Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Jövőre az alsó sávban is adózhatnak

2002.09.25. 10:10
Az Országgyűléshez kedden benyújtott adócsomagból kiderül, hogy az idei évtől eltérően a legalsó adósávba tartozó jövedelmi kategória nem felel meg a minimálbérnek. Legalábbis az adójóváírás és a nyugdíjjárulékhoz kapcsolódó adókedvezmények révén ez nem érhető el, azok ugyanis változatlanok maradnak.
Még a benyújtott adótörvénycsomagból sem derül ki világosan, miként változik jövőre az átlagos jövedelemadó-terhelés. Az előterjesztés részletes indokolása egyszer 20,5 százalékos jövő évi adóterhelésről értekezik, egy oldallal odébb pedig az áll, hogy az adótábla kismértékű módosítása biztosítja a 20 százalék alatti átlagos adóterhelést.

László Csaba pénzügyminiszter vasárnap 19,8 százalékra csökkenő 2003-as adóteherről beszélt, így az első adat valószínűleg tévedésből került az anyagba. Ezek után nem meglepő, hogy a vasárnapi kormányülést követően készült adótábla-számítások is több helyen bizonytalanok. Nem egyértelmű például az alkalmazotti adójóváírás, illetve a nyugdíjjárulékhoz kapcsolódó adókedvezmények változása, márpedig ezek az adócsökkentő eszközök lényegesen befolyásolják a nettó bér alakulását.

Az adócsomag szerint egyik tétel sem változik az ideihez képest, így az adójóváírás jövőre 18 százalék lesz (de maximum havi 9 ezer forint), s a járulékhoz kapcsolt kedvezmény is marad 25 százalék. Különbség viszont, hogy 1,350 millió forintig lehet majd maximálisan igénybe venni az adójóváírást (ez a határ idén 1,2 millió), de további 600 ezer forintra (tehát 1,950 millió forintig) még érvényesíthető ez a kedvezmény.

A legalacsonyabb bér után is adózni kell?

A változatlan adócsökkentési feltételek egyben azt is jelentik, hogy a jövőre tervezett legalsó (650 ezer forintig terjedő) adósávba adófizetésre kötelezett jövedelmek is tartoznak majd. Idén szeptembertől az alsó (600 ezer forintig tartó) sávban adómentessé válnak a jövedelmek, miután az adójóváírás mértékét havi 3 ezerről 9 ezerre emelik. Ha tehát a kormány - az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslata alapján - emeli a minimálbért, akkor a most megismert feltételek mellett a teljes munkaidőben adható legalacsonyabb bér után is valamilyen mértékű adót kellene fizetni.

Az előterjesztés szerint a következő évtől a kisvállalkozói kedvezmény érvényesíthető lesz a szoftvertermék beszerzése, valamint az ingatlanfelújítás beruházási költsége alapján. Módosul a számítógépek éves amortizációs elszámolása is: az adózó az általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések esetében 50 százalék értékcsökkentési leírást érvényesíthet.

A kormány szándéka szerint kikerül az osztaléknak minősülő körből a magánszemély által a jegyzett tőke emelésével dolgozói részvény, dolgozói üzletrész formájában megszerzett, valamint a jegyzett tőke emelésével értékpapír formájában vagy értékpapír-névérték emelése révén megszerzett vagyoni érték. Az osztalékadó az osztalék 30 százalékáig 20, afölött 35 százalék lesz, s utóbbi után nem kell 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni.

A cégek adómentes fejlesztési tartalékot képezhetnek

A cégeknek lehetőségük lesz adómentes fejlesztési tartalékot képezniük. Az adóévben lekötött, tartalékba helyezett összeg az adóévben keletkezett adózás előtti nyereség 25 százalékáig, de legfeljebb évi 500 millió forintig csökkenti a társasági adóalapot. Feltétel azonban, hogy a kizárólag beruházási célra fordítható tartalékot a lekötés évét követő négy adóéven belül fel kell használni. Ellenkező esetben a 18 százalékos társasági adón túl késedelmi pótlékot is kell majd fizetni.

A csomag szerint nem képezhető fejlesztési tartalék a végelszámolást, a felszámolást megelőző utolsó adóévben, valamint a végelszámolás időszaka alatt.A korábbi híreknek megfelelően a beruházási adókedvezmények folytatódnak az EU-csatlakozásig, ám az új vállalkozások 2003-tól a fejlesztési adókedvezménnyel élhetnek. Az adókedvezményre jogosító beruházási érték a hátrányos térségben végrehajtott fejlesztések esetében ötmilliárdról hárommilliárd forintra csökkent. A feltétel teljesíthető a foglalkoztatotti létszám növelésével vagy beszállító cégek bevonásával, ám mindkét megoldás növeli a vállalkozás bérköltségét.

Adómentesen értékesíthető cégtulajdon

A javaslat szerint a kis- és közepes vállalkozások erősödését szolgálja, hogy annak a vállalkozásnak, amelyik tőkeemelést hajt végre ilyen cégekben úgy, hogy korábban nem állt velük kapcsolt vállalkozási viszonyban, a megszerzett részesedés elidegenítésekor keletkező árfolyamnyeresége mentesül az adó alól, ha az elidegenítés legkorábban 3 év után történik.

Az áfatörvény változása alapján az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatár a következő évtől az átalányadózást választó egyéni vállalkozók esetében 4 millió, a családi gazdálkodónál 6 millió, míg egyéb esetekben 2 millió forint lesz.