Aliz
6 °C
14 °C

A diplomások az új adótábla kárvallottjai

2002.09.24. 10:50
Mintegy 120 milliárd forintot hagy az adózóknál jövőre az szja-terhelés csökkentése a Pénzügyminisztérium (PM) szerint. A nettó pozíciók javulását szolgálja, hogy a kormány nem szünteti meg az egyéni nyugdíjjárulék adókedvezményét. Egyes számítások szerint az új adótábla kárvallottjai a diplomások lehetnek.
Alaposan felbolygatta a közvéleményt a kormány vasárnapi ülésén jóváhagyott adótábla. A munkavállalói érdekképviseletek szerint a kormány által tervezettnél nagyobb béremeléssel lehet csak kompenzálni a korábban hangoztatottnál mérsékeltebb adóteher-csökkentést.

A nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz alelnöke már vasárnap kifejtette, hogy visszalépésnek, a választási ígéretekkel ellentétesnek értékelik az új adótáblát. A kisebbik koalíciós partner, az SZDSZ elnöke viszont úgy látja, hogy az államháztartás jelenlegi helyzetében nem volt lehetőség a terhek nagyobb mértékű könnyítésére.

Az adócsökkentés elhalasztása növeli a büdzsé bevételeit

A PM szerint a sávok kitolása és az adójóváírás kiterjesztése révén az átlagkeresetek kikerülnek a legfelső adókulcs alól. A tárca szerint egyébként a 2 százalékpontos szja-csökkentés 120 milliárd forint megtakarítást jelent az adózóknak. A Napi Gazdaság számításai szerint komoly, mintegy 40 milliárd forint bevételkiesést jelent a tb-kasszának a módosítás, vagyis az egészségügyi hozzájárulás és a tb-rendszerbe fizetett járulékrész lefaragása.

A kormány döntése szerint a korábbi ígéretekkel ellentétben jövőre nem változnak az szja-tábla kulcsai, és a jövedelemsávok is csak a beharangozottnál jóval szerényebb mértékben módosulnak. A tervezet jövőre 650 ezer forintig 20 százalékos, 1,35 millió forintig 30 százalékos, afölött pedig 40 százalékos adókulcsot alkalmaz. Az elemzők szerint a választási kampány egyik fontos témáját alkotó adócsökkentés elhalasztása jelentős mértékben növeli majd a büdzsé bevételeit.

Nem tartható a csak 3 százalékos bérnövekedési ütem?

Szinte bizonyos, hogy a vasárnapi döntés fényében nem tartható a kormány által a versenyszféra munkavállalóinak, illetve munkáltatóinak javasolt, mindössze 3 százalékos bruttó bérnövekedési ütem - vélik a szakértők. A makrogazdasági egyensúlyért és a magyar gazdaság versenyképességéért aggódó kormányoldal érve, miszerint az adócsökkentés miatt a bruttó bérnövekedést meghaladja majd a nettó bérdinamika, értelmét vesztette.

A kormány adótervei - különösen az szja-tábla - több ponton eltérnek az SZDSZ választási ígéreteitől. A párt korábban kétkulcsos, 18 és 36 százalékos adótáblát javasolt, amelyben a felső kulcs 2,4 millió forintnál lépett volna be. A kisebbik kormánypárt részéről várhatóan megkapja a szükséges támogatást a kormány adócsomagja, így jelentősebb változtatások nélkül fogadhatja el az országgyűlés az új adótáblát. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a lehetőségeket figyelembe véve elfogadható változtatásokról döntött az adórendszert illetően vasárnapi ülésén a kormány.

Csökkenhet a diplomások jövedelmének reálértéke

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint jövőre mégis megmarad az egyéni nyugdíjjárulék után járó 25 százalékos adókedvezmény, ami egyes jövedelmi kategóriákban 20-45 ezer forinttal növeli a korábbi tervekhez képest az éves nettó jövedelmeket. A kalkulációk alapján megállapítható, hogy az új adótábla alapján például az idei átlagos bruttó jövedelem - 114 700 forint - jövőre havi 5809 forinttal nagyobb nettó bért jelent anélkül, hogy emelkedne a nominális kereset. Ez 7,8 százalékos növekedést jelent, ami 5 százalékos tervezett éves infláció mellett reálérték-növekedést jelent.

A tervek szerint 650 ezer forintra kitolt alsó adósávba tartozó jövedelmek jövőre is adómentesek lesznek, s ez a sáv vélhetően megfelel majd a minimálbér összegének is. Ehhez arra van szükség, hogy a kormány, illetve a tárgyalópartnerek 54,1 ezer forintos havi minimálbérben állapodjanak meg. Az ehhez tartozó nettó bér 47 395 ezer forint lenne.

A Napi Gazdaság számításai szerint a havi bruttó 80 ezer forintos jövedelmi kategóriában a nettó pozíciók 4157 forinttal javulhatnak, ez 7 százalékos emelkedés. A magasabb, diplomásjövedelmek esetében például havi bruttó 180 ezer forintnál 1,8 százalékos növekedésre van kilátás, ami már reálérték-csökkenést okoz. A befizetendő nyugdíjjárulék plafonjának tervezett emelése - a bruttó átlagkereset 2,5-szeresére - azt eredményezi, hogy 7 százalékos átlagos bruttó átlagkereset-emelkedéssel számolva jövőre a 240 ezer forintnál többet keresők többet fizetnek ezen a jogcímen, mint amennyit idén kell teljesíteniük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?