Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Havi ötezerért mehetünk orvoshoz?

2006.05.18. 08:09
Négyről hét százalékra emelné a Népszabadság információ szerint a kormány a a munkavállalók egészségügyi járulékát. A lap szerint a tervezett adóemelések mindegyikének bevezetése összesen akár a kiadások leszorítása nélkül is képes a hiány szükséges csökkentésére.
Kötelezően fizetendő egészségügyi alapdíjat vezetne be a kormány a Népszabadság értesülései szerint. A lap úgy értesült, legalább ötezer forintot kellene havonta befizetni mindenkinek. Abban az esetben, ha a hétszázalékos egészségbiztosítási járulék ezt a minimumot nem éri el, az összeget ki kellene egészíteni ötezer forintra. Vagyis: 140 ezer forintos bruttó havi kereset alatt mindenki esetében ötezer forint volna a járulék, afölött pedig 7 százalék, szemben a jelenlegi négy százalékkal.

A javaslat egyezik a több neves közgazdász által korábban az Élet és Irodalomban közzétett programcsomagban foglaltakkal. A kérdés csak az, hogy a minden polgár számára kötelező díjat kinek az esetében vállalna magára az állam: a gyerekek után biztosnak látszik, hogy a költségvetés állja a számlát, de a nyugdíjasok esetében erről még vita zajlik. A Népszabadság emlékeztett: a közgazdászok javaslata az volt, a nyugdíjasoknak maguknak kellene fizetni. A lényeg: csak az vehetné igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, aki vagy aki után megfizették az új közterhet.

900 milliárdos adócsomag?

Számítások szerint a járulék 3 százalékpontos emelése önmagában 180 milliárd forintot hozna. Az alapdíj bevezetése pedig legalább százmilliárdot - a nyugdíjasokra kiterjesztett változatban az öszszeg biztosan elérné a 200 milliárd forintot évente, de még meg is haladhatja azt. A jövő évi változások között a személyi jövedelemadó kedvezményeinek megszüntetése szerepel - ez a 2004-es igénybevételi adatok alapján akár 130 milliárdos megtakarítást is hozhat az államnak. Ezen felül más, eddig nyilvánosságra került tervek megvalósítása - így az áfaemelés, az értékalapú (és a luxusadóval szemben működő) ingatlanadó bevezetése, a társasági adó emelése - esetén akár 900 milliárdos bevételt is hozhat a költségvetésnek az adócsomag. Ez azt jelentené - írja a Népszabadság -, hogy a kiadási oldal, az állami működés érdemi átalakítása nélkül is a 2010-es euróbevezetéshez szükséges mértékben csökkenhetne a büdzsé hiánya.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft