Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Adóhatáridők sora jár le a héten

2007.02.12. 11:40
Az éves szja-bevallással május 21-ig ráérő magánszemélyek kivételével szinte mindenkinek adóznia kell a héten. Hétfőn kell éves bevallást adni az államháztartással szembeni kötelezettségekről, valamint ez a szokásos havi bevallások napja. Csütörtök az éves szja-bevallási határidő az egyéni vállalkozóknak, eddig kell bevallania az evás vállalkozások többségének is, és ekkortól igényelhető vissza a regisztrációs adó.

A héten kiderül, bírja-e a kormányzati ügyfélkapu és az APEH informatikai rendszere az elektronikus adózás rohamát. Február 12-ig több százezer egyéni vállalkozónak és társas vállalkozásnak kell négyféle bevallást benyújtania. Eddig a napig kell beadni az államháztartással szemben fennálló személyi jövedelemadó, járulék, hozzájárulás és egyéb kötelezettségekről szóló éves bevallásokat.

Az egyéni vállalkozók közül a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülőknek az éves és soron kívüli bevallás benyújtására kötelezetett egyéni vállalkozók a 06084A és 06084M jelzésű nyomtatványokat kell használniuk az államháztartással szemben fennálló szja-, járulék, hozzájárulás és egyéb kötelezettségeiről, míg a 06584-est az egyes adó-, járulék- és hozzájárulás kötelezettségeiről (az APEH-honlapról letöltött nyomtatványkitöltők csak az ABEV-program feltelepítése után használhatók). A bevallás határideje február 10. lett volna, de mivel az hétvégére esett, az adózók kaptak két nap haladékot.

Kivárásra játszanak

Sokat persze nem nyertek ezzel, hiszen február 12-én egyébként is számos, havi rendszerességű adózási kötelezettségük van. Ezen a napon kell benyújtaniuk a társas vállalkozásoknak a havi bevallást a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról, tagdíjakról és egyéb adatokról a 0708A és 0708M nyomtatványon, valamint az egyéni vállalkozóknak a saját személyükre vonatkozó járulékokról, hozzájárulásokról és egyéb adatokról a 0758-ason.

Az adózók dolgát nem könnyíti, hogy az utóbbi nyomtatványokat kitöltő programokat még a múlt héten is változtatták. A 0708A és 0708M utolsó verziója február 7-én jelent meg, azok már a 2.8 és 2.9 verziók voltak. A Magyar Könyvelők Egyesületének egyik vezető szakértője azonban a 0708-as nyomtatványban pénteken, míg a 0758-asban még hétfőn, tehát a beadás napjának reggelén is bukkant hibákra.

Fizetni is kell hétfőn

Talán ezzel is magyarázható, hogy az adózók többsége hétvégére és hétfőre halasztotta a bevallás benyújtását. Az APEH péntek délutáni adatai szerint a várható 1,3 millióból 600 ezer bevallás érkezett be az ügyfélkapun. Ez azt jelenti, hogy hétfőn 700 ezer adózó rohama várható.

A hétfői tennivalók között számos befizetés is szerepel. Így egyebek mellett a munkáltató és az egyéb kifizető által levont személyi jövedelemadó-előleg és különadó-előleg, a külföldi személytől levont adó, a vállalkozói járulék, az egészségügyi hozzájárulás, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint a munkaadói és munkavállalói járulék befizetésének is 12-én van a határideje.

Folytatás csütörtökig

Az adódömping – részben már éves bevallásokkal – február 15-én folytatódik. Eddig kell beadniuk az egyéni vállalkozóknak, valamint a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó társas vállalkozásoknak a 2006-os évről szóló evabevallást a 0643-as nyomtatványon, valamint elvileg megfizetni az egész évre szóló evát. Mivel azonban tavaly bevezették az evásoknak is a feltöltési kötelezettséget, akik jól becsülték meg bevételeiket, azoknak most már fizetniük nem kell. Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre köteles magánszemélyeknek az szja-bevallást is eddig kell beadni a 0653-as nyomtatványon.

Február 15-ig kell benyújtani a kulturális járulék elszámolásáról (a 0616-os nyomtatványon), a rehabilitációs hozzájárulás és a szakképzési hozzájárulásról a 0605-ösön (a havi és évközi bevallásra nem kötelezetteknek a 0603-ason), a környezetvédelmi termékdíj tételenkénti részletezettségéről a 06230-ason, az összesítő bevallás benyújtására kötelezett adózóknak a fogyasztói árkiegészítésről a 06152-es nyomtatványon. Csütörtökön van az éves bevallóknak az áfabevallás és -befizetés határideje is, ehhez a 0665/650/651-es űrlapot kell használni.

Nemcsak egy végső, hanem egy kezdő határidő is február 15-e: ekkortól lehet ugyanis visszakérni a regisztrációs adót. Ezt február 15-től 180 napon keresztül lehet kérni levélben vagy személyesen annál a fővámhivatalnál, amely az adót kiszabta. A 2004. május 1. és 2005. december 31. között a használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó egy része igényelhető vissza egy európai bírósági döntés nyomán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?