Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Jövőre az alsó sávban is adózhatnak

2002.09.25. 10:10
Az Országgyűléshez kedden benyújtott adócsomagból kiderül, hogy az idei évtől eltérően a legalsó adósávba tartozó jövedelmi kategória nem felel meg a minimálbérnek. Legalábbis az adójóváírás és a nyugdíjjárulékhoz kapcsolódó adókedvezmények révén ez nem érhető el, azok ugyanis változatlanok maradnak.
Még a benyújtott adótörvénycsomagból sem derül ki világosan, miként változik jövőre az átlagos jövedelemadó-terhelés. Az előterjesztés részletes indokolása egyszer 20,5 százalékos jövő évi adóterhelésről értekezik, egy oldallal odébb pedig az áll, hogy az adótábla kismértékű módosítása biztosítja a 20 százalék alatti átlagos adóterhelést.

László Csaba pénzügyminiszter vasárnap 19,8 százalékra csökkenő 2003-as adóteherről beszélt, így az első adat valószínűleg tévedésből került az anyagba. Ezek után nem meglepő, hogy a vasárnapi kormányülést követően készült adótábla-számítások is több helyen bizonytalanok. Nem egyértelmű például az alkalmazotti adójóváírás, illetve a nyugdíjjárulékhoz kapcsolódó adókedvezmények változása, márpedig ezek az adócsökkentő eszközök lényegesen befolyásolják a nettó bér alakulását.

Az adócsomag szerint egyik tétel sem változik az ideihez képest, így az adójóváírás jövőre 18 százalék lesz (de maximum havi 9 ezer forint), s a járulékhoz kapcsolt kedvezmény is marad 25 százalék. Különbség viszont, hogy 1,350 millió forintig lehet majd maximálisan igénybe venni az adójóváírást (ez a határ idén 1,2 millió), de további 600 ezer forintra (tehát 1,950 millió forintig) még érvényesíthető ez a kedvezmény.

A legalacsonyabb bér után is adózni kell?

A változatlan adócsökkentési feltételek egyben azt is jelentik, hogy a jövőre tervezett legalsó (650 ezer forintig terjedő) adósávba adófizetésre kötelezett jövedelmek is tartoznak majd. Idén szeptembertől az alsó (600 ezer forintig tartó) sávban adómentessé válnak a jövedelmek, miután az adójóváírás mértékét havi 3 ezerről 9 ezerre emelik. Ha tehát a kormány - az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslata alapján - emeli a minimálbért, akkor a most megismert feltételek mellett a teljes munkaidőben adható legalacsonyabb bér után is valamilyen mértékű adót kellene fizetni.

Az előterjesztés szerint a következő évtől a kisvállalkozói kedvezmény érvényesíthető lesz a szoftvertermék beszerzése, valamint az ingatlanfelújítás beruházási költsége alapján. Módosul a számítógépek éves amortizációs elszámolása is: az adózó az általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések esetében 50 százalék értékcsökkentési leírást érvényesíthet.

A kormány szándéka szerint kikerül az osztaléknak minősülő körből a magánszemély által a jegyzett tőke emelésével dolgozói részvény, dolgozói üzletrész formájában megszerzett, valamint a jegyzett tőke emelésével értékpapír formájában vagy értékpapír-névérték emelése révén megszerzett vagyoni érték. Az osztalékadó az osztalék 30 százalékáig 20, afölött 35 százalék lesz, s utóbbi után nem kell 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni.

A cégek adómentes fejlesztési tartalékot képezhetnek

A cégeknek lehetőségük lesz adómentes fejlesztési tartalékot képezniük. Az adóévben lekötött, tartalékba helyezett összeg az adóévben keletkezett adózás előtti nyereség 25 százalékáig, de legfeljebb évi 500 millió forintig csökkenti a társasági adóalapot. Feltétel azonban, hogy a kizárólag beruházási célra fordítható tartalékot a lekötés évét követő négy adóéven belül fel kell használni. Ellenkező esetben a 18 százalékos társasági adón túl késedelmi pótlékot is kell majd fizetni.

A csomag szerint nem képezhető fejlesztési tartalék a végelszámolást, a felszámolást megelőző utolsó adóévben, valamint a végelszámolás időszaka alatt.A korábbi híreknek megfelelően a beruházási adókedvezmények folytatódnak az EU-csatlakozásig, ám az új vállalkozások 2003-tól a fejlesztési adókedvezménnyel élhetnek. Az adókedvezményre jogosító beruházási érték a hátrányos térségben végrehajtott fejlesztések esetében ötmilliárdról hárommilliárd forintra csökkent. A feltétel teljesíthető a foglalkoztatotti létszám növelésével vagy beszállító cégek bevonásával, ám mindkét megoldás növeli a vállalkozás bérköltségét.

Adómentesen értékesíthető cégtulajdon

A javaslat szerint a kis- és közepes vállalkozások erősödését szolgálja, hogy annak a vállalkozásnak, amelyik tőkeemelést hajt végre ilyen cégekben úgy, hogy korábban nem állt velük kapcsolt vállalkozási viszonyban, a megszerzett részesedés elidegenítésekor keletkező árfolyamnyeresége mentesül az adó alól, ha az elidegenítés legkorábban 3 év után történik.

Az áfatörvény változása alapján az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatár a következő évtől az átalányadózást választó egyéni vállalkozók esetében 4 millió, a családi gazdálkodónál 6 millió, míg egyéb esetekben 2 millió forint lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?