Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Magyarország adómennyország

2006.11.13. 09:36
Magyarország az egyik legjobb hely a diszkrét és legális adóoptimalizációra - áll a taxsavingshungary.com című oldalon, melyet a magyar Calderan Consulting nevű cég működtet. A vállalkozás nem nyilatkozik arról, milyen módszerekkel lenne minimálisra csökkenthető a kifizetett adó összege, az Ernst & Young adóigazgatója viszont úgy látja, az utóbbi hónapokban Magyarország éppen távolabb került az addig sem jellemző paradicsomi állapottól.
Magyarország egy új, fel nem fedezett híd az adóparadicsomba (angolul: tax heaven) - állítja egy magyar tanácsadó cég. A Calderan Consulting honlapján olvasható angol nyelvű tájékoztató szerint "ha a cége valamelyik olyan európai országban van bejegyezve, amely részese az adóoptimalizációs piacnak, akkor is jó eséllyel a hatóságok célkeresztjébe kerül, ha teljesen legálisan működik. Az ilyen cégek nagy valószínűséggel lehetnek gyakoribb és átfogóbb adóhatósági ellenőrzések célpontjai". A jó hír - folytatódik az írás a .com végű, külföldieket célzó oldalon -, hogy a probléma megbízható elkerülését jelenti, ha valaki egyszerűen Magyarországon regisztrálja a cégét. 2006. január 1-jével Magyarország azon kevés európai ország egyikévé lett, amely jó adóoptimalizálási lehetőséget kínál, de nincs a hatóságok figyelmének fókuszában - írja a tanácsadó cég.

A Calderan szerint Ciprus és Málta, valamint a hagyományosan alacsony adóval bíró államok mellett Magyarország új tagja lett annak az országcsoportnak, amely a legjobb adózási megoldásokat kínálja.

Diszkrét hárítás

A Calderan Consultingnál a részletekről nem kívántak nyilatkozni az Index kérdésére. A vállalkozás magyar nyelvű honlapja alapján az a következtetés adódik, hogy az osztalékadó eltörlése lehet a kulcs mindenhez: a 2006. január 1-jével hatályba lépett módosítást "a magyar cégek megvalósult álmaként" minősítik az oldalon. Felhívják a figyelmet arra is: hozzáértő adótervezés eredményeként a kifizetett adó összege minimálisra, akár nullára is csökkenhet.

Mégsem paradicsom?

Miközben tény, hogy az osztalékadót eltörölték, és nyilvánvalónak látszik, hogy a marketing jellegű anyagok a nyáron bejelentett adóváltozások ismertté válása előtt készültek, az idei év első nyolc hónapjában sem lehetett Magyarországot megalapozottan adóparadicsomnak tekinteni - mondta az Indexnek Rencz Botond, az Ernst &Young adóigazgatója. A szakember szerint az osztalékadó eltörlése nem csökkentette jelentősen a költségvetési bevételeket, mert az alól az esetek döntő többségében egyébként is mentesség valósult volna meg az uniós direktívák miatt.

Rencz Botond "nem merne" sem olyan párhuzamot vonni, hogy az osztalékadó eltörlése miatt jelentős számban jelentek volna meg cégek Magyarországon, sem pedig olyat, hogy a szolidaritási és az elvárt adó bevezetésével akár részben újonnan bejegyzett cégek a távozást fontolgatnák. Azt azonban hangsúlyozta: a nyári adócsomaggal összességében távolabb kerültünk az egyébként sem jellemző paradicsomi helyzettől. Az igazgató úgy látja: az új adók megjelenésével nemcsak a terhelés nőtt érdemben, de Magyarország veszített abból az imázsából is, amely szerint eddig kiszámítható adópolitikát folytatva megbízható tervezésre adott lehetőséget az itt működő cégeknek.