Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Ez nem a beígért adótábla

2002.09.23. 09:38
A korábban megismert szja-tábla-variációknál szigorúbb változatot fogadott el végül vasárnapi ülésén a kormány. Az adókulcsok nem változnak 2003-ban, s a jövedelemsávok is mérsékeltebben emelkednek, mint amiről a választásokat megelőzően, vagy akár az elmúlt napokban is szó volt. A munkavállalói érdekképviseletek szerint az új adótábla miatt nehezen tartható a kormány jövő évi bérjavaslata. Elképzelhető, hogy az ellenzék módosító javaslatként benyújtja az Országgyűlésnek a szocialista kampányban szerepelt adótáblát.
Nem változnak 2003-ban a személyi jövedelemadó (szja) kulcsai, ráadásul a jövedelemsávok is a beharangozottnál kisebb mértékben módosulnak - derül ki a kormány által vasárnap elfogadott előterjesztésből. A vezető kormánypárt, a szocialisták korábbi ígéreteiben az adókulcsok mérséklése, egyben a tervezettnél jóval szélesebb jövedelemsávok szerepeltek. Korábban arról volt szó, hogy 1,2 millió forintig a legalsó adókulccsal fog adózni a jövedelem, ezzel szemben jövőre 650 ezer forint felett már belép a középső kulcs - ha az Országgyűlés jelenlegi formájában rábólint az előterjesztésre.

Nem emel, elvesz

Az elképzelések szerint az egyéni nyugdíjjárulék 8-ról 8,5 százalékra emelkedik, miközben a magán-nyugdíjpénztári tagdíj 6-ról 8 százalékra nő. Ez azt jelenti, hogy a kormány már nem a járulék emelésével kíván fedezetet teremteni a befizetésekhez, hanem a már meglévő járulékból von el a tb-rendszer kárára.

László Csaba kisebb centralizációt lát

A Munkaerőpiaci Alapba fizetett munkavállalói járulék 1,5-ről egy százalékra csökken, ez várhatóan 21 milliárd forint bevételkiesést jelent a központi büdzsében. A számítások szerint 2003-ban a jövedelemcentralizáció a GDP-arányában 1-1,5 százalékponttal csökken, ez mintegy 250 milliárd forintot jelent - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón László Csaba pénzügyminiszter.

Beadják azt, amit ígértek

Bizonyosra vehető, hogy érkeznek módosító javaslatok a törvénytervezethez. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy elképzelhető, a párt a szocialisták választási ígéretében szereplő adótáblát tartalmazó módosítást nyújt be, hogy szembesítsék az MSZP-t választási ígéreteikkel. A szocialisták akkoriban 13, 25, 35 százalékos kulcsokat jelöltek meg.

Kell a pénz

Varga szerint a kormány által támogatott adótábla jól jelzi, hogy a választási ígéretek - bér- nyugdíjemelés - végrehajtásához szükséges fedezetet csak a beígért jelentősebb adótábla módosítások egy évvel való kitolásával tudják előteremteni. Az alelnök aggasztónak tartja, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagdíj emelését a tb-kasszába fizetett járulékrész megkurtításával kívánja biztosítani a kormány.

A szakszervezetek sem tudták

A munkavállalói érdekképviseleteket meglepte a jövő évre szánt adótábla. Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke lapunknak elmondta, hogy ez a változat jelentős körben nem eredményez majd adóteher-csökkenést. Az idén már havi 112,5 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezőknél például az adótábla alapján a terhek nem változnak, miközben a nyugdíjjárulék - ha minimális mértékben is, de - emelkedik. Alaposabb számításokat igényel ugyanakkor, hogy például az adójóváírás emelése a minimálbér adómentesítése miatt hogyan befolyásolja a jövő évi reálpozíciót - mondta Szabó.

Kisebb terhelés

Az elnök mindazonáltal úgy látja, hogy a 2003-as adótábla alapján újra kell gondolniuk a jövő évre szóló bruttó béremelési törekvéseiket. A kormány szerint jövőre a közszférában 17 százalékos növekményre van kilátás, ám ezt teljes egészében az idei intézkedések áthúzódó hatása, illetve a köztisztviselői életpálya folytatása fedi le.A PM számításai szerint az adóterhelés idén az évközi változtatások hatására 22,1 százalékról 21,2 százalékra mérséklődött, ez a mostani változtatások nyomán jövőre 19,8 százalékra csökken, majd a tervek szerint 2004-ben 18,2 százalék lesz csupán.

Kötelező magán

Jövőre az adóterhelés főként a már idén adómentessé vált minimálbér miatt csökken. Januártól ismét kötelezővé válik a belépés a pályakezdőknek a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe. Az egészségügyi hozzájárulás jelenlegi 4500 forintos mértéke nem 3000-re, hanem mérsékeltebb ütemben, 3450 forintra csökken. Az egyéni nyugdíjjárulék-befizetés plafonja a bruttó átlagkereset kétszereséről annak két és félszeresére nő. Nem változik ugyanakkor az egyéni egészségbiztosítási járulék három százalékos szintje. A kormány elképzelései szerint jövőre csak az EU-jogharmonizáció miatt szükséges átsorolásokat hajtják végre. Így 2003-ban marad a nulla kulcsos áfakör.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!