Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Újra pályáztatja követeléseit az adóhivatal

2002.11.28. 11:00
Három év szünet után újra pályáztatja a felszámolás alatt lévő cégekkel szembeni követeléseit az APEH. Az eddig monopolhelyzetben levő, MFB-tulajdonú Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt. nem aggódik a versenyeztetés miatt, mivel a megvásárolt felszámolások felét még nem zárta le, s egyéb állami és magáncégek, önkormányzatok és kórházak adóságrendezésébe is beszállna.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal (APEH) újra pályáztatás útján kívánja értékesíteni felszámolás alatt lévő kinnlevőségeit - mondta a Napi Gazdaságnak Várszeghi György felszámolási és végrehajtási főosztályvezető. A csekély megtérüléssel kecsegtető, évente 5-6 ezer felszámolásból eredő költségvetési követelés kezelését egy 1999-es rendelet előírása szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő, 3,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű MKK Rt. végzi. Jövőre viszont az adóhivatal vissza kíván térni a korábbi eljáráshoz, s megpályáztatja a követelések kezelését. Az eddigi gyakorlattal ellentétben 2003-tól csomagokra osztják a pályázatokat, amelyekbe bizonytalan követeléseket is besorolnak. Az első csomag kihirdetése az első félévben várható.

Tízezer cég vár felszámolásra

Mivel évente csaknem hatezer - 60-65 milliárd forint értékű tartozást felhalmozó - cég kerül felszámolás alá, de csupán négyezernek a felszámolása fejeződik be, a felszámolandó cégek száma évről évre nő, jelenleg megközelíti a tízezret. Az MKK 1999-ben a tőketartozás 4, 2000-ben 3, 2001-ben pedig 2 százalékát utalta át az APEH-nek. Az új, pályázati mechanizmustól a hivatal jobb megtérülést remél - tette hozzá Várszeghi.

Az MKK nem aggódik a versenyeztetés miatt. A társaság jegyzett tőkéjének és tulajdonosi hátterének jóvoltából versenyképes, megfelelő hatékonysággal dolgozik, és olyan, más cégeknek hiányzó információs technikával rendelkezik, amely biztosíthatja piacon maradását - jelentette ki Lajta Katalin, az MKK vezérigazgatója. Véleménye szerint a konkurens pályázóknak hatalmas adathalmaz kezelésére kell felkészülniük, az MKK csaknem 20 ezer felszámolás adatait rögzítette rendszerében. A társaság jelenleg sincs munka nélkül, hiszen eddig csak a megvásárolt felszámolások felét zárta le.

Az MFB még több kinnlevőséget vásárolna

Az MFB a múlt héten fogadta el az állami tulajdonú követelés-végrehajtó középtávú stratégiáját - mondta Lajta. E szerint az APEH-követelések mellett törekednek az egyéb állami követelések szakszerű kezelésére, bővítik együttműködésüket az illetékhivatallal s a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával, valamint törekednek az állam és a magáncégek külföldi követeléseinek megszerzésére is. (Októberben megszerezték a jegybank tíz külföldi követelését, s tervezik a MÁV kinnlevőségeinek megvásárlását is.) Az MKK emellett a helyi önkormányzatok és kórházak adósságrendezésébe is beszállna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?