Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az adócsalás hozza a legtöbbet

2007.05.17. 08:12
Az államnak okozzák a legtöbb kárt a pénzügyi bűncselekmények, így az adócsalók és csődbűntettek elkövetői. Április végéig csak adócsalást mintegy 6 milliárd forint értékben tártak fel a vám- és pénzügyőrség nyomozói. Az elkövetési értéknek azonban csak a tizedét tudták lefoglalni.

A VPOP tavaly szeptember közepén vette át a rendőrségtől a pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozati jogkört, így többek között adócsalással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, a számviteli rend megsértésével és csődbűntettel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoz.

A csődbűntett a leggyakoribb

A leggyakoribb bűncselekmény a VPOP adatai szerint a csődbűntett, április végén több mint háromezer ilyen ügyben folyt nyomozás. Az idén eddig kétszer annyi csőddel kapcsolatos eset végére tettek pontot a nyomozók, mint tavaly szeptember és december között, az elkövetési érték azonban több mint egy milliárddal kevesebbre, mindössze 307 millió forintra rúgott.

A második „legnépszerűbb” bűntény az adócsalás, április végén több mint kétezer ügy volt folyamatban, 35 esetben pedig munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalással kapcsolatban nyomoztak. A tavaly szeptember közepe óta befejezett vizsgálatok szerint a költségvetést több mint 11,5 milliárd forinttal kurtították meg az adócsalók. Tőlük tavaly az utolsó negyedévben több mint 1,6 milliárd forint értékben foglaltak le ingatlanokat és ingóságokat, az idén azonban alig több mint félmilliárd jött össze.

Nagyobb halakat fognak

Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése miatt az idén eddig 13 ügyben indított eljárást a VPOP. Az eddig lezárt tíz esetben mindössze 20 millió forintnyi uniós forrást használtak fel jogosulatlanul. A leggyakrabban a mezőgazdasági támogatásokkal élnek vissza a pályázók, akik privát bankszámlájukra utalják át az előleget vagy saját részükre ingatlant, illetve ingóságokat vásárolnak belőle.

A VPOP az idén jóval jelentősebb csalásokat tárt fel, mint tavaly. A lezárt 75 ügyben több mint 4 milliárd forintra rúgott az elkövetési érték, míg tavaly 119 ügy esetében mindössze 444 millió forintra.