Valér
4 °C
8 °C

Soron kívül vall a tízezer legnagyobb adózó

2005.11.22. 13:55
"A nemzetgazdasági folyamatok elemzése, értékelése érdekében" soron kívül kell vallania a nagy cégeknek. A december eleji határidő elmulasztása szankcionálható, figyelmeztet az APEH.
Az APEH soron kívüli adatszolgáltatást rendelt el a tízezer legnagyobb adózó számára a december 20-án esedékes áfa és a társasági adó feltöltési kötelezettségről

Az adatszolgáltatást 2005. december 1-jéig - a bevallásokhoz hasonlóan - elektronikus úton kell nyújtaniuk az adózóknak. Az adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges program az APEH internetes honlapjáról letölthető a kitöltési útmutatóval együtt.

A beküldött adatok csak abban az esetben tölthetik be funkcióikat, ha a fent jelzett határidőig beérkeznek. Ezért a határidő figyelmen kívül hagyása esetén az adóhatóság szankciót alkalmazhat, áll az APEH közleményében.

A közlemény szerint a soron kívüli adatszolgáltatás elrendelésére az adózás rendjéről szóló törvény 52. § (11) bekezdése ad felhatalmazást az állami adóhatóság elnöke részére. Ez a jogszabály kimondja, hogy a nemzetgazdasági folyamatok elemzése, értékelése érdekében a tízezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adóalanyt soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti gazdasági tevékenységének olyan adatairól, amelyek a jogszabály alapján vezetett nyilvántartásaiból megállapíthatók és adókötelezettségeivel összefüggésben állnak.