Géza
-12 °C
-4 °C

Csökkentenék a járulékterheket

2004.05.18. 08:24
Az szja-sávhatárok módosításának célja, hogy a közepes jövedelműek ne essenek a felső adókulcs hatálya alá -- olvasható egyebek mellett a Brüsszelnek tegnap megküldött középtávú gazdasági programban. A dokumentumban megerősítik azt is, hogy nem merül fel a társasági adó további mérséklése.
Az adóteher csökkentése és az adórendszer versenyképességet segítő jellegének fokozása - ezt a két célt jelöli meg az adóztatásban a Brüsszelnek tegnap megküldött középtávú gazdaságpolitikai program. A 2005 és 2008 közötti időszakra vonatkozó elképzelésekről szóló anyag szerint a személyi jövedelemadóztatásban már rövid távon számítani lehet arra, hogy egyes, jelenleg nem adózó jövedelmek bekerüljenek az adóalapba. A dokumentum úgy fogalmaz: az adókedvezmények mérséklése a célszerűség és a célzottság alapelveinek érvényesítésével történik majd. Az adótáblában a sávhatárok módosítását tartja valószínűnek az anyag, ennek célja az lenne, hogy az átlagjövedelem már ne essen a legmagasabb adókulcsú jövedelemtartományba.

Számítani kell a tőkejövedelmek adóztatásának változtatására is. A konvergenciaprogram szerint erre a hozamok újrabefektetésének egy idejű ösztönzése mellett van lehetőség. Már jövőre érezhető lesz az a változás, hogy az adóhivatal készíti el az ezt kérő magánszemély adózók bevallását.

Nincs szó társaságo adó csökkentésről

A vállalkozásokat érintő terheknél hosszú távon van lehetőség a vállalkozások összes adókötelezettségének mérséklésére - így fogalmaz a középtávú koncepció -, amelynek első lépése, hogy a vállalkozások társaságiadó-alapjából az iparűzési adó levonható mértékét növelni kell. Egyebekben az alacsony elvonási szintet felmutató nyereségadó (társasági adó) további csökkentése nem indokolt - olvasható.

Alacsonyabb áfát terveznek

Az általános forgalmi adó rendszerével kapcsolatosan az időszak végétől - vagyis 2008-tól - fogalmaz meg gondolatokat a dokumentum. A jelenleg 25 százalékos normálkulcs fokozatos csökkentésének megkezdését tervezi ettől az időponttól a kormányzat. Ennek azonban figyelembe kell vennie az EU-feltételek változásait és a költségvetési pozíció diktálta követelményeket is - olvasható. A foglalkoztatást terhelő adóknál a következő években a munkabérre eső járulék jelentős csökkenése várható - legalábbis erről ír a Brüsszelbe küldött anyag. Elképzelhető, hogy a munkaadói és a munkavállalói járulék beépül a társadalombiztosítási járulékba - erről az adózás egyszerűsítését taglaló gondolatok között emlékeztek meg a készítők. A helyi adók közötti rendteremtést szolgálná a gyakorlatban jelentéktelennek bizonyult adónemek megszüntetése. Hosszabb távon az iparűzési adó mértékének csökkentése indokolt lehet.