Aliz
6 °C
14 °C

Szolgálatba léptek az adónyomozók

2006.09.18. 07:24
Bővül a nyomozati jogköre és létszáma a VPOP adónyomozóinak. A VPOP hatáskörébe tartoznak mostantól többek között az adócsalási ügyek, illetve az olyan bűncselekmények, mint a számvitel rendjének megsértése, a csődbűntett vagy az EU pénzügyi érdekeinek megsértése.

Saját bevallása szerint elfogódottan hallgatta Veres János pénzügyminiszter a pénteken szolgálatba lépett adónyomozók felavatását, akik esküjük szerint "ha kell, életük kockáztatásával is" teljesítik kötelességüket.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) adónyomozóinak nyomozati jogköre és létszáma is bővült: a 400 fős gyarapodás fele belső átcsoportosítás eredménye, 111-en a Nemzeti Nyomozóirodától, negyvenen a megyei rendőr-főkapitányságtól, heten más rendészeti szervtől, negyvenketten pedig a civil életből kerültek ebbe a pozícióba.

Fontosabb azonban, hogy a nyomozati jogkör nyolc új elemmel bővült: a VPOP hatáskörébe tartoznak mostantól többek között az adócsalási ügyek (munkáltatással és költségvetési támogatással összefüggésben egyaránt), illetve az olyan bűncselekmények, mint a számvitel rendjének megsértése, a csődbűntett vagy az EU pénzügyi érdekeinek megsértése.

A jogkör módosulásával a VPOP mintegy 3500 büntetőügyet vesz át a rendőrségtől, Veres szerint az átmeneti időszakban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy zökkenőmentesen kezeljék a folyamatban lévő ügyeket. A továbbiakban pedig a különösen nagy bevételkiesést okozó, valamint az elrettentő erejű ügyek lesznek a szervezet tevékenységének fókuszában - mondta Nagy János vezérőrnagy.

A VPOP az idén eddig a tervezetthez képest 2,4 milliárd forint pluszbevételhez juttatta a központi költségvetést. Az adónyomozók számára pedig az eredményességhez kötött bérezés jelenthet külön motivációt.

Nagy és Veres együttesen cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint konfliktus bontakozna ki az APEH és a VPOP között a hatáskörök "összecsúszása" miatt: az APEH funkciója továbbra is az adóigazgatás, illetve adóellenőrzés, nyomozati jogköre azonban csak a VPOP-nak van, a két szervezet feladatköre világosan elválik, együttműködésük ugyanakkor folyamatos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?