Huba
17 °C
33 °C

Adóhatáridők sora jár le a héten

2007.02.12. 11:40
Az éves szja-bevallással május 21-ig ráérő magánszemélyek kivételével szinte mindenkinek adóznia kell a héten. Hétfőn kell éves bevallást adni az államháztartással szembeni kötelezettségekről, valamint ez a szokásos havi bevallások napja. Csütörtök az éves szja-bevallási határidő az egyéni vállalkozóknak, eddig kell bevallania az evás vállalkozások többségének is, és ekkortól igényelhető vissza a regisztrációs adó.

A héten kiderül, bírja-e a kormányzati ügyfélkapu és az APEH informatikai rendszere az elektronikus adózás rohamát. Február 12-ig több százezer egyéni vállalkozónak és társas vállalkozásnak kell négyféle bevallást benyújtania. Eddig a napig kell beadni az államháztartással szemben fennálló személyi jövedelemadó, járulék, hozzájárulás és egyéb kötelezettségekről szóló éves bevallásokat.

Az egyéni vállalkozók közül a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülőknek az éves és soron kívüli bevallás benyújtására kötelezetett egyéni vállalkozók a 06084A és 06084M jelzésű nyomtatványokat kell használniuk az államháztartással szemben fennálló szja-, járulék, hozzájárulás és egyéb kötelezettségeiről, míg a 06584-est az egyes adó-, járulék- és hozzájárulás kötelezettségeiről (az APEH-honlapról letöltött nyomtatványkitöltők csak az ABEV-program feltelepítése után használhatók). A bevallás határideje február 10. lett volna, de mivel az hétvégére esett, az adózók kaptak két nap haladékot.

Kivárásra játszanak

Sokat persze nem nyertek ezzel, hiszen február 12-én egyébként is számos, havi rendszerességű adózási kötelezettségük van. Ezen a napon kell benyújtaniuk a társas vállalkozásoknak a havi bevallást a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról, tagdíjakról és egyéb adatokról a 0708A és 0708M nyomtatványon, valamint az egyéni vállalkozóknak a saját személyükre vonatkozó járulékokról, hozzájárulásokról és egyéb adatokról a 0758-ason.

Az adózók dolgát nem könnyíti, hogy az utóbbi nyomtatványokat kitöltő programokat még a múlt héten is változtatták. A 0708A és 0708M utolsó verziója február 7-én jelent meg, azok már a 2.8 és 2.9 verziók voltak. A Magyar Könyvelők Egyesületének egyik vezető szakértője azonban a 0708-as nyomtatványban pénteken, míg a 0758-asban még hétfőn, tehát a beadás napjának reggelén is bukkant hibákra.

Fizetni is kell hétfőn

Talán ezzel is magyarázható, hogy az adózók többsége hétvégére és hétfőre halasztotta a bevallás benyújtását. Az APEH péntek délutáni adatai szerint a várható 1,3 millióból 600 ezer bevallás érkezett be az ügyfélkapun. Ez azt jelenti, hogy hétfőn 700 ezer adózó rohama várható.

A hétfői tennivalók között számos befizetés is szerepel. Így egyebek mellett a munkáltató és az egyéb kifizető által levont személyi jövedelemadó-előleg és különadó-előleg, a külföldi személytől levont adó, a vállalkozói járulék, az egészségügyi hozzájárulás, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint a munkaadói és munkavállalói járulék befizetésének is 12-én van a határideje.

Folytatás csütörtökig

Az adódömping – részben már éves bevallásokkal – február 15-én folytatódik. Eddig kell beadniuk az egyéni vállalkozóknak, valamint a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó társas vállalkozásoknak a 2006-os évről szóló evabevallást a 0643-as nyomtatványon, valamint elvileg megfizetni az egész évre szóló evát. Mivel azonban tavaly bevezették az evásoknak is a feltöltési kötelezettséget, akik jól becsülték meg bevételeiket, azoknak most már fizetniük nem kell. Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre köteles magánszemélyeknek az szja-bevallást is eddig kell beadni a 0653-as nyomtatványon.

Február 15-ig kell benyújtani a kulturális járulék elszámolásáról (a 0616-os nyomtatványon), a rehabilitációs hozzájárulás és a szakképzési hozzájárulásról a 0605-ösön (a havi és évközi bevallásra nem kötelezetteknek a 0603-ason), a környezetvédelmi termékdíj tételenkénti részletezettségéről a 06230-ason, az összesítő bevallás benyújtására kötelezett adózóknak a fogyasztói árkiegészítésről a 06152-es nyomtatványon. Csütörtökön van az éves bevallóknak az áfabevallás és -befizetés határideje is, ehhez a 0665/650/651-es űrlapot kell használni.

Nemcsak egy végső, hanem egy kezdő határidő is február 15-e: ekkortól lehet ugyanis visszakérni a regisztrációs adót. Ezt február 15-től 180 napon keresztül lehet kérni levélben vagy személyesen annál a fővámhivatalnál, amely az adót kiszabta. A 2004. május 1. és 2005. december 31. között a használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó egy része igényelhető vissza egy európai bírósági döntés nyomán.