Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bevételekre koncentrál az adócsomag

2002.11.13. 09:48
Szakértők szerint a tegnap elfogadott adócsomag nem hoz jelentős változásokat az adórendszerben, a módosítások elsősorban a költségvetés helyzetének javítását szolgálják. A szakemberek úgy vélik: a változások leginkább a tőkepiaci szereplőknek kedveznek, de a munkavállalók is nyernek rajtuk. A vállalkozásoknak a tőketartalék felhalmozásának könnyítése hosszú távon igen kedvező lesz, ám a jövő évüket még a más adónemeknél bekövetkező szigorítások határozzák meg.
Az Országgyűlés tegnap elfogadta az adótörvénycsomagot. Adószakértők szerint a változások nem markánsak, s elsősorban a büdzsé bevételeinek biztosítását célozzák, míg a közelgő EU-csatlakozás kapcsán egyelőre csak mérsékelt kiigazítások történtek.

Való igaz, az áprilisi választási ígéretekhez képest jóval mérsékeltebb adócsökkenés valósul meg. A jövedelemadóztatásban például az egészségügyi hozzájárulás sem csökken a jelenlegi összeg kétharmadára jövőre. Az egyszerűsített vállalkozási adó választásának lehetőségétől is jókora kör esett el időközben. Az szja-teher azonban ezzel együtt is több mint 2 százalékponttal csökken jövőre, amire az utóbbi időben nem volt példa.

Biztosítani akarják a költségvetési bevételeket

Zara László szerint a változások nyertese leginkább a tőkepiac, ahol az árfolyamnyereség adókulcsa nullára csökken a jelenlegi 20 százalékról. A Magyarországi Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke kifejtette, a munkavállalók pozíciói is javulnak a módosításokkal, míg a vállalkozásoknál semlegesnek értékeli a változások hatását. A költségvetési bevételek biztosításának kényszerét véli felfedezni az áfa és az illetékek terén elfogadott módosításokban.

Az áfa esetében több termék és szolgáltatás került magasabb adókulcsba, de az érdekképviseletekhez hasonlóan Zara is a telefonköltségek elszámolására tett javaslatot tartja a legfájóbbnak. Ez a vállalkozás birtokában lévő telefonról folytatott beszélgetéseknél 30 százalékot eleve magánbeszélgetésnek tud be, amit nem lehet költségként elszámolni a jövőben. Az elnök üdvözlendő lépésnek tartja ugyanakkor a minimálbér adómentessé tételét, továbbá az osztalékadóhoz kapcsolódó egészségügyi hozzájárulás eltörlését.

Az átlagjövedelmek a legfelső adókulcs szerint adóznak

A munkavállalók szempontjából enyhén pozitív értékelést érdemel az adócsomag - jelentette ki Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. Az elfogadott szja-tábla alapján az átlagkeresetek jövőre is a legfelső adókulcs szerint adóznak, ami azt jelenti, hogy ebben a körben már visszafogottan javul csak a nettó pozíció. (A szövetség eredetileg 4,5 százalék körüli adóteher-csökkentésben bízott, de a most elfogadott változatot is még kedvezőnek tartja.

Az MSZOSZ-nál hasonlóan vélekednek a minimálbér adómentességéről, megjegyezve, hogy további bruttó emelésre van szükség. Több apróbb kérdésben - így az étkezési jegyek adómentességének, illetve a nyugdíjba vonuláskor adott ajándék adókedvezményének emelésében - megvalósulni látják javaslataikat. Várják viszont a kormány válaszát arra a kérdésükre, hogy a nyugdíjjárulék plafonjának emelése miként jelenhet meg a nyugdíjszámítás alapjában.

Nem javul az ország tőkevonzó képessége

Az adócsomag jó irányba mutat, de nem ad kellő lendületet Magyarország tőkevonzó képességének javítására - ezt tartja az elfogadott törvények egyik legfontosabb tanulságának Pitti Zoltán adószakértő, korábbi APEH-elnök. Bár a magyarországi társasági adókulcs 18 százalékos mértéke még mindig a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, a befektetésekért folyó versenyben ez az előny fogyóban van. Németország csaknem megfelezte a közelmúltban a társasági adót, s más eszközökkel, de az írek és a franciák is mind erőteljesebben törekednek a tőkevonzás javítására.

Egy folyamat jó felütésének minősíti a társaságok adózás előtti eredményét érintő változtatásokat, melyek a kutatás-fejlesztés, illetve az amortizáció területén javítják a cégek pozícióit. A fejlesztési célú tőketartalékolás adómentességgel való támogatását azért is fontosnak tartja, mert a cégeknek az EU-pályázatokon 25 százalékos önrészt kell felmutatniuk, vagyis ez az intézkedés a versenyképességüket javítja.

Az evázók eleshetnek az EU-forrásoktól

Az EU-forrásoknál az egyszerűsített vállalkozási adózást választók eleshetnek ettől, ha nem a kettős könyvvezetést választják, mivel az uniós pályázatokhoz auditált mérleget kell csatolni. Az uniós csatlakozáshoz közeledve továbbra is megoldatlannak látja az áfafizetés rendjének az uniós szabályokhoz igazítását. Az EU-ban ugyanis az (export)termék vásárlásának helyén fizetik meg az áfát. Hiányolja a javaslatokat a vámszabad területek hamarosan szükségessé váló belföldiesítését illetően is, és fel kell készülni arra, hogy jövőre kifutnak azok az 1993-ban megadott kedvezmények, melyek tíz évre teljes adómentességet biztosítottak a cégeknek.