István, Vajk
17 °C
34 °C

Mégsem hibás az adószoftver

2007.02.08. 09:51
Nem hibás az általunk hibásnak talált adóbevallási szoftver – állítja olvasóink többsége és az adóhivatal. Bár voltak, akiknek hozzánk hasonlóan problémái adódtak a szja-bevallást kitöltő programmal, a rendszer számol. Igaz, nálunk csak egy újratelepítés után tette.

Szerdai cikkünkben azt írtuk, hibás az szja-bevallást készítő számítógépes program. Úgy találtuk, az szja-bevallás 105. és 106. sorában nem lehet a lakáshitel törlesztése után járó adókedvezményt érvényesíttetni (holott kitöltöttük az ehhez szükséges 71-75. sort, és a 105-106. sornak az "a" oszlopába írtuk be a kedvezmény alapjául szolgáló összeget).

A cikk megjelenése után nagyon sokan tették szóvá, hogy a program náluk rendben működik, és az adóhivatal tájékoztatása szerint sincs panasz ezzel a sorral. Voltak azonban olyan olvasóink is, akik hozzánk hasonlóan találkoztak a szoftverben ezzel és egy másik, igaz, kisebb jelentőségű számolási problémával (egy bizonyos éves jövedelemnél csak az alap adójóváírást számolta, a kiegészítőt nem, ez azonban csak néhány tízforintos eltérést jelentett).

A mi problémánkat egy meglepő megoldással sikerült megoldani: a 0653-as bevallási szoftvert és magát az ABEV keretprogramot is letöröltük és újratelepítettük – tapasztalataink szerint ez elég volt ahhoz, hogy a gond megoldódjon.

Az újratelepítés után, kitöltve, amit ki kellett, már számolt a program: miután beírtuk a 105. (majd a 106.) sor "a" oszlopába a kedvezmény alapjául szolgáló összeget, a b oszlopban megjelent a 120 000 forint (kedvezményre csak az jogosult, aki a 75. sorban nyilatkozott, hogy a 3,4 vagy 4,4 millió forintos előírás vonatkozik-e rá, és jövedelme nem haladja meg a törvényi limitet).

Szóval a program nem rossz, csak mi voltunk türelmetlenek. Vagy ügyetlenek. Vagy telepítettünk rosszul. Vagy Bill Gates a megmondhatója, hogy mi történt.