Jön a negyvenszázalékos szja

2006.06.09. 07:33
A koalíciós pártok vezetői tegnap a miniszterelnöknél konzultáltak, s a gázár-kompenzáció rendszerét kivéve szinte végleges döntéseket hoztak. Hatmillió forint fölött lépne be az szja szolidaritási kulcsa, 20 százalékra emelnék a középső áfakulcsot, az ekho maradna.

Megmarad az ekho mint egyedi adózási forma, de továbbra is "kísérleti jelleggel" üzemel, azaz egyéves működése után áttekintik, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket - tudta meg a Világgazdaság. Az eva kulcsát 15-ről 25 százalékra emelik, a 15 százalékos áfakulcs pedig 20-ra nőne. Bevezetnék az úgynevezett szolidaritási adót. Ez egyes hírek szerint az szja harmadik kulcsa lenne, azaz a hatmillió forint feletti - extra - jövedelmeket 40 százalékos kulccsal adóztatnák (legalábbis kormánypárti politikusok így fogalmaztak). Az ötéves adócsomag egyetlen megmaradó eleme az szja-sávhatárok emelése lenne, hiszen ennek évenkénti mértékét tavaly törvényben rögzítették, ám ma még nem tudni, hogy ugyanezt az ütemet tartanák-e.

A koalíciós pártok vezetői tegnap a miniszterelnöknél konzultáltak, s a gázár-kompenzáció rendszerét kivéve szinte végleges döntéseket hoztak arról, milyen bevételnövelő intézkedéseket terjesztenek először (holnap) az OÉT, majd törvényjavaslat formájában a parlament elé. A Világgazdaság információi szerint az MSZP frakciója mai ülésén kap először teljes képet az "egyensúlyi lépésekről". Bár a nyilvánosság több leendő lépést megismert, a koalíciós politikusok szerint az intézkedések ennél jóval szélesebb spektrumon mozognak majd.

Egyelőre nem tudni, melyik intézkedés mikor lépne életbe. Mindössze annyi ismeretes, hogy minden tervezett lépést még a nyáron a parlament elé terjesztenek, s azt a koalíciós többséggel el is fogadtatják. Az intézkedések egy része még az idén, jelentősebb hányada viszont csak 2007. január 1-jétől lépne életbe. Ezt technikai okokkal magyarázzák a kormányoldalon: az önkormányzati választások előtt a parlament nem ülésezik, ám a jogszabályokat a törvényben rögzített határidőben kell kihirdetni.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön