Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Adóreform előtt egyszerűsítés

2005.02.16. 17:31
Söpörjük ki az adórendszerből az egymásnak ellentmondó, az adózóknak felesleg plusz terhet jelentő előírásokat - ismertett az "akadálymentesítő törvénycsomagnak" nevezett jogszabály-módosítás célját a PM helyettes államtitkára, Karácsony Imréné. Az saját elképzelések szerint 47 ponton nyúlnának a hatályos szabályokhoz, de most várják a szakmai szervezetek javaslatait is.

A jövő hétre várja a Pénzügyminisztérium az államigazgatási és a külső szakmai egyeztetésben résztvevőktől azokat a javaslatokat, melyek a jelenlegi adójogszabályok hibáira, ellentmondásait küszöbölnék ki. Az akadálymentesítő törvénycsomagot a tárca még a tavasszal benyújtaná a parlamentnek. A tárca honlapján bárki javaslatot tehet az adózás egyszerűsítésére.

Az eddig előkészített javaslat-csomag Karácsony Imréné helyette államtikár tájékoztatása szerint 47 pontból áll, melyek az egyes adónemekről illetve az adózás rendjéről szóló törvény mellett több más jogszabályt, például a számviteli törvényt is érintik. A tárcánál folytatott munka során sok ellentmondást, hibát, felesleges túlszabályozást találtak a jelenlegi adórendszerben, de ezek egy része csak egy átfogó reform során lesz orvosolható.

A rövid úton orvosolható hibák közé tartozik például az, hogy az evás vállalkozások autóiban esett kár után kapott biztosítási összeget a jövőben az elemi károk esetén sem kell bevételként elkönyvelni. Az szja-t érintő javaslat, hogy a jelenlegi (1993 óta) három forintról hatforintra emelnék a munkábajáráshoz adható, kilométerenkénti adómentes támogatást. A tervezett módosítások egyike értelmében a jövőben nem kellene az előtársaságoknak külön adóbevallást készítenie a bejegyzés jogerőre emelkedéséig terjedő időszakra.

A PM akadálymentesítési javaslatai bővebben »