Jenő
-2 °C
6 °C

Tíz napja van, hogy bevallja

2007.05.11. 12:53
Mivel május 20-a vasárnapra esik, idén 21-ig lehet benyújtani az szja-bevallást. A 0653-as nyomtatványt papíron vagy elektronikusan lehet beadni, és a benyújtással egyidejűleg meg kell fizetni az adót. Akinek visszatérítés jár, az 30 napon belül kapja meg a visszajáró pénzt. Feltéve, hogy jól nyújtotta be a bevallást – márpedig elég gyakran hibázunk.

Idén május 21-ig kell beküldeni a tavalyi keresetekről szóló szja-bevallást. Ez a határidő a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre vonatkozik (a vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek február 15-ig kellett bevallaniuk a jövedelmüket). A bevallást a 0653-as számú nyomtatványon lehet benyújtani, amin nemcsak az szja-ról vallunk, hanem egyebek mellett az ekhós jövedelemről, a társadalombiztosítási járulékokról, valamint az egészségügyi hozzájárulásról is.

Mivel idén már nem köteles a munkahely megcsinálni az alkalmazottak adóbevallását – ezt a korábban meglévő munkáltatói adómegállapítást ettől az évtől eltörölték volna, ám decemberben, igaz, csak lehetőségként visszahozták az adórendszerbe –, várhatóan a tavalyinál többen kényszerülnek bevallás készítésére. Erre utalnak az eddigi adóbevallások adatai is: Polgár Péter APEH-elnökhelyettes szerint május 4-ig 1,8 millión nyújtottak be a nyomtatványt, ami 33 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt volt.

Kinek kell bevallani?

Bevallást szinte mindenkinek be kell nyújtania, aki az elmúlt évben adóköteles jövedelmet szerzett, és nem választotta február 15-ig az adóhatósági adómegállapítást, vagy a munkahelye nem számolja ki az adóját. Akik tavaly már nyújtottak be ilyen dokumentumot, azoknak idén már névre szólóan meg kellett kapniuk a bevallási csomagot. Közülük azok, akik tavaly már nem a csomagban lévő nyomtatványt használták, hanem az internetről letöltött program, egy "soványabb", az űrlapot már nem tartalmazó csomagot kaptak.

Hogyan nyújthatjuk be?

Már érezzük a szigort
Az adóhivatal adatai szerint az idén eddig visszautalt 43,45 milliárd forint 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt; akkor május elejéig 34,75 milliárdot küldtek vissza az adózóknak. Az egy főre jutó visszautalás viszont a tavalyi csaknem 59 ezer forintról 52 500 forintra, vagyis több mint tíz százalékkal csökkent.

Az adóbevallást az adóhivatalban személyesen, emellett postán vagy elektronikusan lehet benyújtani. A nyomtatványt tartalmazó bevallási csomagot több mint 4 millió adózó kapta meg postán. Aki nem, az a lakhelye szerint illetékes adóhivatali kirendeltségnél kérhet ilyen csomagot. Az adóhivatal ügyfélszolgálatai jövő pénteken a normál munkarendtől eltérően este hatig nyitva lesznek.

A 0653-as nyomtatvány szoftverrel is elkészíthető: a program és az Abev keretprogram az APEH honlapjáról letölthető. Az így elkészített bevallást kinyomtatva is benyújthatjuk, akár személyesen, akár postán. Az egységcsomagban van egy előre megcímzett boríték, amelyen május 21-ig ajánlva, ingyenesen beadhatjuk a bevallást. Akik személyesen adják le a dokumentumot, azok az adóhivataltól nyugtát kapnak.

Aki regisztrált ügyfélkapus felhasználó, az 21-én éjfélig elektronikusan is beküldheti a nyomtatványt. Az elektronikus bevallás annak sem kötelező, akiknek van ügyfélkapuja, tehát akkor is beadhatja papíron, ha már regisztrálta magát elektronikus adózásra (kivétel ezalól a 0708-as havi adó- és járulékbevallásra kötelezett magánszemély).

Aki az adója 1 vagy 1+1 százalékáról rendelkezni akar, és papíralapú bevallást nyújt be, annak az erről szóló nyilatkozatot egy kisméretű borítékba kell tennie, és azt a borítékot lezárva bele kell tenni az előre megcímzett nagyobb, postán feladható (vagy az adóhivatalnál leadható) borítékba.

