Adót csalni továbbra is megéri?

2006.06.12. 14:58
Nincs jó üzenete a tisztességes adófizetõk számára az adóamnesztiának - nyilatkozta a kormány "Új egyensúly programja" kapcsán Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek. Megjegyezte: aki megfizette a 35 százalékos osztalékadót, az most joggal kérdezheti, hogy miért fizet 10 százalékot az, aki a 35-öt sokallta.

Eddig valamennyivel 50 százalék feletti költséghányadig érte meg az eva választása, a módosítás után ez az arány 50 százalékra csökkent - mutatott rá Zara László. A kérdés alapja az, hogy a kormány az "Új egyensúly program" keretében októbertõl 15-rõl 25 százalékra kívánja emelni az eva kulcsát. Ennek ellenére Zara túlzásnak tartja azt, hogy a kormány az idei 100 milliárd forinttal szemben jövõre 153 milliárd forint bevételt vár ettõl az intézkedéstõl.

A vállalkozásoknak különösen rossz
Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elsõ elemzése alapján a kormány Új egyensúly programjában szereplõ jövedelemátcsoportosítás, jövedelemelvonás jelentõs többletterhet jelent a kis- és középvállalkozásoknak - mondta Szûcs György, az Iposz elnöke. Szerinte az általuk képviselt egyéni vállalkozók állampolgárként, munkavállalóként és vállalkozásként egyaránt viselik a terhek növekedését. A tõkehiány, a kapacitások alacsony kihasználtsága, a lakossági megtakarítások csökkenése azt eredményezhetik, hogy kevesebb megrendelése lesz a belsõ piacra dolgozó szolgáltatóknak, kis árutermelõ vállalkozásoknak. Az IPOSZ elnöke szerint a bejelentett csomag hatásaként a foglalkoztatás csökkenése is elképzelhetõ. Kétséges annak a realitása is, hogy a közigazgatás átalakításával felszabaduló munkaerõ át fog kerülni a versenyszférába, amikor a meglévõ vállalkozások is nehezen tudnak talpon maradni.

Rossz üzenetek

Az evakulcs tervezett módosítása összefüggésbe hozható azzal az új szabállyal, amely szerint a "normál" cégeknek 4 százalék szolidaritási adót és további 2 százalék "elvárt nyereségadót" kell fizetniük. A kormány azzal is érvelt, hogy elejét kívánja venni a gyakorlatnak, amely szerint egy evás és egy "normál" cég összekapcsolásával kedvezményes adózás mellett a költségeket is elszámolják. Zara László szerint az ilyen konstrukció kevesebb lesz, mivel magasabb bevételt kell - az új adók miatt - a "normál" adózású cégnek produkálnia.

Mindenféle adóamnesztia rossz üzenet a tisztességesen adózóknak - jelentette ki az elnök. Az adóelkerülés továbbra is megéri, mert elõbb-utóbb jön egy olyan kormány, amely majd megbocsát - vélhetik. A mostani javaslat több ilyen elemet is tartalmaz. A magánszemélyek az eddig be nem vallott adót az év végéig bírság és pótlékmentesen vallhatják be utólag, a megfizetésére pedig 5 éves részletfizetési kedvezményt kapnak. Zara szerint az eltitkolt pénzt már elköltötték, meg amúgy sem szívesen vállalnak az emberek ötéves elkötelezettséget.

A 10 százalékos adóval hazautalandó, külföldön lévõ pénz pedig azért nem fogja beváltani a hozzá fûzött reményeket, mert az érintettek félnek attól, hogy az adóhatóság megjelöli õket. Németországban is - ahol pedig jobb az adófegyelem, mint nálunk - messze elmaradt a várakozásoktól a hazautalt pénz.

Kifelé minden kedvezménnyel!

A harmadik amnesztiaszerû elem a házipénztárra vonatkozik. Aki megfizette a 35 százalékos osztalékadót, az most joggal kérdezheti, hogy miért fizet 10 százalékot az, aki a 35-öt sokallta.

A VPOP nyomozó szervezetének hatáskörét az adócsalásokra is kiterjeszti a kormány javaslata. Miután egyszer már volt önálló adónyomozó szervezet, erre emlékezve Zara László elmondta, hogy mire önálló ügyeik lehettek volna, addigra megszüntették õket. A gyakorlatban ugyanis az APEH ellenõrzéseit követõ "szignalizáció" nyomán dolgoztak, vagyis az adóhivatal "szagolta ki" a bûnös ügyeket.

Ami a magánszemélyek 4 százalékos szolidaritási adóját illeti, ennek nagyobb részét az állami szférában dolgozók fogják fizetni - vélte Zara. A magánszférában elsõsorban a pénzügyi szektor fizet nagyobb számban évi 6 millió forint felett alkalmazottakat. Náluk a természetbeni juttatás adójának 44-rõl 54 százalékra emelése az elkerülést is nehezíti. A legjobb az lenne, ha az állam minden kedvezményt kiiktatna az adórendszerbõl - vélte Zara László.  • Hírek
  • Támogatások