Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Keményebben büntet az APEH

2006.07.28. 08:09
Az idei első félévben 158 milliárd forinttal nőtt az adózók által be nem fizetett adó összege az APEH utólagos vizsgálatai szerint. Az adórevizorok egyre alaposabban vizsgálják, kikhez kell kimenniük. A gyanúra okot adó tényezők listáján a gyakori telephely-csere és a tartós veszteségesség mellett a könyvelők váltogatása is szerepel.

Több mint 35 százalékkal, 158 milliárd forintra növekedett az APEH által megállapított nettó adókülönbözet idén az év első felében. Az adóhatóság szerint az eredmény nem az adómorál gyengülésének, hanem az erőteljesebb ellenőrzéseknek és az egyre precízebb kiválasztási rendszernek köszönhető.

A kifinomultabbá vált számítástechnikai rendszer segítségével a revizorok olyan cégeket jelölnek ki ellenőrzésre, amelyeknél több kockázati elem áll fenn egy időben - mondta Nagy József, az APEH főosztályvezetője.

A vállalkozásra irányíthatja az adóhatóság figyelmét a tulajdonosok, az ügyvezetés vagy a könyvelő gyakori váltogatása és a rendszeres telephelycsere is. Gyanút kelthet továbbá a tartós veszteségesség, a törzstőke évközbeni többszöri leszállítása és felemelése, a nagy összegű, váratlan adó-visszaigénylés, valamint a gyakori önrevízió. Növeli az ellenőrzés valószínűségét az is, ha a cég partnere vagy kapcsolt vállalkozása negatív múlttal rendelkezik - tette hozzá az APEH főosztályvezetője.

Többet szankcionálnak

Az elmúlt év hasonló időszakához képest jelentős elmozdulás nem történt, az összes adótartozás mindössze két százalékkal emelkedett, a tartozások belső szerkezete viszont változott: miközben a tőkehátralékok mértéke visszaszorult, növekedett a tartozás miatt kiszabott pótlékok és bírságok összege.

A revizorok ugyanis egyre keményebben lépnek fel a mulasztó adózókkal szemben, és nem szűkmarkúak a bírságok kiszabásakor. Ezt jól mutatja, hogy a tartozásoktól függetlenül kiszabott szankciók mértéke az előző év hasonló időszakához képest 43 százalékkal nőtt.

78 százalék

A csaknem 87 milliárd forintos összeg számottevő részét a bírságok tették ki, legjelentősebben - 78 százalékkal - a mulasztási bírságok mértéke emelkedett. Az eljárási ügyekben egyre több vétséget követnek el az adózók, gyakori az adatszolgáltatás elmulasztása és a késedelmes benyújtás. Ez betudható annak is, hogy az adójogszabályok egyre bonyolultabbak, így növekszik a hibázás lehetősége is.

A végrehajtási eljárások nyomán június végéig 112 milliárd forint folyt be az adóhatósághoz. A kisebb, 100 ezer forint alatti összeggel tartozók száma több mint 6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, és megugrott a több mint 1 millió forintos adóssággal rendelkezők száma is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?