Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ez nem a beígért adótábla

2002.09.23. 09:38
A korábban megismert szja-tábla-variációknál szigorúbb változatot fogadott el végül vasárnapi ülésén a kormány. Az adókulcsok nem változnak 2003-ban, s a jövedelemsávok is mérsékeltebben emelkednek, mint amiről a választásokat megelőzően, vagy akár az elmúlt napokban is szó volt. A munkavállalói érdekképviseletek szerint az új adótábla miatt nehezen tartható a kormány jövő évi bérjavaslata. Elképzelhető, hogy az ellenzék módosító javaslatként benyújtja az Országgyűlésnek a szocialista kampányban szerepelt adótáblát.
Nem változnak 2003-ban a személyi jövedelemadó (szja) kulcsai, ráadásul a jövedelemsávok is a beharangozottnál kisebb mértékben módosulnak - derül ki a kormány által vasárnap elfogadott előterjesztésből. A vezető kormánypárt, a szocialisták korábbi ígéreteiben az adókulcsok mérséklése, egyben a tervezettnél jóval szélesebb jövedelemsávok szerepeltek. Korábban arról volt szó, hogy 1,2 millió forintig a legalsó adókulccsal fog adózni a jövedelem, ezzel szemben jövőre 650 ezer forint felett már belép a középső kulcs - ha az Országgyűlés jelenlegi formájában rábólint az előterjesztésre.

Nem emel, elvesz

Az elképzelések szerint az egyéni nyugdíjjárulék 8-ról 8,5 százalékra emelkedik, miközben a magán-nyugdíjpénztári tagdíj 6-ról 8 százalékra nő. Ez azt jelenti, hogy a kormány már nem a járulék emelésével kíván fedezetet teremteni a befizetésekhez, hanem a már meglévő járulékból von el a tb-rendszer kárára.

László Csaba kisebb centralizációt lát

A Munkaerőpiaci Alapba fizetett munkavállalói járulék 1,5-ről egy százalékra csökken, ez várhatóan 21 milliárd forint bevételkiesést jelent a központi büdzsében. A számítások szerint 2003-ban a jövedelemcentralizáció a GDP-arányában 1-1,5 százalékponttal csökken, ez mintegy 250 milliárd forintot jelent - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón László Csaba pénzügyminiszter.

Beadják azt, amit ígértek

Bizonyosra vehető, hogy érkeznek módosító javaslatok a törvénytervezethez. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy elképzelhető, a párt a szocialisták választási ígéretében szereplő adótáblát tartalmazó módosítást nyújt be, hogy szembesítsék az MSZP-t választási ígéreteikkel. A szocialisták akkoriban 13, 25, 35 százalékos kulcsokat jelöltek meg.

Kell a pénz

Varga szerint a kormány által támogatott adótábla jól jelzi, hogy a választási ígéretek - bér- nyugdíjemelés - végrehajtásához szükséges fedezetet csak a beígért jelentősebb adótábla módosítások egy évvel való kitolásával tudják előteremteni. Az alelnök aggasztónak tartja, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagdíj emelését a tb-kasszába fizetett járulékrész megkurtításával kívánja biztosítani a kormány.

A szakszervezetek sem tudták

A munkavállalói érdekképviseleteket meglepte a jövő évre szánt adótábla. Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke lapunknak elmondta, hogy ez a változat jelentős körben nem eredményez majd adóteher-csökkenést. Az idén már havi 112,5 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezőknél például az adótábla alapján a terhek nem változnak, miközben a nyugdíjjárulék - ha minimális mértékben is, de - emelkedik. Alaposabb számításokat igényel ugyanakkor, hogy például az adójóváírás emelése a minimálbér adómentesítése miatt hogyan befolyásolja a jövő évi reálpozíciót - mondta Szabó.

Kisebb terhelés

Az elnök mindazonáltal úgy látja, hogy a 2003-as adótábla alapján újra kell gondolniuk a jövő évre szóló bruttó béremelési törekvéseiket. A kormány szerint jövőre a közszférában 17 százalékos növekményre van kilátás, ám ezt teljes egészében az idei intézkedések áthúzódó hatása, illetve a köztisztviselői életpálya folytatása fedi le.A PM számításai szerint az adóterhelés idén az évközi változtatások hatására 22,1 százalékról 21,2 százalékra mérséklődött, ez a mostani változtatások nyomán jövőre 19,8 százalékra csökken, majd a tervek szerint 2004-ben 18,2 százalék lesz csupán.

Kötelező magán

Jövőre az adóterhelés főként a már idén adómentessé vált minimálbér miatt csökken. Januártól ismét kötelezővé válik a belépés a pályakezdőknek a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe. Az egészségügyi hozzájárulás jelenlegi 4500 forintos mértéke nem 3000-re, hanem mérsékeltebb ütemben, 3450 forintra csökken. Az egyéni nyugdíjjárulék-befizetés plafonja a bruttó átlagkereset kétszereséről annak két és félszeresére nő. Nem változik ugyanakkor az egyéni egészségbiztosítási járulék három százalékos szintje. A kormány elképzelései szerint jövőre csak az EU-jogharmonizáció miatt szükséges átsorolásokat hajtják végre. Így 2003-ban marad a nulla kulcsos áfakör.