Erzsébet
1 °C
4 °C

Mégsem hibás az adószoftver

2007.02.08. 09:51
Nem hibás az általunk hibásnak talált adóbevallási szoftver – állítja olvasóink többsége és az adóhivatal. Bár voltak, akiknek hozzánk hasonlóan problémái adódtak a szja-bevallást kitöltő programmal, a rendszer számol. Igaz, nálunk csak egy újratelepítés után tette.

Szerdai cikkünkben azt írtuk, hibás az szja-bevallást készítő számítógépes program. Úgy találtuk, az szja-bevallás 105. és 106. sorában nem lehet a lakáshitel törlesztése után járó adókedvezményt érvényesíttetni (holott kitöltöttük az ehhez szükséges 71-75. sort, és a 105-106. sornak az "a" oszlopába írtuk be a kedvezmény alapjául szolgáló összeget).

A cikk megjelenése után nagyon sokan tették szóvá, hogy a program náluk rendben működik, és az adóhivatal tájékoztatása szerint sincs panasz ezzel a sorral. Voltak azonban olyan olvasóink is, akik hozzánk hasonlóan találkoztak a szoftverben ezzel és egy másik, igaz, kisebb jelentőségű számolási problémával (egy bizonyos éves jövedelemnél csak az alap adójóváírást számolta, a kiegészítőt nem, ez azonban csak néhány tízforintos eltérést jelentett).

A mi problémánkat egy meglepő megoldással sikerült megoldani: a 0653-as bevallási szoftvert és magát az ABEV keretprogramot is letöröltük és újratelepítettük – tapasztalataink szerint ez elég volt ahhoz, hogy a gond megoldódjon.

Az újratelepítés után, kitöltve, amit ki kellett, már számolt a program: miután beírtuk a 105. (majd a 106.) sor "a" oszlopába a kedvezmény alapjául szolgáló összeget, a b oszlopban megjelent a 120 000 forint (kedvezményre csak az jogosult, aki a 75. sorban nyilatkozott, hogy a 3,4 vagy 4,4 millió forintos előírás vonatkozik-e rá, és jövedelme nem haladja meg a törvényi limitet).

Szóval a program nem rossz, csak mi voltunk türelmetlenek. Vagy ügyetlenek. Vagy telepítettünk rosszul. Vagy Bill Gates a megmondhatója, hogy mi történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?