Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kétmilliárd forint felett a legmagasabb jövedelem

2001.05.24. 16:52
Nincs sem ügyvéd, sem orvos a száz legjobban kereső magyar között - tudta meg az Index. Az adóbevallások tanúsága szerint az átlagos havi jövedelem 70 ezer forint, a legjobban kereső pedig 44,6 millió forintot visz haza havonta, de ha a forrásadó alapjául szolgáló jövedelmeket is beleszámítjuk, a legnagyobb bevallott éves jövedelem 2 milliárd 160 millió forint.
A gazdagok vagy még gazdagabbak, vagy sokkal becsületesebbek lettek tavaly óta - derül ki az adóhivatal statisztikáiból. A legmagasabb bevallott tavalyi jövedelem - évi 535, vagyis havi 44,6 millió forint - például majdnem duplája a listavezető tavaly előttinek, amely 269 millió volt.

Hátrányos helyzetű szakmák

Többet árul el az első száz átlagos keresete. Ez 86 millióról 102 millióra ugrott. Bár Burillák Attila, az APEH szóvivője nem árulhatta el, hogy a top100 milyen foglalkozásúakból áll össze, annyit azért elmondott az Indexnek, hogy nincs köztük se ügyvéd, se orvos.

Lesz az jó kétmilliárd is

A valósághoz jobban közelítő számokat kapunk, ha az 535 millió forintos rekordjövedelmet összevetjük az úgynevezett forrásadó alapjául szolgáló jövedelmekkel is. (Forrásadót kell fizetni például ingatlan átruházása után.) Ezeket is figyelembe véve kiderül, hogy az APEH minden bizonnyal legnagyobb kedvence 2 milliárd 160 millió forintos éves jövedelem alapján adózott.

Nőtt az átlag is

Az átlagos jövedelem az APEH-hez beérkezett személyi jövedelemadó (szja) bevallások alapján bruttó havi 70 166 forint - jelentette be Vámosi Nagy Szabolcs, az adóhatóság elnökhelyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Az adózók összesen 1944 milliárd forint jövedelmet vallottak be 2000-ben, ami 12,9 százalékkal több az előző évinél.

Csak tízezren nyertek a tőzsdén

A tőzsdei árfolyamok mélyrepülése alapján egyáltalán nem meglepő, hogy az árfolyamnyereséget elérők száma egy év alatt közel felére, 10 ezerre csökkent, és az is kiderül, hogy inkább a nagyban játszók kaszáltak: átlagos nyereségük ugyanis jelentősen, 237 százalékkal, 3,1 millió forintra nőtt.

Néha az APEH is késlekedik

Az szja-bevallások 97 százalékát dolgozta fel az adóhivatal, ugyanannyit mint egy évvel korábban. Összesen 21,4 milliárd forint adót igényeltek vissza az adózók, másfél milliárddal többet mint 1999-ben. Az APEH a visszafizetésekkel olykor-olykor késlekedett, ami 4,1 millió forintjába került.

Az APEH jelentéséből egyébként több érdekesség kiderül, köztük az, hogy 1,2 millió ember "hivatásos TV-üzemeltető", míg 719 ezer adózó egyáltalán nem TV-tulajdonos.