Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Tíz napja van, hogy bevallja

2007.05.11. 12:53
Mivel május 20-a vasárnapra esik, idén 21-ig lehet benyújtani az szja-bevallást. A 0653-as nyomtatványt papíron vagy elektronikusan lehet beadni, és a benyújtással egyidejűleg meg kell fizetni az adót. Akinek visszatérítés jár, az 30 napon belül kapja meg a visszajáró pénzt. Feltéve, hogy jól nyújtotta be a bevallást – márpedig elég gyakran hibázunk.

Idén május 21-ig kell beküldeni a tavalyi keresetekről szóló szja-bevallást. Ez a határidő a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre vonatkozik (a vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek február 15-ig kellett bevallaniuk a jövedelmüket). A bevallást a 0653-as számú nyomtatványon lehet benyújtani, amin nemcsak az szja-ról vallunk, hanem egyebek mellett az ekhós jövedelemről, a társadalombiztosítási járulékokról, valamint az egészségügyi hozzájárulásról is.

Mivel idén már nem köteles a munkahely megcsinálni az alkalmazottak adóbevallását – ezt a korábban meglévő munkáltatói adómegállapítást ettől az évtől eltörölték volna, ám decemberben, igaz, csak lehetőségként visszahozták az adórendszerbe –, várhatóan a tavalyinál többen kényszerülnek bevallás készítésére. Erre utalnak az eddigi adóbevallások adatai is: Polgár Péter APEH-elnökhelyettes szerint május 4-ig 1,8 millión nyújtottak be a nyomtatványt, ami 33 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt volt.

Kinek kell bevallani?

Bevallást szinte mindenkinek be kell nyújtania, aki az elmúlt évben adóköteles jövedelmet szerzett, és nem választotta február 15-ig az adóhatósági adómegállapítást, vagy a munkahelye nem számolja ki az adóját. Akik tavaly már nyújtottak be ilyen dokumentumot, azoknak idén már névre szólóan meg kellett kapniuk a bevallási csomagot. Közülük azok, akik tavaly már nem a csomagban lévő nyomtatványt használták, hanem az internetről letöltött program, egy "soványabb", az űrlapot már nem tartalmazó csomagot kaptak.

Hogyan nyújthatjuk be?

Már érezzük a szigort
Az adóhivatal adatai szerint az idén eddig visszautalt 43,45 milliárd forint 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt; akkor május elejéig 34,75 milliárdot küldtek vissza az adózóknak. Az egy főre jutó visszautalás viszont a tavalyi csaknem 59 ezer forintról 52 500 forintra, vagyis több mint tíz százalékkal csökkent.

Az adóbevallást az adóhivatalban személyesen, emellett postán vagy elektronikusan lehet benyújtani. A nyomtatványt tartalmazó bevallási csomagot több mint 4 millió adózó kapta meg postán. Aki nem, az a lakhelye szerint illetékes adóhivatali kirendeltségnél kérhet ilyen csomagot. Az adóhivatal ügyfélszolgálatai jövő pénteken a normál munkarendtől eltérően este hatig nyitva lesznek.

A 0653-as nyomtatvány szoftverrel is elkészíthető: a program és az Abev keretprogram az APEH honlapjáról letölthető. Az így elkészített bevallást kinyomtatva is benyújthatjuk, akár személyesen, akár postán. Az egységcsomagban van egy előre megcímzett boríték, amelyen május 21-ig ajánlva, ingyenesen beadhatjuk a bevallást. Akik személyesen adják le a dokumentumot, azok az adóhivataltól nyugtát kapnak.

Aki regisztrált ügyfélkapus felhasználó, az 21-én éjfélig elektronikusan is beküldheti a nyomtatványt. Az elektronikus bevallás annak sem kötelező, akiknek van ügyfélkapuja, tehát akkor is beadhatja papíron, ha már regisztrálta magát elektronikus adózásra (kivétel ezalól a 0708-as havi adó- és járulékbevallásra kötelezett magánszemély).

Aki az adója 1 vagy 1+1 százalékáról rendelkezni akar, és papíralapú bevallást nyújt be, annak az erről szóló nyilatkozatot egy kisméretű borítékba kell tennie, és azt a borítékot lezárva bele kell tenni az előre megcímzett nagyobb, postán feladható (vagy az adóhivatalnál leadható) borítékba.

