Aliz
6 °C
14 °C

Legyen büntetés, de ne olyan nagy

2007.10.25. 13:26
A kormánypárti képviselők inkább elálltak a járulékok egy számlára történő befizetésétől és a kisadók összevonásától, mintsem, hogy magukra haragítsák a munkaadókat és a munkavállalókat. A kormány is meggondolta magát néhány ügyben.

Az MSZP és az SZDSZ nem akar olyan szigorú lenni az adótörvényeket megsértőkkel szemben, mint a kormány, ezért kevésbé kívánják emelni a bírságok mértékét - ez az adócsomag egyik pontja, amelynél a koalíciós képviselők valószínűleg felülírják a Gyurcsány-kabinet terveit, és a kormány elképzeléseitől némiképp eltérő jövő évi adótörvényeket fogadnak el.

Képviselők igen, kormány nem

A parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága tegnap vitatta meg a 2008-as adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatokat. A tapasztalatok szerint a bizottság ülésének fejleményei iránymutatásul szolgálnak az adócsomagról tartandó november közepi zárószavazást illetően. Tegnap a kormánypárti képviselők olyan indítványokat is támogattak, amelyeket a kabinet nem, ami azt valószínűsíti, hogy a szocialisták és a szabad demokraták a kabinet akarata ellenére a parlamenti végső szavazáskor is zöld utat adnak ezeknek a javaslatoknak.

Úgy tűnik, hiába akarja két, két és félszeresére felemelni a kormány a mulasztási bírságok mértékét, a koalíciós honatyáknak ez nem tetszik, ők csak 50 százalékos növelést tartanak indokoltnak. Jövőre aki elfelejt határidőig benyújtani adóbevallást, vagy adatszolgáltatást teljesíteni, vagy nem ad meg pontos adatokat a nyomtatványon, azt - ha magánszemély - legfeljebb a mai 100 ezer forint helyett 200 ezerre, más adózók - vállalkozások, más szervezetek - esetében 200 ezer helyett félmillió forintra büntethetné az APEH a kormány tervei szerint. A szocialisták és szabad demokraták ehelyett 150, illetve 300 ezer forintos maximális bírságot tartanak elfogadhatónak.

A kabinet a számlát és nyugtát nem adó, vagy alkalmazottat feketén foglalkoztató, illetve árut illegális úton beszerző vállalkozást 1 millió forinttal büntetné. Az MSZP és az SZDSZ szerint elegendő magánszemély adóalany esetében 200 ezer, mások esetén félmillió forint mulasztási bírság is.

Lesz is, meg nem is új ingatlanadó

A szocialistáknak meghátráltak a beterjesztett törvénycsomag alapján 2009-től hatályos számított érték alapú ingatlanadó ügyében. Az adócsomag mai formája alapján ha az önkormányzatok építmény- vagy telekadót kívánnak beszedni két év múlva, akkor csak a számított érték alapú ingatlanadót vethetnék ki: lakásnál, más ingatlannál másfél százalék lenne a kulcs. Öt MSZP-s képviselő egy olyan indítványt nyújtott be, amely fenntartaná a mai rendszert is: ha a helyhatóság adót kíván beszedni, nem lenne megkötve a keze, mert választhatná a mostani négyzetméter alapú adóztatást is a 2009-től élő számított érték alapú adóztatás helyett. A költségvetési bizottság kormánypárti többsége a kabinet ellenkezésével nem törődve helyeselte ezt a javaslatot, ám arra még nem lehet mérget venni, hogy a végső szavazáson hasonló kimenetel lesz.

Az nem ment meglepetésszámba, hogy a kisadók összevonásától elálltak a hatalmon levő képviselők. A három kisebb járulék és hozzájárulás összegyúrásából létrehozandó, efehónak elkeresztelt új terhet a munkaadói és a munkavállalói szervezetek egyaránt elfogadhatatlannak tartották, és szavaik meghallgatásra találtak a politikusok között is.

Ma már mást gondolnak

Néhány olyan ponton is változni fog az adócsomag a mai változathoz képest, amelynél nemcsak a koalíciós képviselők, de maga a kormány is mást akar, mint pár héttel ezelőtt gondolta. A bizottsági ülés előtt ért véget a kormányülés, ahol a kabinet minden egyes, az adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatról kialakította álláspontját. Így például hiába kerül időről időre napirendre a járulékok egyszámlára történő befizetése, most sem lesz ebből semmi. A munkaadók és munkavállalók kritizálták azt a tervet, hogy az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulékokat ne kelljen külön az Egészségbiztosítási, külön a Nyugdíjbiztosítási Alapba utalni, hanem elég legyen az összeget egy számlára fizetni, és majd az APEH felosztja az alapok felé a summát. A kabinet elállt ettől az elképzeléstől.

Ugyancsak meghátrált a kormány a banki céltartalékok megadóztatása ügyében.

Szinte biztosra vehető, hogy a szándékos adócsalókat nagyobb büntetési tételekkel fogja büntetni az adóhatóság, mint a szabályokat nem készakarva megsértőket. Az adózás rendjéről szóló törvényt úgy korrigálják, hogy a revizor majd az "adózási érdeksérelemmel arányos" bírságot kell hogy kiszabja, amikor törvénysértésen éri a magánszemélyt vagy más adóalanyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?