Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra lesz befektetési adókedvezmény?

2002.10.10. 11:16
Szakértők úgy tudják, hogy a kormányzati körökben a 2004-től megszüntetésre ítélt adóhitel helyett egy új kedvezménnyel lepné meg a kormány az adózókat, amely nagyjából az adóhitel 1995-ös bevezetését megelőző befektetési adókedvezménynek egy javított kiadása lenne. Ennél a befektetési jegyek, illetve a tőzsdén kívüli papírok is bekerülnének a kedvezményezett körbe. A váltáskor még fennálló, adóhitelre jogosító állományt az adósok átmenetileg úgy tekinthetnék, mint az új kedvezmény hatálya alá tartozó értékpapírokat.
Az adóhitel-rendszer felszámolásának terve még vajúdik, de sem egy csapásra visszafizetni nem kell az adóhitel-állományt, sem annak teljes elengedésére nem érdemes számítani - állítják szakértők. A teljes elengedés ugyanis alkotmányosan támadható és igazságtalan lenne azokkal szemben, akik befizették az adót. Legvalószínűbbnek a fokozatos megszüntetés tűnik. Ez esetben az újonnan vásárolt értékpapírokra már nem lehetne adóhitelt elszámolni, a meglévő állomány visszafizetésére pedig több év áll majd az adózók rendelkezésére. A fizetési kedv serkentése érdekében elképzelhető egy progresszív kedvezményezési rendszer is, amely az elején nagyobb, a végén jóval kisebb kedvezményt nyújtana. Az első évben visszafizetők jelentős, korábbi tervek szerint 50 százalékos kedvezményt kapnának a visszafizetésből, a kedvezmény mértéke pedig minden későbbi évben csökkenne, a hatodik évben pedig már a teljes összeget kellene visszafizetni.

Egyes elképzelések szerint az új rendszer bevezetésekor, legkorábban a 2004-es adóévben azonban - ha a kormány is úgy akarja, - kárpótlásképpen bevezetnék a befektetési adókedvezményt. Ez az 1995 előtti rendszertől eltérően nem egyes értékpapírok, hanem az értékpapír-állomány tartását honorálná - maximum 30, de inkább 20 százalékos - adókedvezménnyel. Feltétel lenne az értékpapír-állomány megtartása minimum három évig, a befektetők keze azonban kevésbé lenne megkötve, mint korábban. A portfólió elemei ugyanis cserélhetők lennének, sőt bővülnének az adózók lehetőségei: nem csak tőzsdén jegyzett, hanem OTC-papírok, a későbbi kormányzati döntésektől függően esetleg vállalati kötvények és egyéb értékpapírok is beletartozhatnának a kedvezményezett állományba. Nem kívánják viszont adókedvezménnyel ösztönözni az állampapírokba történő befektetést. A részvény- és vegyes alapok befektetési jegyei azonban szintén a kedvezményezett körbe tartoznának. Utóbbiak abban az esetben, ha bennük a részvények aránya eléri a 30, esetleg az 50 százalékot.

Semmilyen szinten nem született döntés

Nem eldöntött kérdés, hogy például az ingatlanalapok befektetési jegyeire is vonatkozna-e a kedvezmény, külföldi értékpapírokra viszont az induláskor biztosan nem. A meglévő, jelenleg adóhitel-kedvezményt élvező értékpapír-állományra feltehetőleg egyfajta konvertálási módot kell majd kitalálniuk a törvényalkotóknak, arról azonban még a találgatások sem szólnak, hogy hogyan nézne ez ki. Az értékpapírokat viszont biztosan nem kell eladni, a meglévő állománynak valamilyen módon konvertálhatónak kell lennie. Egymilliós értékpapír-állomány esetében 200 ezer forint adóhitel felét mondjuk gyorsítottan visszafizetheti az adózó, ugyanarra az állományra azonban igénybe veheti a befektetési adókedvezményt, abban az esetben, ha a törvény átmeneti rendelkezése lehetővé teszi, hogy az állományt úgy tekintsék, mintha abban az évben vásárolta volna.

A Napi Gazdaság forrásai hangsúlyozták, hogy az említett adókedvezmény-elképzelések csupán nem hivatalos munkaanyagokban bukkantak fel, döntés még semmilyen szinten nem született a befektetés-ösztönző adókedvezmények kérdésében.