Aki elektronikusan küldi be a bevallását, az az egyszázalékos nyilatkozatot is beküldheti online – ha azt a saját ügyfélkapuján teszi meg. Ha egy meghatalmazott ügyfélkapuján keresztül adjuk le az adóbevallást, akkor a nyilatkozat csak akkor küldhető be azon az ügyfélkapun, ha külön arra is adtunk meghatalmazást (ha a cégünk megcsinálja az adóbevallásunkat, akkor a munkahelyen kell május 21-ig leadni a nyilatkozatot).

Mit tegyen, akinek február 15-ig kellett volna vallania?

Ha valakinek február 15-ig kellett volna elkészítenie a bevallását, de azt valamiért elmulasztotta, akkor azt év végéig a normál, 0653-as bevallási nyomtatványon pótolhatja. Ugyanez vonatkozik azokra, akiknek május 21-ig kell bevallaniuk, de kicsúsznak abból a határidőből. Akinek majd csak jövőre jut eszébe, hogy adóznia kellene, annak 2008-ban már egy külön erre a célra szóló nyomtatványt kell kitöltenie.

Milyen bírságok vannak?

Bár az adóhivatal illetékesei hangoztatják, hogy nem a szankcionálás a céljuk, jó tudni, hogy azokat, akik nem adják le a bevallást, 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet büntetni. Szintén 100 ezer forintig terjedhet a bírság, ha kicsúszunk a határidőből, és a késedelmet úgynevezett igazolási kérelemmel nem mentjük ki. Ezt a kérelmet a késve benyújtott bevallással egyidejűleg kell benyújtani, de az adóhatóságon múlik, hogy elfogadja-e azt, vagy sem (ha nem, akkor fizethetünk a késedelem miatt).

Aki hibásan tölti ki a bevallást, az legfeljebb 10 ezer forintos mulasztási bírságot kaphat. Ha azonban időben észreveszi a hibát, egy úgynevezett önellenőrzés benyújtásával megúszhatja, hogy fizessen (ehhez a 0735-ös nyomtatványt kell kitölteni). Akinek a bevallása késik és még hibás is, azt csak a késésért büntetik, a hibáért már nem.

Milyen típushibák vannak?

Az APEH tapasztalatai szerint a leggyakoribb hiba az, hogy a kitöltött nyomtatványt az adózó elfelejti aláírni, így az érvénytelen. Nemcsak az adózónak, hanem a családi kedvezmény megosztása esetén a bevallás 03-as melléklapját a házastársnak is alá kell írnia, ez gyakran szintén hiányzik.

A családi kedvezménnyel egyébként is vannak gondok. Akik ugyanis nem szoftverrel készítik a bevallásukat, gyakran a korábban megszokott módon 1 vagy 2 gyerek esetén is igénylik a kedvezményt, holott az már csak 3 gyerektől jár (akik szoftverrel vallanak be, azoknál a program ezt a hibalehetőséget kiszűri).

Gyakori hiba, hogy a levont adóelőleget a bevallásban az adózó által befizetett adóelőleg sorába írjuk be. Sokan vannak még mindig, akik a bevalláshoz beküldik a kifizetőktől kapott igazolásokat, míg a szoftverrel készített, de papíron benyújtott bevallásoknál a mellékletek maradnak le gyakran. Aki a programot használja, néha elfelejti átírni az adójóváírás összegét abból az úgynevezett technikai mezőből, ahol a gép feltüntetni, abba, ahová ezt valóban be kell írni.

Több hibalehetőséget kínál az is, ha valaki adóvisszatérítésre jogosult. Vannak, akik elfelejtenek nyilatkozni a köztartozásról, mások azt a számlaszámot vagy postacímet felejtik el beírni, ahová a pénzt várják (ezek a hibák is csak a kézi adóbevallásoknál fordulhatnak elő, a szoftver a bevallás ellenőrzésekor jelzi ezeket). Aki kézzel adózik, gyakran hibázik az adójóváírás kiszámításakor is, általában azért, mert nem csökkenti a kiegészítő adójóváírás összegét az összevont jövedelem alapján.

Meddig kell megfizetni az adót?

Az adót május 21-ig kell megfizetni a bevallási csomagban található csekken, vagy átutalással. Az, aki 21-e előtt már beadta a bevallását, még nem hibázik azzal, ha csak az utolsó napon fizet. Ha valaki egy összegben nem tudja megfizetni az adót, az APEH-től kérhet részletfizetést, de a kérelmet nem a bevallásban kell benyújtani, hanem külön borítékban kell postára adni.

Az, akinek pénz jár vissza, azt a hibátlan és érvényes bevallás beérkezésétől számított harminc napon kaphatja meg. Az APEH tájékoztatása szerint idén eddig 43 milliárd forintot utaltak vissza az adózóknak.