Valér
-2 °C
0 °C

Adózni kell a kártérítés után az evásoknak

2004.07.09. 11:24
A biztosító által kifizetett kár összege bevételnek számít az evás vállalkozóknál, még akkor is, ha a pénz teljes egészében az autó rendbetételére megy el - közölte az Index kérdésére az adóhivatal. Így nem elég, hogy összetörték az autót, még 15 százalék adót is kell fizetni a kifizetett kár összege után.
A balesetet okozó fél gépjármű felelősségbiztosítása alapján kifizetett kártérítés összege is evás bevételnek minősül, ezért adót kell fizetni utána - tette közzé honlapján az APEH. A biztosító által kifizetett összeg így az eva alapjává válik, és mint minden bevételnél, ez után is ki kell fizetni a 15 százalékos adót - ha az autó az evás cég tulajdonában van.

Ez a szabályozás érdekes kérdéseket vet fel. Ha az autóban például egymillió forintos kárt okoznak, és az összeget kifizeti a biztosító, az autó tulajdonosának a baleset 160 ezer forintjába fog kerülni. És ezen az a tény sem változtat, hogy a pénzt sok esetben a biztosító egyenesen a szerviz számlájára utalja, így a vállalkozó nem is "találkozik" az összeggel.

Nem adózási kérdés

Hogy mire költik a biztosítási pénzt, az már nem adózási kérdés - közölte az Index kérdésére az adóhivatal munkatársa. Az adóhatóság szerint a törvény egyértelműen fogalmaz, a kártérítés a bevételt növeli, és azután adózni kell.

A személyi-jövedelemadó hatálya alá eső magánszemélynél a kártérítés adómentes bevételnek számít. Evásoknál azonban nincs ilyen kitétel, és a kiadásokat sem lehet leírni, így bármilyen befolyó pénz bevételnek számít.

Az adóhatóságtól kapott tájékoztatás szerint, bár a törvény egyértelműen fogalmaz, sok kérdést tettek fel vállalkozók ezzel kapcsolatban. Az APEH a Pénzügyminisztériummal egyeztetett, és ezt az állásfoglalást hozták.

Arra a kérdésünkre nem tudtak válaszolni, hogy kiszabtak már emiatt büntetést, mert a bevallások ellenőrzését még nem fejezték be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!