Valér
4 °C
8 °C

Az APEH szerint nem változik az eva

2004.05.26. 17:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Az APEH elnöke szerint az eva nem sérti az európai uniós szabályokat, így az uniós szakemberek nem támasztanak kifogást.
Az eva nem sérti az európai uniós szabályokat, bár kétségtelen, hogy ez az adózási megoldás újszerű - mondta az APEH elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Győrött.

Király László György ezért indokoltnak tartja, hogy működési mechanizmusát a brüsszeli szakértők alaposan meg akarják ismerni. A vizsgálódás eredményét azonban nem prognosztizálta, de valószínűsítette, hogy az eva rendszerét megismerve a szakértők nem támasztanak kifogást.

Ha mégis, "akkor ezek olyan természetűek lesznek, amelyeket viszonylag könnyen és lényegi változtatás nélkül keresztül lehet vinni majd a szabályokon".

Nő az elektronikusan adózók száma

Varga Lászlóné, az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón az uniós csatlakozást követő adóigazgatási teendőkről szólt. A megyében 3500, országosan 50300 adózó igényelt közösségi adószámot, amely az uniós kereskedelmi kapcsolatok alapfeltétele.

A következő időszak fontos teendőjének nevezte az adatszolgáltatást, amelyet a közösségen belüli értékesítésekről kell az adózóknak a bevallás mellett teljesíteni, export és import kapcsolataikról egyaránt. Az unió központi áfa nyilvántartó rendszerébe kerülő információk a nemzeti adóhatóságok számára is kontrolladatokat jelentenek az eladó és a vevő adóellenőrzése során.

Az adókötelezettségek teljesítésének informatikai támogatásáról Varga Lászlóné közölte: a megyében 1500, országosan 36300 bevallást nyújtottak be elektronikus úton az adózók az adóhivatalhoz. Jövő év elejétől az elektronikus adóbevallás további bővítése várható.