Alfréd
-2 °C
2 °C

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

2004.11.08. 18:29
Az Országgyűlés hétfőn 196 igen szavazattal, 160 ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a jövő évi adótörvényeket. Jövőre kétkulcsos lesz az adótábla, az eddigi középső, 26 százalékos kulcs eltűnik, helyette másfél millió forintig 18, e fölött 38 százalék lesz az adó.
Jövőre kétkulcsos lesz az adótábla, az eddigi középső, 26 százalékos kulcs eltűnik, helyette másfél millió forintig 18, e fölött 38 százalék lesz az adó.

Az Országgyűlés múlt hét kedden megszavazta a jövő évi adótörvényekhez benyújtott, a kormány által is támogatott módosító indítványokat.

Talán a legnagyobb visszhangot az váltott ki, hogy az ellenzéki és az SZDSZ-es képviselők voksaival elfogadta a parlament azt a javaslatot is, amely kiveszi az előterjesztésből az árfolyamnyereség-adót. A kormány, illetve az MSZP képviselői ugyanis 25 százalékos nyereségadót vezettek volna be 2005-től. A javaslat ellen korában közös közleményben tiltakoztak a tőzsdeelnökök.

A következő évi adórendszer alapján a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának egy korábbi nyilatkozata szerint 2,7 millió adózó jár jobban, mivel az átlagjövedelmű polgárok évi mintegy 50 ezer forinttal kevesebb adót fizetnek a jövő évben a megváltoztatott adókulcsok miatt.

Az adójóváírás esetében a jogosultság felső határa 2005-ben évi 1 millió 350 ezer forint lesz, a számított adót az adójóváírás csökkenti, amely az adóévben megszerzett bér 18 százaléka, de jogosultsági hónaponként legfeljebb 9 ezer forint lehet.

Adókedvezményeket 100 ezer forint összegben azok vehetnek igénybe, akiknek az éves jövedelme 6 millió forintot nem haladja meg. Ha az adózó jövedelme éves szinten 6 millió forint és 6,5 millió forint közé esik, akkor a 100 ezer forintos kedvezmény fokozatosan megszűnik a 6,5 millió forint jövedelemhatárig. A 6,5 millió forintot meghaladó éves jövedelemnél adókedvezmény nem vehető igénybe. Családi adókedvezményeket évi maximum nyolcmillió forintos jövedelemig lehet igénybe venni.

A parlament elfogadta azt az indítványt, amely szerint a mezőgazdasági őstermelők esetében a kedvezményes adózással elszámolható értékhatárt 3 millió forintról 4 millió forintra emelik, hogy az adókedvezményekből a földalapú támogatások emelkedése esetén se essenek ki a mezőgazdasági vállalkozók. Az egészségügyi hozzájárulás mérséklődni fog, 2005 novemberétől az eredetileg javasolt 1.200 forint helyett 1.500 forinttal csökken.