Jusztina
1 °C
16 °C

Újra pályáztatja követeléseit az adóhivatal

2002.11.28. 11:00
Három év szünet után újra pályáztatja a felszámolás alatt lévő cégekkel szembeni követeléseit az APEH. Az eddig monopolhelyzetben levő, MFB-tulajdonú Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt. nem aggódik a versenyeztetés miatt, mivel a megvásárolt felszámolások felét még nem zárta le, s egyéb állami és magáncégek, önkormányzatok és kórházak adóságrendezésébe is beszállna.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal (APEH) újra pályáztatás útján kívánja értékesíteni felszámolás alatt lévő kinnlevőségeit - mondta a Napi Gazdaságnak Várszeghi György felszámolási és végrehajtási főosztályvezető. A csekély megtérüléssel kecsegtető, évente 5-6 ezer felszámolásból eredő költségvetési követelés kezelését egy 1999-es rendelet előírása szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő, 3,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű MKK Rt. végzi. Jövőre viszont az adóhivatal vissza kíván térni a korábbi eljáráshoz, s megpályáztatja a követelések kezelését. Az eddigi gyakorlattal ellentétben 2003-tól csomagokra osztják a pályázatokat, amelyekbe bizonytalan követeléseket is besorolnak. Az első csomag kihirdetése az első félévben várható.

Tízezer cég vár felszámolásra

Mivel évente csaknem hatezer - 60-65 milliárd forint értékű tartozást felhalmozó - cég kerül felszámolás alá, de csupán négyezernek a felszámolása fejeződik be, a felszámolandó cégek száma évről évre nő, jelenleg megközelíti a tízezret. Az MKK 1999-ben a tőketartozás 4, 2000-ben 3, 2001-ben pedig 2 százalékát utalta át az APEH-nek. Az új, pályázati mechanizmustól a hivatal jobb megtérülést remél - tette hozzá Várszeghi.

Az MKK nem aggódik a versenyeztetés miatt. A társaság jegyzett tőkéjének és tulajdonosi hátterének jóvoltából versenyképes, megfelelő hatékonysággal dolgozik, és olyan, más cégeknek hiányzó információs technikával rendelkezik, amely biztosíthatja piacon maradását - jelentette ki Lajta Katalin, az MKK vezérigazgatója. Véleménye szerint a konkurens pályázóknak hatalmas adathalmaz kezelésére kell felkészülniük, az MKK csaknem 20 ezer felszámolás adatait rögzítette rendszerében. A társaság jelenleg sincs munka nélkül, hiszen eddig csak a megvásárolt felszámolások felét zárta le.

Az MFB még több kinnlevőséget vásárolna

Az MFB a múlt héten fogadta el az állami tulajdonú követelés-végrehajtó középtávú stratégiáját - mondta Lajta. E szerint az APEH-követelések mellett törekednek az egyéb állami követelések szakszerű kezelésére, bővítik együttműködésüket az illetékhivatallal s a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával, valamint törekednek az állam és a magáncégek külföldi követeléseinek megszerzésére is. (Októberben megszerezték a jegybank tíz külföldi követelését, s tervezik a MÁV kinnlevőségeinek megvásárlását is.) Az MKK emellett a helyi önkormányzatok és kórházak adósságrendezésébe is beszállna.