Aki elektronikusan küldi be a bevallását, az az egyszázalékos nyilatkozatot is beküldheti online – ha azt a saját ügyfélkapuján teszi meg. Ha egy meghatalmazott ügyfélkapuján keresztül adjuk le az adóbevallást, akkor a nyilatkozat csak akkor küldhető be azon az ügyfélkapun, ha külön arra is adtunk meghatalmazást (ha a cégünk megcsinálja az adóbevallásunkat, akkor a munkahelyen kell május 21-ig leadni a nyilatkozatot).

Mit tegyen, akinek február 15-ig kellett volna vallania?

Ha valakinek február 15-ig kellett volna elkészítenie a bevallását, de azt valamiért elmulasztotta, akkor azt év végéig a normál, 0653-as bevallási nyomtatványon pótolhatja. Ugyanez vonatkozik azokra, akiknek május 21-ig kell bevallaniuk, de kicsúsznak abból a határidőből. Akinek majd csak jövőre jut eszébe, hogy adóznia kellene, annak 2008-ban már egy külön erre a célra szóló nyomtatványt kell kitöltenie.

Milyen bírságok vannak?

Bár az adóhivatal illetékesei hangoztatják, hogy nem a szankcionálás a céljuk, jó tudni, hogy azokat, akik nem adják le a bevallást, 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet büntetni. Szintén 100 ezer forintig terjedhet a bírság, ha kicsúszunk a határidőből, és a késedelmet úgynevezett igazolási kérelemmel nem mentjük ki. Ezt a kérelmet a késve benyújtott bevallással egyidejűleg kell benyújtani, de az adóhatóságon múlik, hogy elfogadja-e azt, vagy sem (ha nem, akkor fizethetünk a késedelem miatt).

Aki hibásan tölti ki a bevallást, az legfeljebb 10 ezer forintos mulasztási bírságot kaphat. Ha azonban időben észreveszi a hibát, egy úgynevezett önellenőrzés benyújtásával megúszhatja, hogy fizessen (ehhez a 0735-ös nyomtatványt kell kitölteni). Akinek a bevallása késik és még hibás is, azt csak a késésért büntetik, a hibáért már nem.

Milyen típushibák vannak?

Az APEH tapasztalatai szerint a leggyakoribb hiba az, hogy a kitöltött nyomtatványt az adózó elfelejti aláírni, így az érvénytelen. Nemcsak az adózónak, hanem a családi kedvezmény megosztása esetén a bevallás 03-as melléklapját a házastársnak is alá kell írnia, ez gyakran szintén hiányzik.

A családi kedvezménnyel egyébként is vannak gondok. Akik ugyanis nem szoftverrel készítik a bevallásukat, gyakran a korábban megszokott módon 1 vagy 2 gyerek esetén is igénylik a kedvezményt, holott az már csak 3 gyerektől jár (akik szoftverrel vallanak be, azoknál a program ezt a hibalehetőséget kiszűri).

Gyakori hiba, hogy a levont adóelőleget a bevallásban az adózó által befizetett adóelőleg sorába írjuk be. Sokan vannak még mindig, akik a bevalláshoz beküldik a kifizetőktől kapott igazolásokat, míg a szoftverrel készített, de papíron benyújtott bevallásoknál a mellékletek maradnak le gyakran. Aki a programot használja, néha elfelejti átírni az adójóváírás összegét abból az úgynevezett technikai mezőből, ahol a gép feltüntetni, abba, ahová ezt valóban be kell írni.

Több hibalehetőséget kínál az is, ha valaki adóvisszatérítésre jogosult. Vannak, akik elfelejtenek nyilatkozni a köztartozásról, mások azt a számlaszámot vagy postacímet felejtik el beírni, ahová a pénzt várják (ezek a hibák is csak a kézi adóbevallásoknál fordulhatnak elő, a szoftver a bevallás ellenőrzésekor jelzi ezeket). Aki kézzel adózik, gyakran hibázik az adójóváírás kiszámításakor is, általában azért, mert nem csökkenti a kiegészítő adójóváírás összegét az összevont jövedelem alapján.

Meddig kell megfizetni az adót?

Az adót május 21-ig kell megfizetni a bevallási csomagban található csekken, vagy átutalással. Az, aki 21-e előtt már beadta a bevallását, még nem hibázik azzal, ha csak az utolsó napon fizet. Ha valaki egy összegben nem tudja megfizetni az adót, az APEH-től kérhet részletfizetést, de a kérelmet nem a bevallásban kell benyújtani, hanem külön borítékban kell postára adni.

Az, akinek pénz jár vissza, azt a hibátlan és érvényes bevallás beérkezésétől számított harminc napon kaphatja meg. Az APEH tájékoztatása szerint idén eddig 43 milliárd forintot utaltak vissza az adózóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?