Bernadett
0 °C
4 °C

Egészségügyre és oktatásra adjuk az egy százalékot

2004.12.14. 15:44
Az emberek többsége legszívesebben egészségügyi célokat vagy egy konkrét oktatási intézményt támogat adója egy százalékával. A támogatandó szervezet kiválasztásában leginkább az érintettség és az ismertség játszik szerepet - derült ki a Marketing Centrum felméréséből.
Ha mindenki felajánlotta volna az adója 1+1 százalékát, akkor 2003-ban összesen 21,2 milliárd forinthoz jutott volna a körülbelül 22 ezer kedvezményezett, de csak 9,92 milliárd forinthoz jutottak - derül ki a Marketing Centrum kutatásából. Ez a lehetséges összeg 47 százalékát jelenti, 53 százalék a költségvetésben maradt.

Szeretünk túlozni

A Marketing Centrum felmérésében az adót fizetők 61 százaléka azt állította, hogy rendelkezett valamely civil szervezet vagy közhasznú alapítvány javára az adója egy százalékáról. Ha mindenki igazat mondott volna, akkor ez 2,4 millió felajánlást jelentene.

Ugyanakkor az APEH (2003-as) kimutatása szerint mindössze 1,5 millióan rendelkeztek az egy százalékról, és az egyházi egy százalékot is figyelembe véve összesen 2,1 millió érvényes felajánlás érkezett az adóhatósághoz. A Marketing Centrum szerint az eltérés oka, hogy a többség szerint az egy százalékról rendelkezni normakövető magatartássá vált az utóbbi években.

Nem változtatunk

A legtöbben valamilyen egészségügyi célt, illetve egy konkrét oktatási intézményt támogattak. A nők nagyobb arányban támogatták (támogatnának) valamilyen egészségügyi célt (33 százalék), mint a férfiak (21 százalék).

A Marketing Centrum szerint a 18-29 éves korosztályban mindössze kilenc százaléknyian támogatnának egy konkrét oktatási intézményt, hiszen nekik ritkán vannak iskolába járó gyerekeik. Az érettségivel nem rendelkezők pedig nagyobb arányban (13 százalék) támogattak, támogatnának valamilyen gyermekjóléti célt, mint a diplomások (5 százalék).

Az egy százalékról rendelkezők fele mindig is ugyanazt a célt szokta támogatni. Ha tehát valaki egyszer meghoz egy döntést, akkor azon nem nagyon változtat egyik évről a másikra.