Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ha nem akar, nem kell adót fizetni

2006.03.30. 16:05
Jól nézzünk szét Cipruson, mielőtt eladnánk üzletrészünket, és 20 százalékos árfolyamnyereség-adót fizetnénk utána!
A Crystal WorldWide első Magyarországon rendezett nemzetközi adótervezési és adóoptimalizálási lehetőségekről szóló szakmai konferencián a szervezők a hazai kkv-k számára kívánnak fogódzót nyújtani, hogy hogyan kerülhetik el üzletrészük értékesítésekor a hazai árfolyamnyereség-adó megfizetését.

Ciprusra kell menni

El lehet ugyanis kerülni, mégpedig ciprusi holdingstruktúrák segítségével. Magyarország 2004 május elsején átvette az EU átalakulási diraktíváját, így azóta a hazai cégtulajdon egyszerűen elcserélhető egy olyan másik uniós országba, ahol a cég, vagy céges üzletrész értékesítése jóval kedvezőbb. Ilyen módon a hazai cég eladása már a külföldi cégbe cserélt üzletrész eladásával történik, akár árfolyamnyereség-adó megfizetése nélkül.

Úgy történik mindez, hogy egy társaság részesedést szerez egy másik társaság jegyzett tőkéjében, amelyért saját jegyzett tőkéjét megtestesítő értékpapírt bocsát ki, és adja a megszerzett társaság tagjainak, részvényeseinek. A részesedéscsere eredményeként elért árfolyamnyereség nem adóztatható, amennyiben a részesedést végrehajtó elkülönült nyilvántartást vezet. Nem ütközik jogszabályi előírásba, ha az adózó olyan szerződést köt, amelynek eredményeként adójogilag kedvezőbb helyzetbe kerül, feltéve, ha ezt az adót megállapító jogszabály lehetővé teszi.

Húsz helyett tíz százalék adó

A ciprusi adórendszer olyan lehetőséget kínál, hogy a cégbe cserével bevitt külföldi üzletrész értékesítése árfolyamnyereségadó- mentes, és tényleges adófizetési kötelezettség csak akkor lép fel, ha a tulajdonos eladja a ciprusi céget is. Magánszemélyként a megszerzett ciprusi társaságból realizált jövedelem adóköteles.

Ezeken túl Ciprus már több mint húsz külföldi állammal kötött a kettős adózás elkerüléséről szóló megállapodást. A befolyt vételárat az értékesítő hazai cég tulajdonos a ciprusi társaságon keresztül újra befektetheti, de magáncélú felhasználás esetén 2007-től a ciprusi tőzsdére való belépéssel, 10 százalékos kedvezményes osztalékadókulccsal osztalékként kifizetheti.