Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Jövőre kisebb szja, nagyobb illeték

2002.09.11. 09:55
Az egyszerűsített vállalkozói adó bevezetésén kívül csak a személyi jövedelemadóban lesznek könnyítések jövőre. A jövő héten a kormány elé kerülő tervek szerint emelkedik a pálinka adója, az ügyvédek, az áruszállítás és a patyolat áfája, nőnek az illetékek, emelkedik a gépjárművek súlyadója. A cigaretta és az üzemanyag közterhe nem nő január elsejétől, adómentessé válik a tőzsdei árfolyamnyereség.
Látványos könnyítések - az eva bevezetése, sokkal kedvezőbb adótábla, nagyobb biztosítási adókedvezmény - mellett több szigorítás és adóemelés jellemzi a jövő évi adóváltoztatásokat. A kormány a tervek szerint a jövő héten tárgyal a szabályokról, amelyek a 15 melléklet nélkül összesen több mint száz paragrafust írnának át.

A javaslatról az Országgyűlésnek kevesebb mint két hónapja lesz tárgyalni, az új szabályokat ugyanis november közepéig el kell fogadni és ki kell hirdetni ahhoz, hogy 2003 első napján életbe léphessenek.

Az egyeztetésre szétküldött anyagban a Pénzügyminisztérium egyelőre még titkolja, milyen lesz jövőre az adótábla. A tárca ennek csak az alapelveit közli - vélhetően így kívánja elkerülni, hogy idő előtt megkezdődjön a vita az adókulcsok és -sávok konkrét mértékéről.

Három százalékpontos adómérséklés

Az előterjesztésből mindazonáltal kiderül, hogy maga az adótábla jelentősebb könnyítést hoz majd. Az alapelveket közlő leírás szerint az átlagosan 21 százalékos adóterhelés 3 százalékponttal mérséklődik majd. A közölt elvek szerint a jövő évi minimálbér kétszereséig, vagyis legalább 1,2 millió forintig tart majd a legalsó - vélhetően 15-18 százalékos kulcsú - sáv.

A minimálbér továbbra is adómentes marad, miközben a legkisebb kereset kétszeresénél kisebb összeget keresőket továbbra is segíti majd az adójóváírás. Ez a kedvezmény az átlagosnál többet keresőknek továbbra sem jár majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!