - kedvezmény csak nem túl gazdagoknak

A felsőoktatási tandíj vagy költségtérítés összege után 30 százalékos, de legfeljebb tanévenként 60 ezer forintos szja-kedvezmény jár. A kedvezményt nemcsak a hallgató igényelheti, hanem a szülő, nagyszülő, házastárs vagy testvér is, de akkor a jogosult nevét meg kell jelölni az intézmény által kiadott igazoláson.

Nemcsak a felsőoktatási tandíj, hanem a felnőttképzési díj után is jár a 30 százalékos kedvezmény, és mindkettő esetében kérhető a legfeljebb öt évre elhalasztott igénybevétel lehetősége. A sulinetes vásárlás után szintén 30 százalék, és legfeljebb 60 ezer forint a kedvezmény, de a sulinetes és a felnőttképzési kedvezmény összege együtt sem lehet több 60 ezer forintnál.

A lakáscélú kedvezménynél nincs változás

A sávos elfogyás szabálya maradt meg a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményénél, amely szabályai ez évtől nem változtak. Így továbbra is a befizetett törlesztőrészlet 30 vagy 40 százaléka, de legfeljebb évi 120 ezer forint jár. Ezt azonban csak 3,4 millió - bizonyos esetekben 4,4 millió - forintig lehet korlátlanul felhasználni, 3,4 és 4 millió - illetve 4,4 és 5 millió - forint között a kedvezmény "elfogy", így 4 (5) millió fölött semmi nem jár.

A családi adókedvezmény megszűnt az egy- és kétgyermekes családoknak, eltartottanként havi 4000 forint a legalább háromgyermekes családokban, és a kedvezmény a két szülő között továbbra is megosztható. A kedvezmény viszont csak évi hat-nyolcmilliós jövedelmi határig jár - az eltartottak számától függően -, ahogyan hatmillió forintnál meghúzták a közcélú adományok szja-kedvezményéhez szükséges maximális jövedelmi határt is is.

Mindemellett limitálták az igénybe vehető kedvezmények összegét is. Így a felsőoktatási tandíjból, a felnőttképzési díjból, a sulinetes vásárlás után, az életbiztosításra befizetett pénzek után, a közcélú adományok után és a tevékenység alapján járó kedvezmények együttes összege is csak 100 000 forint lehet. Ez is csak azoknak, akiknek a jövedelme nem éri el az évi hatmillió forintot. Hattól hat és félmillióig fokozatosan elfogy, míg 6,5 milliós éves jövedelem után az ilyen kiadásokból egyáltalán nem jár kedvezmény.