Judit
3 °C
7 °C

A VPOP-ba olvad be az APEH Bűnügyi Igazgatósága?

2002.06.07. 16:04
Alternatív javaslatot dolgoztak ki az APEH Bűnügyi Igazgatóságán a jövőbeni működésük feltételeire, amit jövő hét kedden mutatnak be a Pénzügyminisztériumnak. Az Index értesülése szerint már megszületett a politikai döntés, miszerint az adórendőrség a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságába olvad be. A Pénzügyminisztérium szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy a kérdést már eldöntötték volna.
A Pénzügyminisztérium vezetői, a vámosok, és az adónyomozók egyeztetni fognak abban a kérdésben, hogy a jövőben milyen intézmény keretében működjön az adónyomozói tevékenység - írta az MTI.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Bűnügyi Igazgatóságának vezetősége szerint a jelenlegi hatékony működés továbbviteléhez elengedhetetlen, hogy önálló szervezetben maradjon meg az adónyomozás.

Az elkészített alternatív javaslat szerint az igazgatóság felügyeletét az adóhivatal elnöke helyett a Pénzügyminisztérium látná el. Így megmaradhatna az adónyomozók önállósága, akik az európai uniós csatlakozást követően egyesülnének az átszervezett vámosokkal.

Az adónyomozók önállóságot szeretnének

A javaslat alapján az uniós csatlakozást követően már létre lehetne hozni egy, a pénzügyi bűncselekményekkel összevontan foglalkozó nyomozó szervezetet is. Jelenleg azonban az adónyomozók beolvasztása a rendőrségbe vagy a Vám- és Pénzügyőrségbe gyakorlatilag az adónyomozás megszűnését jelentené - vélik a bűnügyi igazgatóság vezetői.

Egyrészt az állomány vezetőinek nagy része nem dolgozna tovább egy összeolvasztott intézményben, másrészt az adónyomozók jelentős része is inkább a gazdasági szférában helyezkedne el, például tanácsadóként. Az adónyomozókra pedig nagy szükség volna, a költségvetés meglopására ugyanis már szervezetek is létrejöttek.

A három éve működő igazgatóság 1999 februárja óta 54,04 milliárd forint értékű bűncselekményt tárt fel, amiből 8,1 milliárd forintot biztosított is. A kármegtérülési mutató az elmúlt három évben 9,7 százalékra nőtt, az 1994 és 1998 közötti 6,1 százalékról.

Az Index értesülése szerint már megszületett a politikai döntés, miszerint az adórendőrség a Vám- és Pénzügyőrség Országos parancsnokságába olvad be. A Pénzügyminisztérium szóvivője kérdésünkre cáfolta, hogy a kérdést eldöntötték volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?